Yunus Emre Enstitüsü’nün Kosova’nın kültür mirasının korunması için yaptığı bir diğer çalışma da T.C. Merkez Bankası ve T.C. Kalkınma Bakanlığı’nın sponsorluğunda sürdürülen “Balkanlarda Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi”dir. El yazmalarının dijital ortama aktarılmasını ve bu yolla hem koruma altına alınmalarını hem de bilim dünyasının hizmetine sunulmasını kapsayan proje çerçevesinde, şimdiye kadar Kosova Cumhuriyeti İslam Birliği, Kosova Devlet Arşivi, Yakova Şeyh Sadi Tekkesi ve Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Anıtları Koruma Kurumunda bulunan 1000’i aşkın Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça yazma eser dijital ortama aktarıldı. Taranan eserlerin kataloglanmasına yönelik çalışmalara da devam edilmekte.
Söz konusu el yazmalarının önemli bir kısmı ciddi tahribata uğradığından, acil ve bilimsel bir restorasyona ihtiyaç duymaktadır. Buradan hareketle, eserlerin yerinde tamir edilebilmesi için Yunus Emre Enstitüsü tarafından Kosova İslam Birliği’ne “Yazma Eser Restorasyon Atölyesi” kurulacak. El yazmalarının restorasyonu için ihtiyaç duyulan her türlü araç gerece sahip olacak atölyede sadece İslam Birliği uhdesinde bulunan eserlerin değil, Kosova’da başka kişi ve kurumlarda bulunan el yazmalarının da restorasyonu hedefliyor.
Atölyede çalışacak uzmanlara yönelik olarak yakın gelecekte Türkiye’de eğitim programları düzenlenecek.
Türkiye Yazma Eserler Kurumu-Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nin emekli müdürü Dr. Nevzat Kaya’nın yönetiminde kurulacak atölyenin açılışı 9 Nisan 2015, saat 15.00’te atölyenin kurulacağı Kosova İslam Birliği Başkanlığı’nda yapılacak.
“ALBİ MALL” CİNAYETİNİN ZANLISI TUTUKLANDI
DÜNYA ÇOCUKLARI ANKARA’DA
ARNAVUTLUK’TA 14. ULUSLARARASI CAZ FESTİVALİ BAŞLADI
SIRBİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU
YUNANİSTAN’IN BAŞKENTİ ATİNA’DA TAKSİCİLER 24 SAATLİK GREVE GİTTİ