Mitroviça’da kuzey ve güneyi ayıran, üzerindeki barikatlar nedeniyle bölünmüşlüğün simgesi haline gelen İbre Köprüsü’nde inşaat var. Köprünün bu kötü tanımdan kurtulması için çalışmalar başladı.
İbre köprüsüne kurulan barikatlar, evleri kuzeyde olan ancak savaş sonrasında Sırplar tarafından el konulması nedeniyle Güney’de yaşayan Türk, Arnavut ve Boşnakları simgeledi, barikatlar, savaşın ardından hala varolan korkuyu simgeledi. Şimdi, köprünün artık yaya ve araç trafiğine açılmasıyla hayat Mitrovica’da normale dönecek mi sorusu geliyor akıllara.
Güney Mitroviça Belediye Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya, üzerindeki barikatlar nedeniyle İbre Köprüsü’nün birleştiren köprü yerine, ayıran köprü haline geldiğini söyledi. Ancak, Brüksel’de varılan anlaşma sayesin artık barikatların tamamen kaldırılacağını belirten Zekeriya, böylelikle hem kuzey, hem de güneydeki vatandaşların birbirlerine daha rahat şekilde ulaşacağını belirtti. “Trafik kuzey bölümünde yalnızca sağ ve sol taraflara akacak. Üst taraflara doğru olan yol trafiğe kapalı olacak” diyen Zekeriya, köprünün araç ve yaya trafiğine açılmasıyla birlikte, cami, spor merkezleri, spor sahalarının da yapılacağını ve böylelikle halkların kaynaşabileceğini kaydetti. Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya ayrıca, evleri kuzeyde olan ancak güney bölümünde yaşamak zorunda olan Türk vatandaşların bazılarının kendi evlerine geçmeye başladığını ifade etti. Ancak, durumu hala çok kötü olan vatandaşların olduğunu söyleyen Zekeriya, söz konuşu kişilerin hala yardım alamadığını ifade etti.
Halk, umutlu. Onlar köprünün yaya ve araç trafiğine açılmasıyla sorunların da ortadan kaldırılacağı inancını taşıyorlar.
Mitrovica’da doğumlu Kemal Voca, hergün köprüye gelip çalışmaların son durumuna baktıklarını belirtiyor. Kemal Voca, “eskiden olduğu gibi beraberce yaşamak istiyoruz. Çünkü kuzeydekiler de, güneydekiler de bu durumdan bıktı” dedi.
Mitroviça’nın Kuzey tarafında evi olmasına rağmen Güney tarafında oturan Rahmi Hasani de, “inşaallah artık köprü açılır. Herşey normale döner. Artık kendi evimde yaşamak istiyorum. Ondan sonra ölsem bile önemli değil. Yeter ki evime gideyim” diyor.
Bir diğer Mitroviçalı Burhaneddin Nuhi ise kuzey tarafında yaşıyor. Burhaneddin Nuhi, köprünün birleştirici görevi olduğunu ve üzerindeki barikatların kaldırılmasıyla durumun normale döneceğini belirtiyor.
İbre köprüsünün, 20 Ocak 2017 tarihinde yaya ve araç trafiğine açılması öngörülüyor./kosovaport/
“MİLLETVEKİLLERİ ŞİDDETE HAYIR DİYEBİLİR”
BULGARİSTAN İLK F-16 SAVAŞ UÇAĞINI TESLİM ALDI
KOÇANİ’DEKİ YANGINDA HAYATINI KAYBEDENLER TOPRAĞA VERİLDİ
SIRBİSTAN’DA HÜKÜMET DÜŞTÜ
İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU GÖZALTINA ALINDI