a
b
b

YAPILSAYDI…

-Kosovalılar, Türk varlığının önemini daha iyi kavramış olacaktı…

-Bu ülkede yaşayan  insanlar, Kosovalı Türklerin, Kosova toplumunda vazgeçilmez unsur olduğunu daha iyi anlayacaktı…

-Vatandaşlar, Kosova Türklerinin resmi varlığının sürdüğü 70 yıl içinde nasıl bir ilerleme gösterdiği hakkında kanaat getirmiş olacaktı…

-Kosova’da aşırı milliyetçi ve ırkçı çevreler tarafından Kosova’da Türk varlığının inkar edilmesi gerekçeleri azalacaktı, hadsizlere ağızlarının payı verilecekti…

– Ülke toplumu, Kosova Türklerinin,  gelenek ve göreneklerini son 70 yıl içinde başarıyla muhafaza ettiği gibi, gelecekte de daha güçlü bir şekilde geleneklerine olan bağlılığını ifade ettiğine şahit olacaktı…

– Kosovalı Türklerin hak ve özgürlüklerinden asla ve kat’a vazgeçmeyeceği kararlılığı bir kez daha ilan edilecekti…

-Kosova toplumuna, Türkçe eğitim, kültür, sanat, Türkçe medyanın gelişmesinin öncelikli hedeflerin  başında  yer alacağı bildirilecekti.

-Kosova kurumlarında görev alan Türk temsilcilerinin, Türk topluluğunun haklarının savunucusu olmaya devam edeceği kararlılığını daha iyi algılamış olacaktı.

– Ve yalnızca Kosova toplumu değil, uluslararası camiada da , Kosova’da azınlıkta olsa bile Türk varlığının bu ülkenin gelişmesi ve güçlenmesine katkı verdiği ve vermeye devam edeceği düşüncesi daha da pekişecekti… eğer Kosova Türklerinin varlığının resmiyet kazanmasının 70’inci yıldönümü vesilesiyle, seminerler, sempozyumlar, bilimsel toplantılar, merkezi ve yerel törenler, konserler ve sanat faaliyetleri yapılsaydı… ancak hareketlilik olmadı.  2021’i  geçti, 2022’nin ilk ayı da ha bitti, bitecek.

Pandemi tedbirlerine  uyarak tüm bu faaliyetlerin en azından bir kısmı yapılabilirdi.

Lakin, kutlamalar kapsamında Türk çocuğu Türkçe yazdığı şiiri okumaktan, Türk şairi yazdığı kitabını tanıtmaktan, Türk ressamı yeni resimlerini sergilemekten, ses sanatçısı şarkılarını okumaktan, tiaytrocular oyunlarını sahnelemekten, siyasetçiler hizmetlerini  anlatmaktan mahrum kaldı.

Ne de güzel fırsatımız vardı. Kaçınılmaz bir fırsat. “ Biz Kosovalı Türkler, dilimizi, dinimizi, bayrağımızı  muahafaza ederek, anayasal haklarımızın, özgürlüklerimizin daha ileriye taşınmasını, temsil haklarımızın yaygın hale gelmesini talep ediyoruz ve bu konuda mücadelemiz devam edecek.” diye haykıracaktık dünyaya, Türklere kimliklerinin tekrar iade edilmesinin  70 yılı vesilesiyle…

Dolayısıyla herkes, özellikle Kosova Türklerinin yeniden doğuşunun  70’inci yıldönümünü kutlamakla görevli olan, ya da kutlama yapılmasını uygun bulan, bu etkinklikleri yapması gereken ama yapmaktan kaçınan, veyahut çeşitli gerekçeler nedeniyle yapmayı beceremeyen ya da başaramayan, veya görmezlikten gelen, bu önemli yıldönümünü küçük  ya da önemsiz gören her dernek, kurum,  kuruluş ve siyasi parti ile siyasi oluşum elini vicdanına koyup derin derin düşünsün. 70 yıllık fırsat bir daha  ne zaman geri  döner.

Pandemi bahanesinin arkasında gizlenenler de işin kolayına kaçmasın. Çünkü, kısıtlı bütçelerinin imkan verdiği kadarıyla mütevazi kutlama programları düzenleyerek,  sadece Priştine “Elena Gjika” ilköğretim okulu öğretmen ve öğrencileri mi, Priştine “Gerçek” Kültür, Sanat ve Spor Derneği mi, Priştine merkezli Kosova Türk Gazeteciler Derneği ile birlikte Kosova Radyosu Türk Redaksiyonu mu  bu tarihi sorumluluğun bilincindeydi.

Sadece bu 3 kuruluş mu, 80 kadar Türk sivil toplum kuruluşu, 3 siyasi parti karşısında, Kosovalı Türklerinin varlığının resmiyet kazandığı 70 yılının hafife alınması gerekmediğini unutmadı!

Evet pandemi vardı, ama Türk kuruluşlarında bu güzel ve tarihi yıldönümü kutlama cesareti ve  kararlılığı yoktu maalesef.

Halbuki, kaçırılmaz bir fırsatımız vardı, kendimizi  başkasına , ama kendimize de anlatmak için.

70 yılın önemi karşısında ilgisiz kalanlar  utansın!

Ercan Kasap

23.01.2022

0 0 3 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KENDİ TEZGAHINDA ŞİİRİNİ DOKUYAN ŞAİR NUSRET DİŞO ÜLKÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJojobetjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMarsbahisMeritking Girişpusulabet girişholiganbetBets10