Şeyhülmuharririn Ahmet Kabaklı’nın öncülüğünde, Türkiye’nin önde gelen kültür, sanat ve edebiyat insanlarının destekleriyle 1978 yılında kurulan Türk Edebiyatı Vakfı hamleleri sürüyor.
Türk Edebiyatı Vakfı olarak iki yıldır düzenlediği ve devam ettirmeyi plânladığı “Yaşayan Dede Korkut” ödülünün takdimi 19 Ekim 2019 Cumartesi günü saat 14.00’te vakfın Sultanahmet’teki merkez binası konferans salonunda gerçekleşti.
“Yaşayan Dede Korkut” ödülü, Balkan Türkolojisinin büyük ismi Prof. Dr. Nimetullah Hafız’a törenli bir şekilde takdim edildi. Dr. Bahtiyar Aslan’ın yönetiminde Prof. Dr. Tacide Hafız, Kosovalı şâir Zeynel Beksaç ve Prizren Doğru Yol Derneği Başkanı Nevzat Şundo’nun katılımlarıyla gerçekleşti.
Ödül töreninde bir açılış konuşması yapan Türk Edebiyat Vakfı yönetim kurulu başkanı Serhat Kabaklı, Nimetullah Hafız’ın Türkolojiye, Türk dünyasına, Türk edebiyatına sunmuş olduğu katkılara vurgu yaptı. Kabaklı, böyle bir şahsiyet için vakıflarında tören düzenlemenin kendileri için büyük bir onur olduğunu belirtti.
Ödül töreninde bulunan hayat arkadaşı Tacida Hafız eşiyle ilgili yaptığı konuşmada diğerleri arasında şunları vurguladı:
“Yollarımızın Hafız bey ile kesişmesi hem yaşamıma, hem de üniversite hayatıma inanılmaz bir renk katmış, hayatımda yeni bir dünya açılmıştı. Öyle ki birlikte tahsil görmek üniversite yıllarımızın unutulmaz anılarla geçmesine vesile oldu. Tahsilimizi tamamladıktan sonra birlikteliğimiz evlilikle taçlandı. Babam onun şair duruşuna hayrandı. Annem de aldığımız kararda yanımızda durunca, Sarayevo’dan Prizren’e doğru yeni bir dünya açıldı hayatımda. Yeni bir yuva, yeni bir aile, yeni dostlar, yeni bir ortam, şairler şehri Prizren’in güzelliği sarıp sarmaladı beni…”
Eşinin edebi yaratıcılıkla ve şiirle olan uğraşısı Türkoloji araştırmaları başlayınca devam etmediğini belirten Tacida hanım, “ Şükrü Enis Regü tadındaki şiirleri ve yazın uğraşısı sürmüş olsaydı, eminim ki Makedonya’dan Necati Zekeriya’dan sonra Nimetullah Hafız da Kosova’dan bugün Dünya Klasikleri arasına giren şair olacaktı. Bunu sadece ben değil, bugüne kadar kendisinin edebi yaratıcılığı üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora yapan araştırmacılar, edebiyatçılar da defalarca öne sürmüşlerdir,”şeklinde ifadelerde bulundu.
Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç da törende Balkanlarda Yazmak adlı denemesinden yola çıkarak bir konuşma yaptı. Beksaç diğerleri arasında şunları söyledi: “Balkanlarda, Rumeli kavşaklarında yüzyılı aşkın yalnızlığımızda Türkçe hep siperimiz oldu. Adam gibi yaşamak için; dilimize, geleneğimize, eğitimimize, kültürümüze, kimliğimize sahip çıktık. Varmak istediğimiz hep yarınlar olduğu için, direncimizi hiç yitirmedik. Bir dünya dili olan Türkçemize yosunun taşa sarıldığı gibi, hanımelinin duvara yaslandığı gibi, öylece bağlandık.”
İşte bütün bu zorluklara rağmen bir ömür dimdik ayakta kalıp onurlu bir şekilde Balkanlarda çok yönlü olarak Türkçenin nöbetine duran ve bu alandaki hizmetine günümüzde de dolu dizgin devam eden Prof.Dr. Nimetullah Hafız için, “Balkanlarda Türkçenin koskoca çınarı, yaşayan Türkçenin anıtı “ şeklinde ifadelerde bulundu.
Gösterilen ilgi ve alakadan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Prof.Dr. Nimetullah Hafız, Türk Edebiyatı Vakfı’yla yıllar öncesi yollarının kesiştiğini, vakıf çalışmalarını büyük bir takdirle izlediğini, ayrıca merhum Ahmet Kabaklı’yla birkaç kez buluşma fırsatını yakaladığını belirtti.
Hafız, bu mutlu gününde törende hazır bulunan herkese teşekkür etti.
Törende, Türk Edebiyatı Vakfı’nın “Yaşayan Dede Korkut Ödülü” ödülü yanı sıra, çok sayıda vakıf, dernek,kurum ve kuruluş Hafız’a plake sundu.
Proğramın devamında son aylarda yayınladığı birbirinden önemli kitaplarla farklı yelpazeden on binlerce okurla kucaklaşan, Türkiye’nin en uzun soluklu mecmualarından Türk Edebiyatı Dergisinin 550. sayısını yayınlayan, başta Bakü olmak üzere gönül coğrafyalarımızda temsilcilik sayısını arttıran Türk Edebiyatı Vakfı şimdi de bir kardeşlik sözleşmesine imza attı.
Türk Edebiyatı Vakfı, Kosova’nın en önemli iki kültür ocağı ile ideal ve ülkü birliği yapmaya adım attı. Kuruluşunun 70. yılı arifesinde olan Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği ve bu yıl kuruluşunun 25. yılını kutlayan Kosova Türk Yazarlar Derneği ile Türk Edebiyatı Vakfı ‘kardeş’ oldu.
Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği ve Kosova Türk Yazarlar Derneği ile ‘kardeşlik protokolü’, 19 Ekim 2019’da İstanbul’da Türk Edebiyatı Vakfının genel merkezinde yetkililer tarafından imzalandı.
Bünyamin Aksungur’un Türk Dünyasının seçme şarkı ile türkülerini seslendirdiği konseriyle son buldu./Z.Beksaç/
YENİDEN SAYIM SÜRECİNİN YARIN TAMAMLANMASI BEKLENİYOR
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI