a
b
b

YENİ KİTABIYLA PRİŞTİNE’DE TÜRKÇE EDEBİYATIN UMUDU

Merkezi Prizren’de bulunan Kosova Türk Yazarlar Derneği yayınlarından yeni bir eser daha gün yüzünü gördü. Priştineli genç ve yetenekli şair-yazar, “Elena Gjika” İlkokulunda okuyan sekizinci sınıf öğrencisi Su Yusuf’un “Onuncu Yaş Öyküleri – Kuyruklu Gümüş Yıldızı” adlı kitabı basımdan çıktı. Çocuk öykülerinden oluşan 65 sayfalık kitapta Su Yusuf’un toplam yirmi öyküsü yer alıyor. Su Yusuf’un özgeçmişine de yer verilen kitapta, velileri Şenay ve Taner Yusuf imzasıyla kitabın yayınlanma öyküsü de aktarılıyor. Dernek yayınlarının onuncu kitabı olarak, Dr. Taner Güçlütürk imzasıyla yayına hazırlanan eserin takdiminde şöyle deniliyor:

“Özgün edebi yaratıcılık ve yeni eserlerin gün yüzünü görmesi, Kosova’daki Türkçe edebiyat geleneğinin devamlılığı bakımından camiamız için önem arz etmektedir. Kosova Türk Yazarlar Derneği kurulduğu günden itibaren yerli edebiyatımızın gelişmesi, genç kalemlerin yetişmesi, yeni eserlerin yayınlanmasını teşvik etmeyi kendine öncelik olarak bilmiş ve kendine esas ilkelerden biri olarak benimsemiştir. Su Yusuf’un çocuk öyküleri kitabının yayınlanmasının gündeme gelmesi bizleri ve edebiyatımızı umutlandıran, bir o kadar mutlu eden yeni gelişmelerden birini oluşturmutur. Çünkü Priştine’de özgün Türkçe edebi eser yaratıcılığının varlığı, aynı zamanda yüzyıllardır buralarda sürüp gelen edebiyat geleneğimizin devamlılığı açısından önem arz etmektedir.

Kosova Türk Yazarlar Derneği olarak edebiyat ve yayıncılık çalışmaları sürdürürken, okullarımızda edebiyat buluşmaları tertiplerken çocukluğun tarifsiz berraklığına tanıklık edebilme şansımız oluyor. Onların büyüleyici anlama ve anlamlandırma yeteneği bizleri hayranlık içerisinde bırakmaya devam ediyor. Su’nun öyküleri de bu minvalde. Seçtiği konular, öykülerindeki kişilerin didaktik içerikli diyalogları, giriş, gelişme ve sonuçlandırma unsurları, hayal dünyasındaki bütün öğelere yüklediği manalar o kadar anlamlı ki okuyucusunu hayranlık içerisinde bırakıyor.

Çocukların saf ve masum dünyası her zaman dikkatimizi çekmiştir. Onların bilhassa çocukluk döneminde çevresiyle kusursuz bir uyum içinde yaşayabildiği görülmüştür. İnsanoğlunun yaş aldıkça özünden uzaklaşması, çocukluk döneminde insanın kendisi ve çevresiyle nasıl bir bütün içerisinde olduğunun göstergesidir. Yeni çağda çocukların bağımsız, özgür bireyler olarak büyümelerini sağlamak, dünyayı değiştirme güçlerini bir an önce açığa çıkaracak fikirsel ve duygusal olanakları sağlamalıyız. Çocukların önünde durmaktan ziyade onların yanında yürüyerek, hatta peşlerinden giderek onların ufuklarını açmaya elimizden geleni yapmalıyız. Bilgi, güven ve sabırla çocuk yaşamının gerektirdiği hoşgörü ve sağduyuyu çoğaltmak için gerekli önemli unusurlardan biri de edebiyattır. Edebiyat güzelliklerinin gönüllerimizde birikmesi, yetişkin ile çocuklar arasındaki yaş farkının ortadan kaldırılması, anlama ve özgüven yetisinin geliştirilmesi, çocukların hayat boyunca cesur adımlarla yürümelerini mümkün kılmaktadır.

Çocuklar sıradan varlıklar değildir. Gelişkin ve yaratıcı bir yaşam sürdürme niteliklerine sahip mükemmel varlıklar olarak bu süreçte büyüklerin onlara engel olmaması, aksine destek ve rehber olmaları gerekmektedir. Su’unun velilerinin sergilediği tavır gibi. Değerli annesi Şenay Hanım ve babası kıymetli Dr. Taner Yusuf’un kızlarının edebiyat yeteneklerini keşfedip desteklemeleri örnek bir anne baba modeli olarak ele alınmalı ve alkışlanmalıdır.

Redaksiyon olarak Su’nun öykülerini yayına hazırlamak için değerlendirmeye aldığımızda, bu öyküler ile onları yazmış olduğu yaşları kıyasladığımızda, bir çocuğun üstün yeteneğini, geniş hayal deryasını ve onları mükkemmel bir şekilde kurgulayışına şaşkınlık, hayranlık ve mutlulukla şahitlik etmiş olduk. Su’nun kitabını okurken, katıksız bir çocuğun dünyasını bulacaksınız. Öğretici ve eğitici unusrları içermesi, özellikle okullarımızda Türkçe dersleri çerçevesinde lektür kitabı olarak okutulması açısından uygun niteliklere sahip olması, yetişkinlerin de bir çocuğun dünyasını anlamak için okuması gereken örnek eserlerden birini oluşturmaktadır. Bu eser Su’nun ilk kitabı olduğu göz önünde bulundurulursa, gelecek yıllarda yazacağı yeni eserler ile edebi yaratıcılık niteliklerinin daha da gelişeceği şüphesizdir. Kosova’da Türk çocuk edebiyatının gelişmesi ve diğer öğrencilerimize de güzel bir örnek oluşturması için teşvik amacıyla bu ve buna benzer yayınlarımız, Yusuf Ailesi gibi örnek velilerimiz, ufku geniş öğretmenlerimiz, teşvik eden yayın evlerimiz ve böyle anlamlı yayınların yanında duran bağışçılarımız oldukça aralıksız olarak devam edecektir. İyi okumalar dileriz.”

Su Yusuf 24 Mayıs 2005 tarihinde Mitroviçalı anne ve Priştineli babasının ilk çocuğu olarak Üsküp’te dünyaya geldi. Su’nun kendinden bir yaş küçük erkek kardeşi de var. İlk okulunu yaşadığı şehir Priştine’nin “Elena Cika” ilkokulunda okumaktadır ve şu an 8. sınıf öğrencisidir. Resim çizmek ilgisi çok küçükken, 3-4 yaşında başlamıştır. Yazı yazmaya yönelik ilgisi sekiz yaşındayken ilk öyküleriyle ortaya çıkmıştır. Bir süre özel bir müzik okulunda çelo dersleri almıştır. Uzun bir süredir İngilizce kurslarına katılmakta ve iyi seviyede İngilizce konuşmaktadır. Okulunda sevilen bir arkadaş ve başarılı bir öğrenci olarak öğretmenleri tarafından da takdir edilmektedir.

Su Yusuf, ünlü Türkolog, araştırmacı-yazar rahmetli Süreyya Yusuf’un torunu, Gerçek Derneği eski başkanlarından Dr. Taner Yusuf ve Priştine Yunus Emre Enstitüsü’nde ebru hocalığı yapan Şenay Yusuf’un kızıdır. Dedesinin ve velilerinin sanat uğraşısı izinden giden Su’ya edebiyat, sanat ve yazı yaşamında başarılar dileriz.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KIRCAALİ’DE BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN SORUNLARI ELE ALINDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL