Dünyaya Türk kültür ve sanatını tanıtan Yunus Emre Enstitüsü, Kosova’nın kültür mirasının korunması için Yazma Eser Restorasyon Atölyesi’ni törenle açtı. Atölye “Balkanlarda Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi” çerçevesinde açıldı. Kosova’da ciddi tahribata uğramış yazma eserlerinin acil ve bilimsel restorasyon ihtiyacını kartşılayacak atölye, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava, T.C Diyanet İşleri Başkan yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından açıldı. Atölyeyi yönetecek olan Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nin emekli müdürü Dr. Nevzat Kaya, konuklara atölyenin hangi şekilde çalışacağı konusunda detaylı bilgiler verdi.
Açılış öncesinde yapılan konuşmalarda da Yazma Eser Restorasyon Atölyesi’nin Kosova’da kültürel mirasın korunmasına büyük katkı sağlayacağına vurgu yapıldı.
Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava törende yaptığı konuşmada, 500 yılı aşkın bir süre içerisinde aynı gökkube altında birlikte yaşadığımızı ve bu süre içinde yazma eserlerinin oluşturulduğu ağaçlar ve taşlara kazınmış bir sürü eserin mevcut olduğunu belirtti. Kosova’nın farklı zorluklar yaşamış ve sıkıntılı dönemlerden geçmiş olmasına rağmen çok sayıda kültürel tarih eserlerini bir şeklide muhafaza etmeye başardığını kaydeden Kosova Müftüsü Tërnava, kardeş Türk halkı ve kurumlarına desteklerinden dolayı teşekkürlerini ifade etti.
Sultan Murat Hüdavendigar’ın Kosova’ya gelişinin bir işgal değil, bir fetih hareketi olduğunu hatırlatan T.C Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz törende yaptığı konuşmada, “son yıllarda islamofobinin ürettiği ve ortaya sunduğu Türkiye’nin komşularında meydana gelen olaylar gerçekten bizleri çok üzmekte ve Müslümanlık adına başımızı önümüze eğecek sonuçlar doğurmaktadır.Bu, bizim için yüzkarasıdır. Dolayısiyle biz gerçek İslam’ı, gerçek Müslümanlığı ve gerçek değerlerimizi yeniden aleme tanıtarak bu islamofobi belasından kurtulmak zorundayız” dedi.
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da yaptığı konuşmada, Kosova ile Türkiye arasında ortak tarih, kültür ve beşeri bağların, bugünkü mükemel düzeydeki ilişkilerin temelini oluşturduğunu belirtti. Beşeri bağların, kültürel yaşanmışlıkların ile tarihi anların, Türkiye ile Kosova halklarını et ve tırnak gibi kardeş aile yaptığını anımsatan Büyükelçi Ozan, “ bugün Yunus Emre Enstitüsü’nün Kosova İslam Birliği ile ortaklaşa düzenlediği bıu kültürel etkinlik, yazma eser restorasyonuyla ilgili çalışma, bizim geçmişe kadar geleceğe yönelik beraber yaşama, bu birlikteliği, güzelliği devam ettirme irademizi ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de kütüphaneleri dolduran binlerce ciltlik esere baktığımızda bizim kültürümüzün, Balkanlardaki , Anadolu’daki ortak kültürümüzün yüksek bir yazılı kültür olduğunu inkar edilemez güneş gibi açık bir gerçek olduğunu belirtti.” Bugün dünyanın en önemli yazılı kültürüne sahip medeniyetlerden birinin mensuplarıyzı hep beraber” ifadesini kullanan Develi, yazılı eserlerin önemli bir kısmının zamanın yıpratıcı etkisine maruz kalması ve bu kültürek birikimi geleceğe aktaracak uzman sayısındaki eksikliği sebebiyle , Balkanlardaki kültürel mirasın ihyası projesinin bu endişe ile doğduğunu ve yürütüldüğünü belirtti.
Hayati Develi “Bugün burada açmakta olduğumuz restorasyon atölyesi bu eserleri korumaya dönük önemli bir adımdır “dedi.
Tören, Yunus Emre Enstitüsü’nün ilgili kurumlara plakelerinin takdim edilmesiyle son buldu. /kosovaport/
[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”eAxKyBmeCrw”]
BAKAN YAĞCILAR 18. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ’NE KATILDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI