a

TÜRKİYE’DEKİ SIRBİSTAN GÖÇMENLERİNİ SEVİNDİRECEK GELİŞME

  09 Mart 1945 yılından sonra Türkiye’ye göç eden Türkiye vatandaşlarına, Sırbistan Cumhuriyeti  Alınan Mülkiyetin İade Edilmesi ve Tazminatına ait Kanunu onayladı. (“SC Resmi Gaz. No.72/2011)

 Bu kanunla, Sırbistan Cumhuriyeti vatandaşlarına ve yabancı vatandaşlara, alınan mülkiyetlerinin iade edilmesi ile tazminat hakkının ödenmesi tanınıyor.

 Kosova ve Sırbistan’da kayıtlı avukat İsmet Şufta konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 19 mart tarihinde Kosovaport’ta Türk medyasından aktarılan “Milletvekili Sait’ten Kosova Göçmenlerine Müjdeli Haber” başlıklı haberde yanlış bir anlaşılmanın söz konusu olduğunu, Sırbistan tarafından onaylanan mülk iadesi kanununun, Kosova’dan değil, Sırbistan’dan Türkiye’ye göç  etmiş olan vatandaşları ilgilendirdiğine açıklık getirdi. Avukat İsmet Şufta, mülk iadesi ya da tazminat talebi hakkının,  Kosovalı değil, Türkiye’ye göç etmiş olan Sırbistan göçmenlerine tanındığını belirtti.  

 Avukat İsme Şufta 09 Mart 1945 yılından 15 Şubat 1968 yılına kadar toprak reformu, kamulaştırma, haciz ve diğer durumlara ait kuralların uygulanmasıyla Sırbistan Cumhuriyetinde mülkiyetleri alınan ve mülkiyetlerinin devlete, toplumsal sektöre veya kooperatiflere taşınan tüm özel ve tüzel kişilerin mülkiyetleriyle ilgili durumların  bu kanunla düzenlendiğine vurgu yaptı.

 “Bu kanunla, alınan mülkiyetin iade edilmesiyle ilgili şartlar, prosedürler (alınan mülkiyet- taşınır veya taşınmaz –menkul veya gayrimenkul- ve alınan şirketler) ile alınan mülkiyete ait tazminatlar düzenlenmektedir” şeklinde konuşan Avukat İsmet Şufta”

Bu hak, 09 Mart 1945 yılından sonar Sırbistan’dan Türkiye’ye göç eden ve toprak reformu, kamulaştırma, haciz ve diğer durumlara ait kuralların uygulanmasıyla 9 Mart 1945 yılından sonra mülkiyeti alınan Türkiye vatandaşlarına da tanınmaktadır” ifadesini kullandı.

 Restitüsyon (İade) Ajansı (mülkiyetin iadesi ve tazminatı) çalışmalarına 01 Ocak 2012 tarihinde başlamıştır.

 9 Mart 1945 yılından sonra Sırbistan’dan Türkiye’ye göç eden ve Sırbistan’da mülkiyeti alınan Türkiye vatandaşları, taşınmaz mallara ait orijinal tapulara ve taşınır mallara ait geçerli sertifikalara ya da taşınır veya taşınmaz malların sahipleri olduklarına dair kanıtlara sahip olanlar, taşınır ve taşınmaz malların iade hakkına sahiptirler.

 Alınan mülkiyetin iadesine veya tazminata hak sahibi olanlar- özel kişi-yabancı uyruklu vatandaş, hak sahibi özel kişinin hayatta olmaması durumunda onun yasal varisleri bu hakka sahiptirler.

 9 Mart 1945 yılından sonra Türkiye’ye göç eden ve Sırbistan Cumhuriyetinde mülkiyetine el koyulan ancak tazminat yükümlülüğünü uluslararası sözleşme esasınca yabancı ülke olarak Türkiye Cumhuriyetinin üstlendiği veya uluslararası sözleşmenin olmaması durumunda tazminatları ödenmiş ya da mülkiyetinin iade etme hakkı yabancı ülke tarafından tanınmış Türkiye vatandaşları, mülkiyetin iadesine ve tazminat hakkına sahip değiller.

 Alınan mülkiyetin iadesine veya tazminatına dair istem 2 (iki) yıl içerisinde sunulabilir.

 Mülkiyetin iade edilmesine veya tazminata dair istemlerin sunulma süresi 1 Ocak 2012 yılından itibaren geçerlilik kazanmıştır.

 Taşınır veya taşınmaz mallara ait orijinal tapulara veya mülkiyetlerinin alındığına dair geçerli sertifikaları olan ve bu haklara sahip olmak isteyen Türkiye vatandaşları, lisansı Kosova’da ve Sırbistan’da kayıtlı olan Kosovalı Türk Avukat İsmet Şufta’ya başvurabilirler. /kosovaport/

 Sırbistan’daki adres, Niş. Sokak Vojd Karacorce No.24-2.

 Avukat: Ismet Šufta

 Sırbistan’da Telefon: +381 18 527 788

Cep Telefon: +381 63 178 14 89

 

Kosova’da Telefon: +381 38 511 403

Cep Telefon:  +377 44 122 288

 

E-mail: ismetsufta@hotmail.com

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

İSLAM SANATLARI FOTOĞRAF SERGİSİ KAPILARINI SANAT SEVERLERE AÇTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş