a
b
b

YAZAR VE ŞAİR AVNİ ENGÜLLÜ VEFAT ETTİ

Makedonyalı Türk yazar ve şair Avni Engüllü 77 yaşında vefat etti.

Merhum Avni Engüllü, 19 Şubat 2024 tarihinde İkindi Namazı’na müteakip Karşıyaka mezarlığına defnedilecek.

Avni Engüllü

Makedonya’da Türkçe yazılan edebiyatın oluşumunda büyük katkısı olan ve bu edebiyata ayrı bir renk katan Avni Engüllü, 1970’ler kuşağının önemli isimlerinden biridir. 7 Eylül 1947 yılında Makedonya’nın Üsküp şehrinde doğan Avni Engüllü, gazeteci, yazar, şair, çevirmen olarak da karşımıza çıkmaktadır. Erken yaşlarda yazmaya başladığı şiirlerle şiirseverlerin gönlünde taht kuran Engüllü, şiirin yanında hikâye ve çocuklar için de yazdığı şiirleriyle her yaşa hitap etmektedir.

İlkokul öğrenimine Üsküp’ün en köklü okullarından biri olan “Tefeyyüz” ilköğretim okulunda başlayan ve ilkokul eğitimini burada bütünleyen Avni Engüllü, 1967 yılında Üsküp’teki “Nikola Karev” Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Yüksek öğrenimlerine devam etmeleri halinde öğretmen okulu mezunlarına burs temin edileceği vaadinde bulunulması üzerine, Üsküp “Kliment Ohridski” Pedagoji Akademisi Matematik-Fizik Bölümü’ne kaydını yaptırdı. Fakat verilen vaadin yerine getirilmemesi ve eğitimine devam etmesi için ailesinin maddi imkânlarının el vermemesi sonucunda Pedagoji Akademisi’nden ayrılıp, Gostivar’ın Yukarı Banitsa köyünde öğretmenliğe başladı. Kısa süren öğretmenlik görevinden sonra 1968 yılında Üsküp Radyosu Türkçe Yayınları’nda gazeteciliğe geçen Avni Engüllü, şiire olan tutkusunun, bu yönde çalışmalarını yoğunlaştırmasına neden oldu. Nitekim şiirlerinin o dönemin “Sesler” Aylık Toplum-Sanat Dergisi’nde yayınlanması, şiire olan ilgisinin daha da artmasına sebep olmuştur.

Makedonya’daki Türk edebiyatının şiir duayeni diyebileceğimiz Avni Engüllü’nün ilk şiir kitabı da 1972 yılında “Birlik” Yayınları tarafından “Tik” adı altında yayımlandı. Bir tek şiirle yetinmeyen Engüllü, 1960’lı yılların sonlarına doğru öykü yazmaya da başladı. Öykülerini de 1974 yılında “Söğütaltı” (Birlik Yayınları, Üsküp) adlı kitabında bir araya getirdi.

Şiir ve öykü çalışmalarını geliştirdiği gibi daha sonraki yıllarda, eleştiri ve inceleme-araştırma ile uğraşmaya başladı. Üsküp Radyosu Türkçe Yayınları’nda kültür-sanat programları için yazdığı birçok eleştiri ve inceleme-araştırma yazının bir kısmı “Birlik” Gazetesi ve “Sesler” dergisinde de yayımlandı.

Avni Engüllü, çocuklara yazdığı şiirlerini 1983 yılında “Mete” (Birlik Yayınları, Üsküp), 1984 yılında da “Dört Mevsim” (Tan Yayınları, Priştine) adı altında kitaplaştırdı. 1985 yılında “İn Misin Cin Misin”, 1994 yılında “Yarı Kalan Düşünceler” adlı şiir kitapları “Birlik” Yayınları tarafından yayımlanmış olan şiir kitaplarıdır.

Avni Engüllü, 1972-73 yıllarında “Orhan Veli Kanık” Yazın-Oyun Topluluğu Başkanı görevinde de bulundu. 1990 yılında Üsküp’te kurulan Türk Demokratik Birliği’nin 29 Haziran 1991 yılında düzenlenen yıllık oturumunda başkanlık görevine seçildi. 1992 yılının Temmuz ayında ise, Makedonya Türk Kültür Merkezi’ni kuran Avni Engüllü, Makedonya Yazarlar Birliği ve Makedonya Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Aynı zamanda, edebi çeviri ile de uğraşmaktadır.

2020 yılında ise Dr. Öğr. Üyesi Zeki Gürel ve Yrd. Doç. Dr. Nazlı Rânâ Gürel’in hazırladığı, Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı’nın kısmî desteğiyle, Avni Engüllü’ye ithafen “Mütemmim Cüzler-Avni Engüllü Hayatı, Sanatı, Eserleri” adlı kitabı Yeni Balkan Yayınevi tarafından yayınlandı./Yeni Balkan/

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DAMKA, REWA ANATOLİA GERİ DÖNÜŞÜM FUARININ AÇILIŞINA KATILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL