Yunan devleti, öğrenci azlığı gerekçesiyle Batı Trakya’da azınlığa ait ilkokulları kapatmaya devam ediyor.
2019-2020 eğitim yılında faal olan 8 azınlık ilkokulu yeni eğitim yılında kapalı olacak.
Azınlık toplumunun temsilcileri ve eğitimle ilgilenen derneklerin yöneticileriyle görüşülmeden onları fikirleri alınmadan 8 ilkokulun daha kapatılmasına Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) tepki gösterdi.
8 azınlık ilkokulunun kapatılmasının yanı sıra son günlerde azınlık eğitimini ilgilendiren diğer gelişmeler hakkında BTTÖB yönetimi yazılı açıklama yaparak şunları belirtti
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın çocukları, velileri ve öğretmenleri her yeni eğitim ve öğretim yılına senelerdir üzgün ve buruk başlıyor. Tüm azınlık insanı acaba bu yıl kaç okulumuz daha devlet eliyle kapatılacak, kaç okulun daha kapısına zincir vurulacak kaygısını taşıyor.
Devlet gelenekleştirdiği azınlık okullarını kapatma kararlılığını istikrarlı bir şekilde devam ettiriyor. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılına günler kala azınlığın sekiz (8) okulunun daha kapatıldığını duymak, azınlığımızın her ferdini rencide etmiştir. Yunanistan Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar gereği Rodop ilinde Uysallı (İsalon), Bekirköy (Velkio), Menetler (Skaloma) ve Kozlardere (Linos) köylerindeki azınlık ilkokulları, İskeçe ilinde İnhanlı (Evlalon) ve Höyükköy (Velohorion) köylerindeki azınlık ilkokulları ile Meriç ilinde Babalar (Gonikon) ve Taşağıl (Petrolofos) köylerindeki azınlık ilkokulları maalesef kapatılıyor.
Azınlık okullarının statüsüne bakmadan, ekonomik tasarruflar ve çocuk azlığı bahane gösterilerek okulların kapatılması Lozan Antlaşması’na aykırıdır. Yıllardır azınlığın tüm kurum ve kuruluşları bu hususta okul kapatmalarına karşı tepkilerini ve endişelerini yüksek sesle haykırdılar ve haykırmaya devam ediyorlar. Ancak devlet yetkilileri azınlığı hiçbir zaman muhatap almadılar ve hiçbir zaman azınlıkla istişare etmediler. Kısacası azınlıkla ilgili kararlar bugüne kadar azınlığa sorulmadan alındı. Tek taraflı alınan bu kararlarla, 25 yıl önce 231 olan azınlık okul sayısı 115’e düşürüldü.
Türkiye Dışişlerinden Batı Trakya’daki Türk azınlığa ait ilkokulları kapatan Yunanistan’a tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, “Yunanistan’ı, Lozan Barış Antlaşması hükümleriyle bağdaşmayan, azınlık mensubu çocukların eğitim haklarını çeşitli bahanelerle ihlal etme politikasına son vermeye davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ı, Lozan Barış Antlaşması hükümleriyle bağdaşmayan, azınlık mensubu çocukların eğitim haklarını çeşitli bahanelerle ihlal etme politikasına son vermeye ve Batı Trakya Türk azınlığına ait okulları yeniden açmaya davet etti.
Sözcü Aksoy, Yunanistan’ın, Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları sistematik olarak kapatma politikası hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.
Yunanistan’ın, son 25 yıldır Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulların faaliyetini ülkedeki tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayılarının yetersizliği bahanesiyle azınlığa danışmadan sistematik olarak “geçici durdurma” yoluyla kapattığını belirten Aksoy, bunun son örneğini azınlığın 8 ilkokulunun daha kapatılmasının teşkil ettiğini kaydetti.
Aksoy, bu kararla, 25 yıl önce 231 olan Türk azınlık ilkokullarının sayısının 115’e indiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
“Yunanistan’ın bu uygulaması, Batı Trakya Türk azınlığına yönelik on yıllardır sürdürülen asimilasyon ve baskı politikasının bir parçasıdır. Avrupa Birliği (AB) de bir üye ülkede insan haklarının sistemli biçimde ihlal edilmesine seyirci kalmaktadır. Yunanistan’ı, Lozan Barış Antlaşması hükümleriyle bağdaşmayan, azınlık mensubu çocukların eğitim haklarını çeşitli bahanelerle ihlal etme politikasına son vermeye ve bahse konu okulları yeniden açmaya davet ediyoruz.”/milletgazetesi,AA/
KOSOVA YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞI HEYETI, KDTP YETKİLİLERİNİ ZİYARET ETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI