Prizren “Esnaf” Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mehdi Cibo Ülkü, Kosovaport!a yaptığı açıklamada,Mezitli “Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi” (UMEP) kapsamında stajlarını başarıyla tamamlayan Kosovalı gençlerin döndüklerini açıkladı.
UMEP GRUPLARINDAN SON OLARAK DA KOSOVALILAR VEDA ETTİ
Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ile ortaklaşa hazırlanan “Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi” (UMEP) kapsamında Mezitli’ye gelen Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek’ten 60 stajyerden 20 kişilik Kosovalı gençler de stajlarını tamamlayarak 29 Temmuz 2011 Cuma günü saat 15.00’te kaldıkları Melis Otel’den ayrıldılar.
Gençleri uğurlamaya Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu ve SYDV Müdürü Kamuran Zengin geldi.
Gençlere kısa bir veda konuşması yapan Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, “Biz bu projeye Kosova ile başladık. Mezitli’de de 2 yıldır Kosovalı gençleri Mersin’e getirdik. Zaten bu projenin devam etmesinin sebebi de Kosova’dan gelen gençlerin güleryüzü, istekleri, arzularıdır. Eğer Kosova’dan davet ettiğimiz gençlerde herhangi bir problem yaşasaydık bu proje bir veya 2 defa olur, biterdi. Bugüne kadar proje kapsamında Kosova’dan 400’ye yakın sayıda kişi geldi. Proje şimdi Makedonya’ya ve Bosna Hersek’e de sıçradı. Biz de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın sertifika törenine katılması ile projeyi en üst düzeye ulaştırdığımızı sanıyoruz. Umarım staj döneminde öğrendikleriniz meslek hayatınızda sizlere büyük fayda sağlar. Burada tanıştığınız, konuştuğunuz, işyeri sahipleri ve çalışanları ile diyalogunuz koparmayın. Her zaman Türkiye’de açık kapınızı olduğunu bilin. Benim ve kurumumun her zaman kapıları sizlere açıktır ve elimizden geldiği kadar sizlere destek olmaya bundan sonra da devam edeceğiz.” dedi.
“ANADOLU İNSANLARI TÜM İNSANLARI KARDEŞİ GİBİ KUCAKLAR.”
Anadolu’daki insanların en büyük özelliklerinin dünyanın neresinden olursa olsun herkesi kardeşi gibi kucaklamak olduğunu söyleyen Kaymakam Kamil Kıcıroğlu, “Yunus Emre’nin dediği gibi “Yaradılanı hoş gör Yaradan’dan ötürü” Hepimizin bir Allah’ın kulu olduğumuza inanıyoruz. Kökenimiz ne olursa olsun Hristiyan, Müslüman, Arnavut, Türk, Laz, Çerkez, Kürt, Arap, hepimizin Adem ile Havva’dan geldiğine inanıyoruz. Bunun için bütün herkesi biz kardeş olarak görüyoruz ve bu kardeşlerin her zaman iyi geçinmesi, barış içinde, huzur içinde olmasını istiyoruz. Herkesin bu felsefe altında birleşmesini istiyoruz. Çünkü bu projenin amaçlarından biri de budur. Değişik ülkelerden gelen insanların burada birbirlerini kucaklamasını sağlamak, birbirleri ile dost olmasını sağlamak ve birbirimizin yardımına koşabilmek, birbirimizi sevmenin” projenin hedefleri arasında olduğunu söyledi.
“AYRILIRKEN BİRBİRİMİZDEN AYRILMAYI İSTEMEYECEK KADAR BİRBİRİMİZE BAĞLANMAK.”
Bir aylık mesleki eğitimde gençlerin kendi mesleklerinde mükemmel olamayacaklarını belirten Kaymakam Kıcıroğlu, “Ama bu bir aylık süreçte dünyayı kuşatabilecek kadar insan sevgimiz artmış olmalı. Başka ülkelerden gelen insanlara saygınız artı. Belki mesleki eğitiminiz, Türkçeniz çok fazla gelişmedi. Ama insan sevginize çok şeyler katmış olmalyız. Dün Bosna Hersekli ve Makedonyalı gençleri yolcu ederken hepiniz birbirinize sarıldınız ve ağladınız. İşte aslında biz bu proje ile bunu amaçlıyoruz. Ayrılırken birbirinizden ayrılmayı istemeyecek kadar birbirinize bağlanmanız. Sizin orada ayağınıza diken batsa, Anadolu’da bizim de ayağımıza diken batıyor, yüreğimiz sızlıyor. Orada bir taşkınlık olduğunda bizler burada tedirgin oluyoruz. Bu duyguları sizlerin de hissettiğinize eminim. Geçen yıl gelen Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ve Kosova Bakanı Mahir Yağcılar sürekli şu cümleleri kullanmıştı. ‘Anadolu’da bir huzursuzluk olduğunda bir endişeleniyoruz. Meclisinizde bir kavga olduğunda sanki bizim meclisimizde kavga oluyor gibi hissediyoruz.’ Sizlerle bir daha görüşemeyebiliriz, bir daha sizinle konuşamayabiliriz, ama şunu unutmayın ki, sizler için her zaman kalbimizin en güzel yerinde bir taht ayırdık ve sevginiz hep orada olacaktır.” dedi.
Kıcıroğlu, “bu duygu ve düşünceler ile tüm Kosova halkına selamlarımızı götürün. Hiçbir zaman Kosova”da yalnız olmadıklarını söyleyin. Kendinize iyi bakın ve bizleri unutmayın. Sizlere sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam temenni ediyorum” diyerek gençlere iyi yolculuklar diledi.
Gençler 1 Temmuz 2011 Cuma günü Mersin’e gelmişlerdi. Bir ay boyunca gençler eğitimini aldıkları kendi iş-meslek sektöründen veya ülkelerinde revaçta olan işkollarından birinde Mersinli ustaların yanında staj gördüler. Bu süre boyunca konuk gençler, aynı zamanda Mersin’in denizini, güneşini, kumunu, tarihi ve turistik yerlerini, müzelerini, yaylalarını gördüler. Ayrıca gençlere bir ay boyunca Türkçe dil eğitimi de verildi.
28 Temmuz 2011 Perşembe gecesi Kız Kalesi’nde kendi aralarında veda partisi düzenleyen konuk gençler, gönüllerince eğlenerek son gecelerinde Mersin’in ve Akdeniz’in güzelliklerinin tadını doyasıya çıkarmış oldular.
29 Temmuz 2011 Cuma günü Mezitli’yi veda eden Kosovalı grup ile birlikte 2009 yılından beri uygulanan mesleki ara eğitim projesinin 2011 yılı uygulaması da başarıyla sona ermiş oldu. Bir aylık staj belgelerini de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın elinden alan misafir gençler kendi ülkelerine döndüler.
31 TEMMUZ 2011 PAZAR GÜNDEMİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.