a
b
b

TÜRKİYE VE KOSOVA, ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARA EL UZATIYOR

Bununla birlikte, uzmanlar, bu çocukların özel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için daha fazla uzman personele ve eğitim modülüne ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ayrıca üstün yetenekli çocukların durumunu düzenleyecek yasal bir çerçeve getirilmesinin de faydalı olacağı ifade ediliyor.

 

Kosova’da da son yıllarda hem sivil toplumun, hem de hükümetin üstün yetenekli çocuklara yönelik ilgisi artıyor.

 

Kosova Eğitim Bakanlığı danışmanlarından Arber Morina’nın verdiği bilgiye göre, şu anda ülkedeki devlet okullarında üstün yetenekli çocuklara özel gelişmiş eğitim programları bulunmuyor. Ancak bakanlık, bu tür öğrencilere yönelik programlar hazırlanması konusunda Psikolojik ve Sosyal Araştırma ve Hizmet Merkezi adlı sivil toplum kuruluşu ile ortaklığa gitti.

 

ATOMI adlı program, ülkede 8’inci sınıftan 12’nci sınıfa kadar olan öğrenciler arasından en zeki olanları tespit edip destekleme amacı taşıyor. Projenin üniversiteye kadar tüm eğitim seviyelerini kapsayacak şekide genişletilmesi planlanıyor.

 

Yapılan mutabakat anlaşmasında, bakanlık ile STK yetkililerinin işbirliği içinde çalışması ve bakanlık tarafından yaz okulu ve sınıfları için yer sağlanması öngörülüyor, ancak bakanlığın projeye para sağlayacağına dair bir hüküm yok.

 

SETimes’ın sorularını yanıtlayan Proje Denetmeni Yusuf Berişa, “Eğitim Bakanlığı ATOMI projesini farklı şekillerde destekliyor, ama finansman sağlamıyor,” dedi.

 

Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı Sözcüsü Shkelzen Dragaj ise, SETimes’a yaptığı açıklamada, bakanlığın son yıllarda yetenekli genç atletlere yönelik desteği artırdığını kaydetti.

 

Dragaj, “Futbolda iki kez Milan Gençler Kampı düzenledik. Burada gençlerimiz, tanınmış teknik direktörler tarafından izlendi ve içlerinden 10 tanesi, dünyanın başka yerlerinden gelen çok sayıda gençle birlikte İtalya’daki ileri seviye eğitimlere katılmak üzere seçildi,” dedi.

Dragaj ayrıca bakanlığın üstün yetenekli genç sporcuları desteklemek için yeni bir düzenleme ve burs programı üzerinde çalıştığını da ekledi.

 

Kızı, 5-10 yaş arası üstün yetenekli çocuklara yönelik özel bir eğitim kursu olan Kosova Yaratıcılık Merkezi’nde okuyan Jehona Xaffer, hükümetin bu tür gelecek vaadeden çocuklara maddi yardım yapmasını istedi.

 

SETimes’a konuşan Xaffer, “Kızımın kurs masraflarını kendim karşılıyorum. Bildiğim kadarıyla bu çocuklar için devletten ya da kurumlardan herhangi bir maddi destek yok,” dedi.

 

Gözlemciler, Roderika gibi çocukların daha kuvvetli bir şekilde destek görmeleri halinde daha da iyi seviyelere ulaşacaklarını söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelindeki çocukların yaklaşık yüzde 2’sinin üstün yetenekli olduğu düşünülüyor./setimes/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

AKSH’YE SIRPLARDAN MİZAHLI YANIT

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomcasibomjojobet girişHOLİGANBETjojobetCasibomCasibom GirişcasibomCasibomholiganbet girişcasibom girişCasibomjojobetcasibomcasibomcasibom girişCASİBOMholiganbet girişjojobet girişCasibom Giriş