a
b
b

TÜRKİYE G20 DÖNEM BAŞKANLIĞINI ÜSTLENDİ

Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığını üstlendiğini söyledi.

Türkiye’nin G20 dönem başkanlığını devralması nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Babacan, Türkiye için G20 zirvesinin önemine dikkat çekerek, platformunun kuruluş amacının küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için ülkeler arasında gayri resmi bir görüş alışverişi ortamının sağlanması olduğunu, G20’nin gönüllü bir oluşum olduğunu söyledi. 25 Eylül 1999’da Washington’da gerçekleştirilen toplantıda bu oluşumun başlatılmasına karar verildiğini ifade eden Babacan, G20 zirvesinde Türkiye’nin yanı sıra “Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İngiltere, ABD ve AB’nin” olduğunu söyledi.

G20’nin çalışma sistemine ilişkin bilgi veren Babacan, G20’nin gönüllü bir oluşum olduğunu belirterek, çalışmaların iki kanaldan yürütüldüğünü ifade etti. Babacan, “Bu çalışmaları IMF, Dünya Bankası, OECD, Uluslararası Ödeme Bankası, Finansal İstikrar Kurulu, Dünya Ticaret Örgütü, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü, Uluslararası Enerji Ajansı gibi uluslararası kuruluşlar da teknik destek sağlamaktadır. G20’nin söz konusu çalışmalarına ek olarak sivil toplumun da katkılarının ve görüşlerinin alınabilmesi için G20 ile ilgili çeşitli gruplar oluşturulmuştur. Bu kapsamda üye ülkelerin özel sektör temsilcileri B20, işçi sendikaları L20, düşünce kuruluşları T20, sivil toplum kuruluşları C20, gençlik oluşumları Y20, yine G20 süreçlerinde fikri destek vermekte ve bazı toplantılara da katılmaktadır” diye konuştu.

“TÜRKİYE OLARAK G20 ZİRVESİNDEKİ TARTIŞMALARA SADECE DESTEK VERMEKLE KALMIYORUZ. BUNDAN SONRAKİ DÖNEMDE BU TARTIŞMALARIN ÖNCÜSÜ OLACAĞIZ”

Dönem başkanlığını üstlenen ülkelerin o yılın gündemini de belirlediğini kaydeden Babacan, “Küresel ekonomide ele alınması gereken mevcut konular ve dönem başkanının tartışmaya açacağı yeni konulardan oluşmakta. Bizde Türkiye olarak G20 zirvesindeki tartışmalara sadece destek vermekle kalmıyoruz. Bundan sonraki dönemde bu tartışmaların öncüsü olacağız. Bizden sonra ki dönem başkanı Çin. G20’ de dönem başkanlığı sırasıyla değil seçimle oluyor. Tek bir ülke bile itiraz etse, o ülke dönem başkanlığına seçilemiyor. Küresel ekonomik ve finans sistemi açısından büyük önem taşıyan G20 ülkeleri, toplamına baktığımızda, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85’ini, dünya ticaretinin yüzde 75’ini oluşturmakta, dünya nüfusunun da üçte ikisini temsil etmekte” diye konuştu.

Küresel kriz öncesi dönemde G20’nin finanstan sorumlu bakanlar ve merkez bankası başkanları düzeyinde toplantılar düzenlediğini ifade eden Babacan, ilk katıldığı toplantının, AK Parti’nin Kasım 2002’de ilk hükümetini kurmasının ardından Yeni Delhi’de gerçekleştirilen G20 toplantısı olduğunu söyledi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MUSTAFA UYARDI: BAŞBAKANLIK YOKSA KOALİSYON DA YOK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL