a

TÜRKİYE İLE KOSOVA ARASINDA YATIRIMLARIN KORUNMASI ANLAŞMASI İMZALANDI

 

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son 8 yılda Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım tutarının 110,5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Sanayi, Ticaret Bakanı Mimoza Kusari Lila ile Ekonomi Bakanlığı’nda bir araya geldi. Bakan Çağlayan, görüşmede yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kosova arasında uzun yıllara dayanan köklü ve güçlü bir ilişki olduğuna dikkat çekerek Türk firmalarını Kosova’ya yatırım yapma konusunda teşvik ettiklerini kaydetti. Türkiye Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın yatırımlara önemli bir ivme kazandıracağını belirten Çağlayan, Türklerin dünyada yaptıkları yatırım tutarının 15 milyar dolara ulaştığına ve bunun 1,1 milyar dolar civarındaki bir tutarın Kosova’ya yapıldığını vurguladı. Çağlayan, “Bu, son derece önemli bir rakamdır. Tüm dünyaya yaptığımız yatırımın yaklaşık 15’te birini Kosova’ya yapmışız. Bu da yine Kosova’ya ne kadar önem verdiğimizin göstergelerinden biridir. Ülkemizde 900 bin dolar sermayeli 12 Kosovalı şirket var ama ben inanıyorum ki birazdan imzalayacağımız anlaşmayla bu yatırımlar artacak, engeller ortadan kalkacak.
İki ülke arasındaki ticarete baktığımızda da aramızdaki ticaret hacminden çok da mutlu olduğumu söyleyemem. Çünkü biz Kosova’yı dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Bunun için de aramızdaki ticaretin boyutunu çok daha fazla artırmak istiyoruz. Ancak, bu ticareti dengeli hale de getirmek istiyoruz. Yoksa şimdiki yapımızda biz Kosova’ya 265 milyon dolar ihracat yaparken, 10 milyon dolar ithalat yapıyoruz. Bu da bizim Kosova’ya ekonomik açıdan daha fazla destek vermemiz gerektiğini ortaya koyuyor” dedi.
Toplantıda soruları cevaplayan Çağlayan, bir soru üzerine Türkiye ile Kosova arasında Serbest Ticaret Anlaşması ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmalarını da en kısa sürede yapmak istediklerini belirterek, Kosova’nın Türkiye ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması yapan 85’inci ülke olduğunu vurguladı.
Başka bir soru üzerine Bakan Çağlayan, 1923 ile 2003 yılları arasında Türkiye’ye giren doğrudan yatırım girişinin 14,5 milyar dolar olduğunu ancak 2003 yılından sonra hükümetlerinin izlemiş olduğu politikalar sayesinde son 8 yılda ülkeye gelen doğrudan yatırımın 110,5 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, “Bu yatırımlar bizim kaşımız gözümüz için gelmedi. Gerçi kaşımız gözümüz de fena değil ama bunlar Türkiye’nin jeopolitiğine, serbest iş yapabilme ortamına ve güvenine geldi. Kosova’daki Türk firmaları tamamen kendi kaynaklarından oluşan 1,1 milyar dolarlık yatırım yapmışlardır. Bu, Türk yatırımcılarının Kosova’ya duymuş olduğu güvenin bir göstergesidir. Biz, uluslararası yatırımcılara şunu söylüyoruz; ülkemize gelen ve taş üstüne taş koyan her yatırımcının başımızın üstünde yeri var diyoruz. Önemli olan, yatırımcıya sunacağınız hizmet. Onları, Kosova’da yatırım yapmaları gerektiği konusunda ikna etmeniz gerekiyor. Evet, birbirimizi seviyoruz ama ekonomide duygusallık her zaman etki etmez. Onun için biz bu konuda, Türk firmalarını cesaretlendiriyoruz. Bizim firmalarımız, kardeş ve dost Kosova’ya yatırım yapmaya devam edecek. Bizim ülkemizde yerli-yabancı ayrımı yok. Geçmişte o ayrımı yapanların ne hale geldiğini biz çok iyi gördük. Konulmuş kurallar içinde herkes teklifini verir ve işini alır. Ben eski bir iş adamıyım. Unutmayın ki yabancı sermaye göçmen kuş gibidir. Sakın o kuşu ürkütmeyin” diye konuştu.
Kosova Başbakan Yardımcısı ve Sanayi, Ticaret Bakanı Mimoza Kusari Lila da Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nı imzaladıkları ilk ülkenin Türkiye olduğunu yatırımların artırılması, yeni iş alanlarının yaratılması, ekonominin güçlendirilmesi konusunda Türkiye’nin bilgi birikimine ve tecrübesine ihtiyaçları olduklarını ifade etti. Lila, Türkiye’nin Kosova için çok önemli bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Önümüzdeki dönemde, iki ülkenin çıkarın olabilecek, ancak şu anda kullanılmayan her şeyi kullanmak istiyoruz. Bu bağlamda bir Serbest Ticaret Anlaşması ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşması da imzalamak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Çağlayan ve Lila tarafından Türkiye Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması imzalandı./iha/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

BURSA BELEDİYESİ HEYETİ PRİŞTİNE BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel