a
b
b

ÜSKÜP’TE TÜRK KÜLTÜRÜ VE DİLİ SEMPOZYUMU BAŞLADI

Uluslararası Kültür ve Dil Araştırmaları Derneği (UKDA) ile Uluslararası Vizyon Üniversitesi organizasyonunda bugün başkent Üsküp’te ‘Türk Kültürü ve Dili’ Sempozyumunun açılışı yapıldı.

New Star otelde gerçekleştirilen sempozyuma başta Makedonya ve Türkiye olmak üzere 8 farklı ülkelerden 100’ün üzerinde bilim adamı ve akademisyen katılıyor.

Sempozyumun açılışında T.C. Üsküp Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Gürkan Gezer, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Çiğdem Güllü, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, THP Genel Başkanı ve Milletvekili Enes İbrahim, TDP Genel Başkanı Beycan İlyas, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Halkbank Makedonya Genel Müdürü Bilal Sucubaşı, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Furkan Kurt, Makedonya Maarif Vakfı Müdürü Mustafa Dillioğlu, Toplumların Kültürlerini Tanıtma ve Geliştirme İdaresi Müdürü Menfi İlyas ve çok sayıda misafir yer aldı.

‘Balkanlar Kültür Coğrafyamızdır’

Uluslararası Kültür ve Dil Araştırmaları Derneği Başkanı Fahri Temizyürek yaptığı açılış konuşmasında, “Balkanlar, Türkçenin yaşadığı bir coğrafyadır. Bu çerçevede kültür coğrafyamızdır. Bizim için son derece önemlidir. Bu önemine binaen de UKDA olarak Türk dili bayramının yıldönümünde Evlad-ı Fatihan şehri olan Üsküp’te uluslararası bir toplantı yapmayı projelendirdik. Bugün de yaklaşık 100 bilim adamımızla beraber Türk dili ve kültürünün geçmişi ve geleceği konusunda bilimsel bir toplantı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Türk dilinin ve kültürünün yaşatılması noktasında TİKA’nın desteği devam edecek’

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Üsküp Program Koordinatörü Aytekin Ayde konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“TİKA olarak 2005 yılında Makedonya’da faaliyete başladık. 800’ün üzerinde proje ve faaliyet gerçekleştirdik. Bunlar içerisinde kuşkusuz gerçekleştirdiğimiz çok önemli projeler var. Sağlık, tarım, restorasyon ama bizce en önemlisi Türk dilinin ve Türk Kültürünün yaşatılması noktasında TİKA olarak aktif görev aldığımızı ve bir çok projeyi hayata geçirdiğimizi ve bundan sonra da hayata geçirmeye devam edeceğimizi belirtmek isterim.”

‘Sempozyumun bu coğrafyada yapılması son derece önemli’

Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Fadıl Hoca, açılış konuşmasında “Sempozyumun Uluslararası Vizyon Üniversitesi ile bu coğrafyada yapılması son derece önemlidir. Çünkü anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Devletini bize ve Makedonya’daki kurumlara göstermiş olduğu ilgi ve alakanın göstergesidir. Balkanlar Türkleri olarak bizler kendi kurumlarımız ayakta kalabiliyoruz. Bu nedenle bu kurumlarımızı desteklemenizi ve yaşatmanızı önemli istirham ediyoruz” dedi.

‘Balkanlarda yapılan en geniş kapsamlı akademik toplantılardan biri’

Kültür ve Tanıtma Müşaviri Çiğdem Güllü, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Uluslararası Kültür ve Dil Araştırmaları Derneği’nin Balkanlarda Türkçenin yaygınlaştırılması konusunda başta TİKA olmak üzere devlet kurumlarımızın da desteği ile geçmiş yıllardan bugüne kadar yaptığı başarılı faaliyetler hepimizin malumudur. Bugün açılışını yaptığımız bu sempozyumun da Balkanlarda yapılan en geniş kapsamlı akademik toplantılardan birisidir.”

8 Farklı Ülkeden 102 Bildiri

Makedonya, Türkiye ve 8 farklı ülkeden bilim adamları ‘Türk Kültürü ve Dili’ sempozyumunda toplam 102 bildiri sunacak.

29 Eylüle kadar devam edecek sempozyum TİKA, UKDA, Vizyon Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü, TÜRKSOY, Yeni Balkan, İstanbul Aydın Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi katkılarıyla gerçekleştiriliyor./yenibalkan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BALKANLAR’DA SEÇİM HEYECANI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş