a
b
b

YÖK BURSLARINA İLİŞKİN DUYURU YAYINLANDI

 

 Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan İşbirliği Anlaşmasının Uygulama Protokolü uyarınca, belli sayıda öğrenciye (azami 20 kişi), YÖK tarafından Türkiye’deki devlet yükseköğretim kurumlarında lisans eğitimi almaları için burs sağlanacaktır.

Öğrenciler, 12 yıllık ilk ve orta öğrenimlerini Kosova Cumhuriyeti’nde Türkçe eğitim veren devlet okullarında tamamlayan ve Türk toplumuna mensup Kosova Cumhuriyeti uyruklu vatandaşlar arasından seçilecek olup, aşağıda belirtilen koşulları taşımaları ve seçici kurul tarafından yapılacak mülakatta başarılı olmaları gerekmektedir.

Burslara Başvuru Şartları

1. Kosova Cumhuriyeti’nde 12 yıllık Türkçe eğitimi veren devlet okullarından mezun olan Türk toplumuna mensup Kosova Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerden aşağıdaki şartları taşıyanlar bursa başvurabilir.

a) Kosova makamlarınca düzenlenen Olgunluk Sınavı’nı başarıyla geçmiş olmak,

b) Kosova’da 12 yıllık Türkçe eğitim başarı notu ortalaması 5 üzerinden en az 4.50 ve üzeri olmak,

c) YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek yöntem ile Seçici Kurul tarafından yapılan seçimde başarılı olmak.

2. Seçici Kurul’un yapacağı seçim sonucunda belirlenecek öğrenciler, Türkiye’deki üniversitelerde YÖK Yabancı Uyruklu Öğrenci bursu kapsamında lisans eğitimi almaya hak kazanacaktır.

3. Başvurular, ekteki başvuru formu ve gerekli diğer belgelerle birlikte (Lise Diploması, öğrencinin 12 yıllık Türkçe eğitimdeki not ortalamasını gösteren transkript, Olgunluk Sınavı sonuç belgesi) 11-22 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından kabul edilecektir.

Başvurular, Türkiye ve Kosova makamlarından oluşacak Seçici Kurul tarafından değerlendirilerek başarılı öğrenciler belirlenecektir.

Burslara İlişkin Genel Esaslar

1. Lisans öğrenimi görecek Kosova Cumhuriyeti uyruklu öğrenciye, normal öğrenim süresi kadar burs verilir.

2.Kosova Cumhuriyeti uyruklu öğrencinin, kayıtlı olduğu programın varsa yabancı dil hazırlık sınıfında da burs ödenir.

3. Başka bir üniversiteye/başka bir programa yatay geçiş yapması durumunda bursu ve öğrenim ücretinin karşılanması sonlandırılır.

4.Kosova Cumhuriyeti uyruklu öğrenci, burs aldığı süre boyunca eğitimine kesintisiz devam etmek zorundadır. Kayıt donduran öğrenciye, bu süre zarfında burs ve öğrenim ücreti ödemesi yapılmaz. Ancak, bu süre mücbir sebeplerle kayıt donduran öğrencinin bursluluk süresine eklenir.

5.Türkiye’deki üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, öğrencinin ağırlıklı genel not ortalamasının 2,50/4 veya 65/100 sınırının altında olması durumunda burs ödemeleri sonlandırılır.

6. Disiplin cezası alan öğrencilerin burs ödemeleri sonlandırılır.

7. Kosova Cumhuriyeti uyruklu öğrencinin, yükseköğretim kurumlarından mezun olduktan sonra Kosova’ya dönerek en az 5 yıl hizmet vermesi gerekmektedir.

8. Türkiye’de devlet tarafından verilen herhangi bir burstan halen yararlananKosova Cumhuriyeti uyruklu öğrenci bu bursa başvuramaz.

Burs Miktarı ve uygulama

Kosova Cumhuriyeti uyruklu öğrenciye verilecek burs miktarı, öğrenim düzeyine göre 3/3/2004 tarihli ve 5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanununa göre lisans öğrenimi gören öğrencilere ödenmekte olan aylık burs tutarının iki katını aşmamak üzere YÖK Yürütme Kurulu Kararı ile belirlenecektir. Kayıt ücreti de YÖK tarafından karşılanacaktır.

Burs tutarı aylıklar halinde (her ayın 1-10’u arası) Kosova Cumhuriyeti uyrukluöğrenciye ödenecektir.

Bursluluğa kabul edilen Kosova Cumhuriyeti uyruklu öğrenci, Türkiye’ye gelmeden önce T.C. Dış Temsilciliğinden Öğrenim Meşruhatlı Giriş Vizesi alacaktır.

Başvuru formuna aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

http://pristine.be.mfa.gov.tr/ShowAnnouncement.aspx?ID=300448

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KTTO, KEDS YÖNETİMİNE YAPILAN TEHDİTLERİ KINADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş