a
b

b

b
b

YAZIK OLDU…

b

Sıradan vatandaş soruyor. Bunca yıldan sonra neden Kosova’nın yeni hükümetinde bakanımız yok?

Kosova siyasi sahnesinde Kosova Türklerinin tek temsilcisi konumundaki Kosova Demokratik Türk Partisi’nden (KDTP)  cevap geldi.

Kosova Hükümetinde Türk Bakanı’nın olmamasının nedeni olarak, Boşnak partisinin ilk defa daha çok oy alması gösterildi. KDTP’den daha fazla oy alan Boşnak Partisi VAKAT koalisyonuydu. VAKAT Koalisyonu 7 bin 75 oy almasına rağmen bu partiye de Bakanlık verilmedi. Bakan seçilen Emilia Rexhepi Boşnak Partisi NDS Milletvekili.

Albin Kurti Hükümeti’ne seçilen Boşnak Bakan’ın başında bulunduğu Nova Demokratska Stranka ( Yeni Demokrat Partisi – NDS) 6 Ekim erken parlamento seçimlerinde toplam 3 bin 935 oy aldı. Bakanlığa atanan NDS Genel Başkanı Emilia Rexhepi 2 bin 291 oy aldı.

KDTP bu seçimlerde toplam 6 bin 788 oy kazandı. Partinin Genel Başkanı Fikrim Damka 2 bin 915 oy aldı.

Albin Kurti buna rağmen tercihini Boşnak Bakandan yana  kullandı.

KDTP’nin   Boşnak partisinin KDTP’den fazla oy aldığı bu nedenle de KDTP’den Bakan atanmadığı saptaması bir bahaneden  ibarettir ve gerçekleri yansıtmamaktadır. KDTP yönetimi ve yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar, ikna edici değil, tatmin edici hiç değil. Anlaşılan KDTP yönetimi halkın aklıyla oynamaya karar vermiş.

Koalisyon hükümetinde Kosovalı Türklerin 1 bakanlık ile temsil edilmemesi, KDTP yöneticilerini pek fazla rahatsız etmiş gibi gözükmüyor. Açıklamalara bakılırsa, bu durumun Türkler için son derece üzücü  olduğu anılmadı bile.

Peki neden bakanlık kurban edildi bunca yıldan sonra ? Yaklaşık 15 yıl Türklere 1 bakanlık verilirken ne oldu da bu sefer bakanlık verilmedi. Sizce oy sayısı nedeniyle bakanlığın Boşnaklara verilmesi yada Sırplara fazladan bir bakan verildiği, Türklere 2 bakan yardımcılığı verileceği açıklamaları yeterli mi?

Bir süre önce alınan duyumlara göre KDTP yönetimi 1 bakanlık yerine 3 bakan yardımcısı talep edecekmiş  yeni hükümetten. Tüm görünürlere göre  böyle de  oldu. Gelişen senaryolara göre, Albin Kurti’ye Türklere bakan verilmesi için pek fazla ısrarda bulunulmadı,  baskı da yapılmadı. Anlaşılan illa da bakanlık verilmesi konusunda masaya yumruk vurulmadı. Türklere meclis başkan yardımcılığı , Boşnaklara da bakanlık verilmesi konusunda gizli bir pazarlık yapıldı gibi görülüyor.  Olay geçiştirilmeye çalışılıyor,  çünkü perde arkasında yine ufak tefek hesaplar var. Tahminen, Bakanlık meselesi de KDTP’de iç hesapların kurbanı oldu.

Her nasılsa temsil konusunda son 20 yılın en büyük darbesini yedik. Bu, KDTP yönetiminin tam bir başarısızlığıdır. Kimse de bunu inkar edemez. Çünkü, geçen dönem atanması engellenen 2 Türk bakan yardımcısının Kurti hükümetinde görev alacak şekilde  atanacak olması, başarı olarak gösterilmeye çalışılıyor.  Her nasılsa,   Kosova hükümetlerinde sürekli olarak  1 Türk bakanın görev alması geleneğine son verildi. KDTP yönetimi farkında mı bilemiyorum. Bu durum,  Türklerin temsil edilmesinde geri adım atmak demektir. KDTP’nin yeni yönetimi ilk ciddi sınavdan düştü.

Halbuki Türklere 1 bakan verilmesi konusunun üstüne  cesurca gidilimeliydi. Türklerden bakanlık yapabilecek yeni bir şahıs mutlaka  bulunurdu. Çünkü, Hükümette bakanlık düzeyinde görev almak, en üst düzeyde temsil edilmek demektir. Türklerin Kosova’da mevcut olmasının belgesidir. Türklerin tanıtımıdır. Türkler için istihdamdır. Saygıdır, itibardır. Kosova’da Türk varlığının resmiyetidir, devletin kurucu unsurunun kanıtlarından biridir.

Bunların fazla bir önemi yokmuş gibi, bakanlıktan adeta vazgeçildi. Bakanlık,  fazla bakan yardımcıları verilecek  varsayımı  uğruna heba edildi.

Stratejinizi doğru kurmazsanız, elinizden bakanlık da alınır, diğer temsil hakları da gider. Gizli saklı hesaplar üzerine stratejinizi kurarsanız, sonuç fiyasko olur.

Bugün bakanınız olmaz, yarın bakan yardımcınız da olmaz. Kurti ile müzakerelerde çok daha ciddi bir tavır alınmalıydı. Bakanlıktan taviz verilmeyeceği izlenimi oluşturulmalıydı. Tabi 2  yada 3 bakan yardımcısı da talep edilecekti. Eskiden böyle idi.  Yoksa  Meclis Başkan Yardımcılığı, bakanlıktan önemlidir görüşü  mi ağır bastı?

Gerçek şu ki, sebepler ne olursa olsun, Türkler bakansız kaldı. Yazık oldu…

 

Ercan Kasap

 

05.02.2020

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE’DE ÇIĞ FACİASI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş