Almanya’daki Alman-Arnavut Dostluk Grubu’nun “Albanishche Hefte” dergisi için makale hazırlayacak olan Stephan Lipsius, Türkiye’de yaşayan Arnavut kökenlilerle ilgili araştırma yapıyor.
Bursa’ya gelen Lipsius, merkez Osmangazi ilçesi Zafer Mahallesi’ndeki Makedonya Arnavutluk Kosova Göçmenleri Derneği (MAK-DER), Zafer Halk Oyunları Derneği, Kosova Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği gibi Arnavut kökenli göçmenlerinin derneklerini ziyaret etti.
Arnavutlar’ın Türkiye’de kültürlerini ve dillerini nasıl yaşadığına ilişkin inceleme yapan Lipsius, ilk izlenimleriyle ilgili AA muhabirine bilgi verdi.
Alman-Arnavutluk Dostluk Grubu’nun 1972 yılında kurulduğunu ve grup bünyesinde uzun süredir “Albanishche Hefte” dergisinin çıkarıldığını ifade eden Lipsius, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Arnavutlarla ilgili belli zamanlarda araştırmalar yaptıklarını vurguladı.
Lipsius, Balkan coğrafyasındaki Arnavutların özellikle 1990 yılından sonra yaşanan ayrışmadan sonra daha milliyetçi bir tavır sergilediğinin altını çizerek, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine göç eden Arnavut kökenlilerin de dil ve kültürlerinden ödün vermediklerini bildirdi.
Almanya’da yaşayan Arnavutların, çocuklarının dil eğitimine büyük önem verdiğini, devlet okullarında Arnavutça eğitim de istediklerini anlatan Lipsius, “Diğer Avrupa ülkelerindeki Arnavutlar, kültürlerini daha yoğun yaşıyor, dillerini sürdürüyorlar. Türkiye’deki Arnavutlar ise bu ülkeyle gönüllü uyum sağlamışlar. Bunu şaşırtıcı buldum doğrusu” dedi.
Lipsius, Türkiye’de yaşayan Arnavut kökenlilerin kendi kültür ve örflerini yaşattıkları derneklerde, lokallerde ülke bayraklarının yanında mutlaka Türk bayrağını da astıklarını gözlemlediğini belirterek, bunun zorlamayla yapılabilecek bir davranış olmadığına dikkati çekti.
Türkiye’deki Arnavutların kendilerini “Türk” gibi hissetmekten dolayı bir sıkıntı duymadığı kaydeden Lipsius, “Almanya’da yaşayan bir Arnavut bir Alman gibi yaşamaz, hareket etmez. Sürekli kendi ırkını ve dilini ön plana çıkarır. Türkiye’de ise böyle bir durum neredeyse yok gibi. Buradaki göçmenler ‘Arnavutum’ diyor ama bu ülkenin değerlerini, örfünü de en az kendi örfü değerleri kadar ön planda tutuyor” diye konuştu.
Arnavutlar’ın Türkiye’ye gönüllü uyum sağlamasında 600 yıl birlikte yaşamanın verdiği alışkanlıkların da etkili olabileceğine işaret eden Lipsius, Türkiye’nin Balkan coğrafyasının ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan desteğini hala sürdürmesinin de bunda, bu uyumda katkısının olabileceğini söyledi.
Lipsius, Türkiye’nin Balkan coğrafyasına olan ilgisinin ve desteğinin Almanya ile diğer ülkelerce “Osmanlı açılımı” olarak yorumlandığını sözlerine ekledi. /AA/
THAÇİ’NİN NEW YORK ZİYARETİ İMZALARI ERTELETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI