Kosova Sağlık Bakanı Arben Vitia dün gece katıldığı bir televizyon programında COVID-19 salgın gündemini değerlendirdi. İşte Vitia’nın açıklamalarından satır başları,
-4 Şubat’ta göreve geldiğimde bakanlığın deposunda salgın ile mücadele etmemiz için gerekli olan ekipmanların (maske vs.) hiçbiri yoktu. Bizim siparişlerimiz ve hibeler yardımıyla şu an bütün belediyelerdeki sağlık çalışanlarına yetecek miktarda ekipmanımız var.
-Kosova’da şimdiye kadar toplamda 4 bin test yapıldı. Kosova Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsünde şu an 2600 test kaldı. Enstitüye 2 bin test bu hafta ve 4 bin test daha önümüzdeki hafta gelecek. Şu ana kadar test yaptırmak isteyen semptomları olan bütün vatandaşlara test yaptırdık.
-Türkiye ve Sırbistan Kosova’ya 1000’er test hibe etti.
-Kosova’da bir kişiye yapılan Covid19 testi için yaklaşık olarak 45 Euro harcanıyor.
-Günde en fazla yapılabilecek test miktarı ihtiyaç halinde 700’e kadar çıkabilecek. Covid19 testi Kosova’da sadece bir laboratuvarda yapılabiliyor. Kosova’nın elinde real-time PCR cihazını kullanabilecek 3 mikrobiyolog bulunduğu için bu kişiler haftada 7 gün ortalama 16 saat mesai yaparak çalışıyor. Real-time PCR cihazını kullanabilmek için normal şartlarda 6 ila 12 ay arasında eğitim alınması gerekiyor.
-Bulaşıcı hastalıklar kliniğinde 126 yatak ve diğer bölümlerle beraber 500’ün üzerinde hazır yatak kapasitesi var. Bu sayı birkaç gün içerisinde ihtiyaç halinde iki katına da çıkabilir.
-Devletin kullanıma hazır 100 solunum cihazı var. Özel hastaneler de ihtiyaç halinde kullanılmak üzere 40 solunum cihazını devletin kullanımına sundu. Sağlık Bakanlığı 50 solunum cihazı daha sipariş etti. Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün hibeleriyle beraber mayıs başında 250-300 solunum cihazının kullanıma hazır olması bekleniyor.
-8 zaman dilimine ayrılmış 90 dakikalık sokağa çıkma formülünü bir zaman diliminde en fazla 40 bin kişinin sokağa çıkabilmesini düşünerek tasarladık. Kimlik kartının son rakamı rastgele seçildiği için sondan bir önceki numarayı seçmek zorunda kaldık. Sabah erken veya akşam geç saatlerde kalan gruplara haksızlık olmaması için zaman dilimleri her 3 günde bir değişiyor.
-Kosova salgın ile mücadelede Avusturya’yı örnek alıyor. Süreç tamamıyla Avusturya’daki gibi işler ve vatandaşlar alınan önlemlere uyarsa Kosova’da durumun normalleşme süreci 4 Mayıs’tan itibaren başlayacak.
-‘Smart Return’ adı verilen normalleşme süreci vaka sayısındaki beklediğimiz düşüş yaşanırsa 4 Mayıs’tan itibaren her hafta kademe kademe olacak. Örnek olarak liselerin son sınıfları ders başı yapacak. Bir kısım işletmelere çalışma izni verilecek.
-Normalleşme sürecinden sonra da hayatımız salgından önce alıştığımız gibi olmayacak. Önlemler hayatımızda aşı bulunana kadar kalacak./E.Beksaç/
HAFTA SONU HAVA DURUMU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI