a

TÜRKLER İLE ARNAVUTLAR ARASINDA BİRLİKTELİĞİ YAŞATAN DERNEK

 

“Halit Gaş” Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Gilan Belediyesi’ne bağlı  Doburçan’da köyündeki Türklerin, gelenek ve göreneklerini yaşatan tek dernektir.

70 kadar Türk ailesinin yaşadığı  köyde, kültürel etkinlikler, bu dernekten sorumlu. Köyde kültürel yaşamın canlı tutulmasında olduğu kadar, Tütk halkının  örf  ve adetlerinin  yaşatılması için gayret gösteren “Halit Gaş”  Kültür ve Yardımlaşma  Derneği,  Doburçan’da yaşayan Türkler  ile Arnavutlar  arasındaki birlikteliğin de güçlenmesinde katkısı geçen bir dernek.  

Doburçanlı  4 öğretmenin girişimiyle 14 Nisan 2007 tarihinde  kurulan  “Halit Gaş” Kültür ve Yardımlaşma Derneği,  burada yaşayan Türklerin kültür alanında varlığını sürdürmekte önemli rol oynamaktadır.

Derneğin kurucularından Berat Dindar, derneğe, Türk toplumuna verdiği büyük hizmetlerden dolayı vefat eden öğretmen Hailt Gaş’ın isminin  verildiğini hatırlatarak, derneğin kurulma amacının,  burada yaşayan Türk halkına  ve bunun  yanında Arnavut halkına da yardımlar dağıtarak  hizmet etmek  ve yardımlaşma ile kültürel etkinliklerle , Türk halkının gelenek ve göreneklerini yaşatmak,  diğer yandan Türk ve Arnavut halkları arasındaki birlikteliği pekiştirmek  olduğunu  belirtti.

Türk Temsil Heyet  Başkanlığı, TİKA ve Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği’nin destekleriyle, Türkçe kursları, bilgisayar, vedikiş kustlarının tertiplenmesi yanı sıra, dernek, Türklerin özel günlerinde halk dansları gösterileri, spor karşılaşmaları, toplu sünnet  törenleri, gıda yardımları gibi faaliyetleri de gerçekleştirmiştir.

 Berat Dindar,  2007 yılından bu yana, Halit Gaş Derneği’nin  çeşitli kültür ve yardımlaşma etkinlikleri düzenlediğni, bu bağlamda,  Doburçan’a gelen yardımların  , ayırım yapmaksızın  köyde yaşayan Türk ve Arnavutlar’a eşit olarak dağıtıldığını kaydetti.

Kosova geneli ve Türkiye’de düzenlene festivallere de katılmış olan dernek , bu festivallerden   takdirlerle dönmüştür.

Berat Dindar, derneğin, birlikteliğin yaşatılmasında önemli bir rol oynadığının altını çizerek,  “ biz burada kardeşçe yaşıyoruz. Çünkü , tek başına kalamayız. Komşularımız, akrabalarımız, evliliklerimiz var. Dinizim de aynı, onun için hiç bir sorunumız yok. Savaş öncesi ve sonrasında Türkler ile Arnavutlar arasında herhangi sorun yaşanmadı” diye belirtti.

Dernekçilik bakımından da Doburçan’daki Arnavutlar ın  “halit Gaş” derneğini  örnek aldıklarına işaret eden Berat Dindar, “  onların  her hangi bid derneği yok. Biz  Arnavutların tertipledikleri etkinliklerine  biz yardımcı oluyoruz” şeklinde konuştu.

DOBURÇAN HAKKINDA

Doburçanlı  öğretmen Selim Selim’in geçenlerde basından çıkan “Gilan ile Doburçan –Kısa tarihi ve Türk Kültürü” adlı kitabında, Doburçan köyü hakkında şu bilgilere yer verilmiş:

“Doburçan, Gilan Belediyesine bağlı olup, Gilan’ın 12 kilometre doğusunda bulunmaktadır. 1312 hektarlık bir alana sahip olan Doburçan, Kale ve Osoya dağlarıyla çevrili olup,  düz bir arazide kuruludur. Köyün ortasından Perlepnitsa deresi akar. Verimli bir toprağı vardır. Köyün ismi yazılı evraklara göre 1437 yılında “Dobrozani” olarak geçmektedir. 1498 yılında ise Novobırda Kazasına bağlı Doburçan Nahiyesi’nde 59 aile reisi olduğu bilinmektedir. 1530’lu yıllarda Vıçıtırın Livası, Novobırda ve Priştine Kazaları haritalarında, Doburçan Nahiye olarak gösterilmektedir. 1566-1574 yıllarına ait Osmanlı kadastro defterlerinde ise 26 hanenin kayıt olduğu belirtilmiştir. Rivayetlere göre Fatih Sultan Mehmet’in Novobırda fethinden sonra, bir bölük Osmanlı askeri Doburçan’a gelir. Köyün girişinde Sırplarla yapılan çatışma sonucu köyü fetheder. Çatışmada 8 Osmanlı askeri şehit düşer. Şehitlerin anısına da insan boyu büyüklüğünde yuvarlak 8 mezar taşı dikilir.Türk aileleri 16’ıncı  yüzyılda Tokat, Üsküp, Novobırda, Yanova ve başka yerlerden Doburçan’a yerleşmişlerdir. Haşanlar ( Adlovtsa) ailesi ise, Arnavutluk’un Topoyan kasabasından zengin hayvan sürüleriyle başta Kormiyan’a daha sonra da Doburçan’a yerleşirler. İstatistik veriler incelendiğinde 19’uncu yüzyılda bölgede 70 Türk ailesinin olduğu gözlenmektedir. 1913 yılında Doburçan’da 820 kişi, 1981 yılında ise 2556 kişinin yaşadığı kayıtlara geçmiştir. Doburçan’da bugün 400 ‘e yakın kişilik 70 Türk ailesi yaşamaktadır.  /kosovaport/

P.S. Görüntülü olarak da hazırlanmış olan bu haber, Kosova Başbakanlığı Azınlık Medya Komisyonu tarafından desteklenen Kosovaport’un, “ Kosova’da Türkçe eğitim ve kültür” konulu proje çerçevesinde hazırlanmıştır.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

HASHİM THAÇİ BAŞBAKANLIK GÖREVİ İÇİN ADAY OLMAYACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel