a
b
b

YAZAR VE EDEBİYAT ELEŞTİRMENİ ÖMER LEKESİZ PRİŞTİNE’DE SANAT SEVERLERLE BULUŞTU

DSCN4629 DSCN4632 DSCN4635 DSCN4642 DSCN4643

Kültür Sanat Sohbetlerine büyük önem ve yer veren Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Yazar ve Sanat-Edebiyat Eleştirmeni  Ömer Lekesiz’i ağırladı.

Sanat ve Edebiyat Bizim Neyimize temalı söyleşiye Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği, Türk Temsil Heyeti temsilcileri, öğretmenler ve çok sayıda sanat sever katıldı.

Ömer Lekesiz’in hayatı ve yapıtlarının anlatılmasıyla başlayan söyleşide sanat ve edebiyatın bir toplum için önemine vurgu yapıldı.

Söyleşi öncesi Kosovaport mikrofonlarına konuşan Ömer Lekesiz, amaçlarının Türkiye’deki sanat ortamında yer alan insanların Kosova’yı hem tanıması hem de tanıtması, Kosova’daki deneyimlerden yararlanması ve Türkiye’deki tecrübelerini buaraya katarması olduğunu söyledi.

Kosova’dan once Tiran’da bulunan Lekesiz, sanat ve edebiyat düşkünü entelektüel seviyesi yüksek kişilere ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. “Kosova’ya söyleyeceğimizi biz söyleyemeyebiliriz ama bizim söylediklerimiz onların üzerinden söylenebilir diye unuyorum” diyen Lekesiz, Kosova’nın çok daha iyi bilinmesi, tanınması ve buradakş değerlerin Türkiye’deki insanlara daha iyi aktarılması gerektiğini ifade etti.

Sohbetin konusu neden “Sanat ve Edebiyat Bizim Neyimize ?” sorumuza ise Lekesiz şu cevabı verdi; “Hayatımız çok büyük işlerle, telaşlarla ve yoğunlukla geçiyor. Sanat ve Edebiyat herkesin gündeminde yer almaz, sadece önemli kişilerin gündeminde yer alır. Bu bakımında genel kabul anlamında sanat ve edebiyat çok karın doyurmaz. Öncelikle insanların eğitimlerini tamamlaması, karınlarını doyurması ve ülkelerinin gelişimine katkıda bulunmaları gerekir. Ancak sanat ve edebiyatı olmayan toplum, olmayan insane kurumuş ağaç gibidir. Bir ülkenin toplumu sanata ve edebiyata mecburdur. Bu nedenle sanata ve edebiyata ihtiyacımız var. Böylelikle sanat ve ebebiyat bizim neyimize darken ikisine birden cevap vermiş oluyoruz”

Panelin sonunda Lekesiz’e Yunus Emre Yetkilileri tarafından teşekkür plaketi takdim edildi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL