a
b
b

V. ULUSLARARASI GÜNEYDOĞU AVRUPA TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU PRİZREN’DE DÜZENLENİYOR

sempozyum

Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi BAL-TAM’ın iki yılda bir düzenlendiği “Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu”nun beşincisi, Türk Dil Kurumu (TDK) işbirliği ile bu yıl 12-16  Nisan 2011 tarihlerinde Kosova’nın tarihi ve kültür merkezi Prizren şehrinde düzenleniyor.

Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi BAL-TAM tarafından medyaya dağıtılan basın bildirisinde,5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu’nun, BAL-TAM’ın kuruluşunun 10. yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri içerisinde gerçekleştirileceği belirtildi. BAL–TAM’ın kuruluşunun 10. Yıldönümüne adanan bu Sempozyum’da, özel bir seksiyonda Merkez’in on yıllık çalışmaları da değerlendirilecek. Ayrıca Balkan Türkolojisine katkı sunanlara ödüller ve BALTAM Merkezi’nin çalışmalarına maddi manevi katkısı geçenlere de şükran plaketleri takdim edilecek.

Güney-Doğu Avrupa ülkelerinde Türkoloji araştırmalarını kapsayan Tarih, Uygarlık Tarihi, Dil, Edebiyat, Felsefe, Sanat Tarihi, Müzikoloji ve Halkbilimi alanlarında bildirilerin sunulacağı Sempozyum’un genel konusu, önceki dört sempozyumda olduğu gibi, “Tarih Boyunca (Osmanlı Öncesi, Osmanlı ve Osmanlı Sonrası Dönemi) Türk Uygarlıkları ile Güney-Doğu Avrupa Uygarlıklarıyla Karşılıklı Etkileşimi” oluşturuyor.

Sempozyuma Kosova, Türkiye, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Fransa, Azerbaycan, Rusya, Polonya ve Finlandiya’dan toplam 100 katılımcı bilim insanı yeni araştırma bildiri ve sonuçlarıyla iştirak edecekler.

Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi-BALTAM’ın jübile niteliğindeki “5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu”nu Zeynep Korkmaz, Şükrü Haluk Akalın, İskender Pala, İlber Ortaylı, Halil İnalcık, Ahmet Bican Ercilasun, Osman Sertkaya, Dursun Yıldırım, İnci Enginün, İsmail Parlatır, Filiz Yenişehirlioğlu, Poul Demont, Györg Hazai, Cengiz Hakov, Fehim Nametak, Ekrem Çavuşeviç, Feti Mehdiu, Nikola Samardzic, Luan Starova, Bone Veliçkovski, Fahri Kaya, Ramiz Asker gibi, Türk dili, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve Türkoloji biliminde değerli çalışmalarıyla ad yapmış bilim adamları katılacak. Sempozyumda sunulacak bildirilerin Türkoloji ve yardımcı disiplin dallarına büyük yenilikler, yeni tartışmalar getirmesi bekleniyor.

BAL-TAM, şimdiye kadar dört büyük Uluslararası Balkan Türkolojisi Sempozyumu’nu başarıyla düzenledi. Bu sempozyumların ilki Eylül 2001 Prizren-Kosova’da, ikincisi Eylül 2002 Mostar-Bosna-Hersek’te, üçüncüsü 2003 Kotor-Karadağ’da ve dördüncüsü IV. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu adı altında, 2007 yılında Hırvatistan Cumhuriyeti’nin başkenti Zagrep’de gerçekleştirildi.

Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu’nun Balkan ülkelerini dolaşarak, her iki yılda bir başka Balkan ülkesinde düzenlenmesinin amacı, buralardaki çok zengin Türkoloji kaynaklarını gün ışığına çıkarmak, Türkoloji çalışmalarını hareketlendirmek, Balkan Türkolojisi üzerine çalışmalarını sürdüren kurum ve kuruluşların çalışmalarına katkıda bulunmaktır.

BALTAM’ın düzenlediği uluslararası bilimsel toplantıları, Türkoloji bilimi ve yan disiplin alanlarını kapsamakta, bunun çerçevesi içerisinde Balkan Türkolojisine, Balkanoloji çalışmalarına ve insani bilimlerine katkı sunmakta, bu coğrafyada toplumsal hareketlerin daha iyi anlaşılmasına hizmet etmeye devam ediyor.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ANTALYA’DAN PRİZREN’E CAMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL