Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Songül Ozan bugün Priştine’de Türk öğrencilerin de öğrenim gördüğü en eski okullardan biri olan “Elena Gjika” İlkokulunu ziyaret etti. Okul Müdürü Osman Vitia, Müdür Yardımcısı Davut Hamolar, Türk ve Arnavut öğretmenleri ile öğrencileri tarafından sıcak karşılanan Büyükelçi Ozan, Arnavut ve Türk öğrencilerinin birlikte bu okulda öğrenim görmelerinden mutluluk duyduğunu belirtti. Bu ziyarette, Ankara’dan öğretmen ve öğrencilerin gelecek hafta Priştine’nin “Elena Gjika” ve “Pavaresia” okullarının konuğu olacakları da bildirildi.
Samimi bir havada geçen görüşmede, okulun çalışmalarından büyükelçiyi okul müdürü Osman Vitia bilgilendirdi. Kosova’nın en eski okullarından biri olan bu okulda Arnavutça ve Türkçe öğrenimin sürdürüldüğünü belirten Vitia, okulda öğrenim gören 1900 öğrenciden 170’inin Türk topluluğuna ait olduğunu, kaliteli öğretmen kadrosunun da çalıştığını söyledi. Vitia, üç vardiyada çalışılmasına rağmen, okulun elde ettiği başarısının üstün olduğunu vurguladı.
Türkiye, Arnavutluk ve daha bazı ülke okullarıyla işbirliğinin sürdürüldüğünü ileri süren okul müdürü, Kosova dolaysıyla Priştine’nin bu okuluna Türkiye’den daha fazla destek istedi. Multi etnik bir okul söz konusu olduğunu söyleyen Osman Vitia, bu okulun Priştine’nin en eski bölümünde bulunduğunu ve burada genelde Türklerin yaşadığını, dolaysıyla öğrenciler arasında şimdiye kadar hiçbir sorunun yaşanmadığını vurguladı.
Okul Müdürü Vitia, bugüne kadar Türk polisi, Türk askeri ve TİKA’nın okula sunduğu maddi ve manevi katkılarından dolayı teşekkür etti. Vitia, aynı zamanda Kosova’nın tanınması konusunda Türkiye’nin siyasi faaliyetini artırmasını istedi.
İlk kez resmi olarak bir okulu ziyaret ettiğini belirten Büyükelçi Songül Ozan ise bu sıcak karşılama için teşekkür ederek, bu okulda birlikte Arnavut ve Türk öğrencilerinin öğrenim görmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti.
Siyasi alanda olduğu gibi eğitim ve diğer alanlarda Türkiye ve Kosova arasında çok iyi ilişki ile işbirliğinin olduğuna işaret eden Büyükelçi Ozan, bu işbirliği ve desteğin gelecekte de devam edeceğini, Türkiye’nin Kosova’yı ilk tanıyan devletlerden biri olduğunu ve yeni tanımaların gelmesinde Türk resmi makam ve yüksek düzeyde şahsiyetlerin tüm dünyada lobicilik yaptığını belirtti.
Konuşmasının devamında eğitime de değinen Büyükelçi Songül Ozan, çok kültürlü, çok etnili Kosova’nın geleceğine katkıda bulunacak öğrencilerimizin yetişmekte olduğunu, bu okullarda tüm topluluk öğrencileri okurken, bu ülkenin çok kültürlü, çok topluluklu yaşamına çocukluklarından itibaren katkının sunulduğunu ileri sürdü. Büyükelçi Ozan, Türkiye’nin eğitime yaptığı katkısının her zaman devam edeceğini de vurguladı.
Bu görüşme ardından Büyükelçi Songül ozan öğretmenler ofisini, bu okulda öğrenim gören işitme engellileri sınıfını ve Türk ile Arnavut sınıflarını gezerek, öğretmen ve öğrencilerle samimi sohbette bulundu.
Bugünkü görüşmede, gelecek hafta Ankara’dan öğretmen ve öğrencilerin Priştine’nin “Elena Gjika” ve “Pavaresia” okullarının konuğu olacakları da bildirildi./Z. Süleyman/
KOSOVA RAM TOPLULUKLARININ ENTEGRASYONUNDA KARARLI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.