a

YAZAR FAHRİ ALİ HAYATINI KAYBETTİ

Balkanların gök kubbesi altındaki Türk çağdaş edebiyatından bir yıldız daha sessizce kaydı. (Yugoslavya) Kosova ve Makedonya çağdaş Türk Edebiyatı’nın ad yapmış ismi Üsküp’lü gazeteci, şair, yazar Fahri Ali hakkın rahmetine kavuştu.

Kosova Türk Yazalarlar Derneği tarafından yapılan açıklamada, yazar Fahri Ali’nin hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü dile getirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “ Kosova Türk Yazalarlar Derneği olarak merhuma Allahtan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyoruz. Başımız sağolsun!”

Fahri Ali kimdir?

1948 yılında Üsküp’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, Üsküp’ün “Nikola Karev” Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Burs vaadinde bulunulması üzerine, “Kliment Ohridski” Pedagoji Akademisi Matematik-Fizik Bölümü’ne kaydını yaptırdı. Burs vaadi boşa çıkınca da, ailesinin maddi imkânları sınırlı olduğundan öğrenimine devam edemedi. Bunun üzerine 1970 yılının sonlarına doğru “Birlik” Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. Uzun yıllar gazetecilik yaptıktan sonra, gazetede haftada bir yayımlanan “Bahçe” Çocuk Eki’ni hazırlamaya başladı. Bir ara “Sevinç” ve “Tomurcuk” Aylık Çocuk Dergileri’nin yayın yönetmenliğini de yaptı. Halen “Tomurcuk” Çotuk Dergisi’nin yayın yönetmeniydi.

İlk şiirleri “Sevinç” ve “Tomurcuk” çocuk dergilerinde yayımlanan Fahri Ali’nin şiir dışında önemli bir çalışması olmamıştır. “Mangal” başlıklı ilk şiir kitabı “Birlik” Yayınları tarafından 1973 yılında yayımlandı. Bunu, “İki Yürekli” (“Birlik” Yayınları, Üsküp 1978), “Nal” (“Birlik” Yayınları, Üsküp 1983), “Su Ağırlaştı” (“Tan” Yayınları, 1990), “Kayadan Kopma” (“Birlik” Yayınları, Üsküp 1992) adlı şiir kitapları izledi. Şiirlerinin bazıları Makedonca’ya çevrilip “Ostrata strela na slobodata” (“Özgürlüğün Sivri Oku”, “Ogledalo” Yayınları, Üsküp 1984) adı altında kitap olarak yayımlandı.

Arada bir yazdığı ve çocuk dergileri sayfalarında yayımlanan çocuklar için kaleme aldığı şiirler “Çocukluk Rüzgârları” (“Birlik” yayınları, Üsküp 1994) adı altında kitap haline getirildi.

Yeni yayınlanan “Asya Şiirlerim” (“Yeni Balkan” Yayınları, Üsküp, 2014) adlı şiir kitabıyla da yeniden okuyucuların ilgi odağı oldu.

Fahri Ali, bir ara başkanı da olduğu “Orhan Veli Kanık” Yazın Oyun Topluluğunun kurucularındandır. 1968-69 yıllarında üyesi olduğu ve uzun zamandan beri faaliyet gösteremeyen “Yeni Yol” Kültür Güzel Sanatlar Derneği “Nâzım Hikmet” Edebiyat Kolu yerine, aynı derneğin çatısı altında, 1992 yılında faaliyete geçen “Yahya Kemal Beyatlı” Edebiyat Kolu’nun kurulmasına öncülük etti ve bu kolun başkan görevine seçildi.

Makedonya Yazarlar Birliği ve Gazeteciler Cemiyeti’nin üyesiydi. Yeni Balkan gazetesinde köşe yazarlığını yapmaktaydı. Fahri Ali, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin düzenlemiş olduğu edebiyat buluşmalarının ayrılmaz konuğuydu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

24 AĞUSTOS 2016 ÇARŞAMBA GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş