a
b

b

b
b

YAZMA ESERLER ATÖLYESİNİN AÇILIŞI YAPILACAK

b

Yunus Emre Enstitüsü’nün Kosova’nın kültür mirasının korunması için yaptığı bir diğer çalışma da T.C. Merkez Bankası ve T.C. Kalkınma Bakanlığı’nın sponsorluğunda sürdürülen “Balkanlarda Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi”dir. El yazmalarının dijital ortama aktarılmasını ve bu yolla hem koruma altına alınmalarını hem de bilim dünyasının hizmetine sunulmasını kapsayan proje çerçevesinde, şimdiye kadar Kosova Cumhuriyeti İslam Birliği, Kosova Devlet Arşivi, Yakova Şeyh Sadi Tekkesi ve Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Anıtları Koruma Kurumunda bulunan 1000’i aşkın Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça yazma eser dijital ortama aktarıldı. Taranan eserlerin kataloglanmasına yönelik çalışmalara da devam edilmekte.

Söz konusu el yazmalarının önemli bir kısmı ciddi tahribata uğradığından, acil ve bilimsel bir restorasyona ihtiyaç duymaktadır. Buradan hareketle, eserlerin yerinde tamir edilebilmesi için Yunus Emre Enstitüsü tarafından Kosova İslam Birliği’ne “Yazma Eser Restorasyon Atölyesi” kurulacak. El yazmalarının restorasyonu için ihtiyaç duyulan her türlü araç gerece sahip olacak atölyede sadece İslam Birliği uhdesinde bulunan eserlerin değil, Kosova’da başka kişi ve kurumlarda bulunan el yazmalarının da restorasyonu hedefliyor.

Atölyede çalışacak uzmanlara yönelik olarak yakın gelecekte Türkiye’de eğitim programları düzenlenecek.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu-Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nin emekli müdürü Dr. Nevzat Kaya’nın yönetiminde kurulacak atölyenin açılışı 9 Nisan 2015, saat 15.00’te atölyenin kurulacağı Kosova İslam Birliği Başkanlığı’nda yapılacak.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“ALBİ MALL” CİNAYETİNİN ZANLISI TUTUKLANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş