a

ÜSKÜP TEFEYYÜZ’DEKİ EDEBİYAT BULUŞMASINDA “YAHYA KEMAL VE SESLER DERGİSİ” ANILDI

12180038_10153035512865146_1589674515_n 12180053_10153035525290146_276289640_n 12181009_10153035508010146_1990330772_o 12182346_10153035506335146_393290218_nÇanakalle Savaşı’nın 100.yıldönümü, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20. yıldönümü, kurluşunun 65.ci yıldönümü arifesinde bulunan “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği – “Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu, Üsküp’ün “Köprü” Derneği ve Tefeyyüz Okuluyla birlikte “Sesler Dergisinin” 50. Yıldönümü ve Yahya Kemal Beyatlı’nın 57. ölüm yıldönümü’nde “Tefeyyüz” okulunda “Edebiyat Buluşması ” düzenlendi.

Kendine iyi bak’ diyen sesler

‘Nasılsın’ diyen sesler

Kaygılı, dostça çınıltılı, ince kalın, boğuk ya da tiz

Kendimi en kötü duyumsadığım zamanlarda

Duymak istediğim o sesler

Tutunarak güven duyduğum

Birlikte bir karanlığı geçtiğimiz…

Ataol Behramoğlu’nun “Sesler” şiiri ile Üsküp Tefeyyüz İlkokulundaki edebiyat buluşmasının açılışını yapan Kosova Türk Çağdaş Edebiyatının genç temsilcisi ve Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk, bu buluşmayı özellikle Yahya Kemal Beyatlı’nın 57. Ölüm yıldönümüne ve “Sesler” Dergisinin 50.ci yıldönümüne atfettiklerine vurgu yaptı. Güçlütürk, Türkçe, Türk Edebiyatı ve Türkçe eğitim denince Tefeyyüz İlkokulunun öneminin çok büyük olduğunu, dolayısıyla böyle önemli bir kurumda, Türkçenin Rumeli yakasındaki Türk edebiyatı dizlerini bu ortamda da yankılatmayı doğru bulduklarını ifade etti.

Selamlama konuşmasında başlıca gayelerinin Balkanlardaki Türk edebi yaratıcılık geleneğini sürdürmek olduğunu belirten Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Zeynel Beksaç, yıl boyunca etkinliklerini bölge ülkeleri ve Türkiye’nin değişik şehirlerinde sürdüreceklerini ifade etti. Ardından konuşma yapan Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, böyle bir etkinliği ortaklaşa gerçekleştirmekten onur duyduklarını vurguladı. Emin, “Beni ben yapan, ilk göz ağrım, eğitim yuvam Teffeyüz’de bulunmak heyecan verici. İlk şiirimi Tefeyyüz ilkoukulunda iken yazdım. Burda, öğretmenlerim önünde olmaktan çok mutluyum, inşallah önümüzdeki yıllarda tıpkı bizler gibi buradan iyi kalemler, iyi şairler, iyi yazarlar yetişir”, dedi.

Bir diğer selamlama konuşmasında bulanan Üsküp “Yunus Emre” Türk Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, “Balkan çoğrafyasındaki Türklerin, Türkçecilerin ve Türk edebiyatçılarının bir araya gelmesi, bu şehirler ve memleketler arasındaki birlikteliğin muhafazası, hepimiz için büyük önem taşıyor. Gerçekten sevindirici bir etkinlik”, şeklinde konuştu. Yahya Kemal’den, “Yârab ne müsâvâtı ne hürriyeti ver/ Hattâ ne o yoldan gelecek şöhreti ver/ Hep neşve veren aşkı terennüm düşlerim/ Yârab bana bir ses yaratan kudreti ver”, mısralarını hatırlatan Mehmet Samsakçı, “insanın en şahsi, en karakteristik ve en değişmez özelliğidir ses. Bizim kişiliğimizdir”, dedi. Samsakçı, görevde bulundukları kurumun Kosova ve Makedonya Türk Edebiyatına her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

Edebiyat buluşmasında Kosova ve Makedonya Türk şair ve yazarlarını bir arada görmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Doç. Dr. Zeki Gürel, Yahya Kemal Beyatlı hakkında konuşma yaptı. Gürel, Yahya Kemal’in yaşamı ve edebi yaratıcılığıyla ilgili sunumunun sonunda Türk Edebiyatının ad yapmış ismi olan Beyatlı’nın Üsküplü hemşerileri tarafından bir Türk kültür merkezinde yaşatılmasının vefa borcu olduğunu vurguladı. Dr. Taner Güçlütürk, konuşmasında Yahya Kemal’in öz Türkçeyle de Divan şiiri yazılabileceğini ıspatlayan büyük bir şair olduğunu ifade ederken, Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş ise “Sesler” Dergisi hakkında bilgiler sundu ve derginin Kosova ile Makedonya Türk Edebiyatının hazine değerinde büyük bir antolojisi olduğunun altını çizdi.

Etkinlikte Kerbela şehitleri de anılırken, Makedonya’dan, İlhami Emin, Fahri Ali, Leyla Şerif Emin, Mehmed Arif, Hüsrev Emin, Medadin Limani ve Rifat Emin, Türkiye’den Doç. Dr. Nazlı Rana Gürel, Doç. Dr. Faruk Gezgin, Doç. Dr. Selçuk Uysal, Kosova’dan Enver Baki, Yunus Şimşek, Zeynel Beksaç ve Dr. Taner Güçlütürk okudukları şiirlerle Üsküb’ün gökkubesinde hoş bir sada bıraktıklar. Aynı zamanda  Tefeyyüz ilkokulu öğrencileri Ceren Mazlam, Havsa Bekir, İda Ramadn, Deyla Maznikar, Nisa İdriz ve Berra Ebibi, Avni Engüllü, Nusret Dişo Ülkü, İlhami Emin ve Necati Zekeriya’nın Tefeyyüz’le ilgili yazdıkları şiirleri seslendirdiler, bunun  yanı sıra kendi özgün şiirlerini de öğretmen ve üstad şairlerin huzurunda okudular.

Şiir buluşmasına aydın, şair, yazar, gazeteci, öğretmen, öğrenciler ve kalabalık sayıda ebiyat severler katıldı. Edebiyatçılarımızın Üsküp’teki Tefeyyüz buluşması, hediyelerin karşılıklı takdimi, çekilen hatıra fotografları ve Üsküp gezisiyle son buldu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE – ÜSKÜP OTOYOLUNUN İLK BÖLÜMÜ ULAŞIMA AÇILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel