a
b

b

b
b

TÜRKİYE İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI RAFA MI KALDIRILDI?

b

Kosova ile Türkiye arasında ticari ilişkilere yeni bir içerik kazandırılması amacıyla 2013 yılında iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı.

Kosova ile Türkiye’nin o dönem Ticaret Bakanları Mimoza Kusari Lila ile  Zafer Çağlayan tarafından imzalanan anlaşmanın, iki ülke arasında ekonomi alanındaki ilişkileri daha ileriye taşıması hedeflenmekteydi.

Aradan 3 yıl geçmesine rağmen Kosova’da söz konusu anlaşma yürürlüğe girmedi. TBMM anlaşmaya onay verirken, Kosova’da Serbest Ticaret Anlaşması  onay verilmek üzere meclise hala taşınmadı.

İki ülkeye kazınımlar sağlayacağı umuduyla uzun süren görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmanın Kosova’da gündeme getirilmemesi, acaba anlaşma rafa mı kaldırıldı iddiasını güncelleştirdi.

Kosova ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nı savunanlardan biri de Kosova Meclisi Ekonomik Kalkınma Komisyonu Başkanı Muhammed Mustafa Kosovaport’un sorularını yanıtlayarak,  iki ülke arasında ekonomik ilişkilere yoğunluk kazandırılması gerektiğini belirtiyor. Meclis genel kuruluna gelmeden önce Ekonomik Kalkınma Komisyonu’nda ele alınması gereken Serbest Ticaret Anlaşması’nın önemine işaret eden Mustafa, “Serbest Ticaret Anlaşması, iki dost ve stratejik ortak olan ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayan bir anlaşmadır.  Dolayisiyle imzalanan anlaşma, meclise sevk edilmelidir. Anlaşma yürürlüğe girmeli, zaman içerisinde düzeltilmesi gereken bazı konular varsa, iki ortak ülke, anlaşmanın her iki taraf için yararlı olmasını sağlar. Serbest Ticaret Anlaşması en yakın zamanda meclisin onayından geçmelidir” ifadelerini kullandı. Mustafa, anlaşmanın Kosova’ya zarar verebileceği konusunda her hangi bir argüman işitmediğini de sözlerine ekledi. Mustafa , Anlaşma’nın Kosova’ya zarar verebileceğine inanmadığını, ancak Anlaşmas’nın yürürlüğe girmesinin ardından zararlı olup olmadığı  yada Kosova’nın ekonomik çıkarlarına ters düşmüş olabileceğinin zamanla görülebileceğini, lakin iki tarafın her zaman bu yönde düzeltmelere açık olduğunu vurguladı. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

2 ARALIK 2016 CUMA GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş