a

YAZ-KIŞ SAATİ UYGULAMASI NASIL BAŞLADI?

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri cumartesiyi pazara bağlayan gece saatleri geri aldı. AB’nin yürütme ayağı AB Komisyonu, kış saati uygulamasına geçilirken üye ülkelerden önümüzdeki Nisan ayı itibari ile hangi zaman diliminde devam edeceklerini belirlemesini istedi.

AB, internet üzerinden yapılan ankete 4 milyon kişinin kış saatine geçilme uygulamasına karşı oy vermesi sebebiyle bu kararı aldı.

Komisyon, üye ülkelerin Ekim 2019 yılında yaz saatinde kalarak mı yoksa kış saat dilimine geçerek mi devam edeceğine kalıcı karar vermesini bekliyor.

Saatlerin geri alınmasındaki amaç günlerin kısaldığı kış aylarında gün ışığından daha fazla yararlanarak elektirik enerjisinden tasarruf etmek.

Saatleri geri alma uygulamasından elde edilen tassarruf biçimi günün teknolojisine ve kullanılan enerji kaynaklarına göre değişti.

İlk uygulama 18. yüzyılda başladı

Euronews’e konuşan Kronos saatlerden Pascal Paul, bu uygulamanın ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin kurucu babalarından Benjamin Franklin tarafından 1784 yılında ortaya konduğunu aktardı. Franklin’in o dönemdeki hedefi aydınlatma için kullanılan mumdan tasarruf etmekti.

Kömürden tasarruf etmek için de uygulandı

Söz konusu uygulama Birinci Dünya Savaşı sırasında başka bir amaçla devam etti. Paul, “Tarih bu uygulamanın Birinci Dünya Savaşı’nda kömürden tasarruf etmek için yapıldığını gösteriyor.” dedi.

Petrol krizi uygulamayı devam ettirdi

Paul, 1976 petrol krizi sebebiyle de saatlerin kış ayları gelince geri alındığını dile getirdi. AB ülkeleri karar alıcıları gerekli düzenlemeleri zamanında tamamlayabilirse önümüzdeki yıl tek zaman dilimi uygulamasının başlaması bekleniyor./euronews/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

DEPREM SONRASI YUNANISTAN’IN ADASI 3 SANTIM KAYDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş