Tiran Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı-New York Tiran Üniversitesi Balkan Araştırmaları Merkezi’nin ortaklaşa düzenledikleri panel, Tiran’da üniversitenin toplantı salonunda yapıldı.
Panele Arnavutluk’taki Türkiye kurum ve kuruluş temsilcileriyle, Arnavutluk,Kosova ve Kuzey Makedonya’dan bilim insanları, araştırmacı,şair ve yazar katıldı. Tiran kültür ve sanat çevrelerinde yankı uyandıran toplantıyı salonu dolduran kalabalık bir katılımcı da ilgiyle izledi.Toplantıda yapılan konuşmaların Arnavutça ve Türkçe çevirileri salona yansıtılan ekran aracılığıyla katılımcılara sunuldu.
Balkan Araştırmaları Merkezi müdürü Lindita Xhanari Latifi’ nin yönettiği panelin ilk konuşmasını T.C Tiran büyükelçisi sayın Murat Ahmet Yörük yaptı.Yunus’un kişiliği ve insanlığa sunduğu mesajın üzerinde ayrıntılarıyla durarak, Avrupa’ da rönesansla başlayan hümanizm düşüncesinin temellerini Yunus Emre’ nin 8 asır önceden Anadolu’da attığının altını çizerek Yunus Emre hümanizminin evrensel değerleri üzerinde örnekleriyle durarak bunun günümüz dünyasında ki anlam ve önemini vurguladı.
Yunus Emre Enstitüsü müdürü sayın Ömer Demirbaş yaptığı konuşmada, toplantıyı düzenleme amaçları üzerinde bilgiler vererek konuşmasını Yunus Emre’nin insalığın gönlüne seslenen bir “Gönül doktoru” olduğu tanımlamasıyla bitirdi.
Türkiye Maarif Vakfı Arnavutluk müdürü Mesut Özbaysar da, Yunus’un insanlığın ortak bir değeri olduğunu ve dünya durdukça yaşayacağını belirtti.
Tiran New York Ünv.rektörü Nertila Gjini, düzenlenen etkinliği, kültürler arasında köprüler kurmayı amaçlayan, bilimsel bir çalışma örneği olarak nitelendirdi.
Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı müsteşarı, sanat tarihçisi, Osmanlı eserleri ve kültürü uzmanı Behüciddin Şehapi, Yunus Emre’nin Makedonya’da geçmişten, günümüze kadar yaşatıldığını, pek çok din aliminin Yunus’un kardeşliğe ve barışa yaptığı çağrıyı anlatımlarında işlediğini vurguladı.
Toplantıyı yöneten Prof.Asos.Dr.Lindita Latifi’de yaptığı konuşmada, Yunus Emre’nin kardeşlik ve barış mesajlarının UNESCO’ nun kararında etkili olduğunu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da, 2021 yılını “Yunus Emre’yi anma ve Türkçe yılı” olarak ilan ettiğinin anlam ve önemine dikkati çekerek, Arnavut kültür insanları ve aydınları üzerinde Yunus’un etkisini de örneklerle dile getirdi.
Toplantıya Kosova’dan katılan Prizrenli şair, ressam, gazeteci Zeynel Beksaç, Yunus’un kendi yaşamı ve sanatına yaptığı etkiden ayrıntılarıyla sözederek,Yunus’a adadığı şiirlerle bezediği duygu yüklü konuşmasında “Dilim Yunus, usum Yunus” diyerek sözlerini şöyle tamamladı;
“Yunus’u okumak, bir bakıma evrensel barışın duraklarına demir atmak demektir. Yunus’u anlamak; kardeşliğe, huzura, dostluğa, hoşgörüye dümen kırmaktır…Yunus bir deryadır..”
Toplantı katılımcıların fotoğraf çekimiyle sona erdi.
/A.Serbest/
ESNAF DERNEĞİNDEN MATTO’YA ZİYARET
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI