a
b
b

TÜRKİYE BURSLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA YOĞUN İLGİ

turkiye bursları bilgilendirme yoplantısı

adem gunaydın

Türkiye’de yüksek öğrenimini sürdürmek istiyen Kosovalı  öğrenciler bu yıldan itibaren yeni bir sistemle  bu arzularını gerçekleştirebilecek. “Türkiye  Bursları “ adı verilen sistem ile sınavlar kaldırılıyor, bunun yerine Türkiye üniversitelerinde eğitimlerini sürdürmek istiyen öğrencilere lise ya da diğe bir orta okul diploması ve diğer yeterlilik belgelerini ibraz ederek, başarı oranına göre yapılan puan durumu  esasınca  mülakata alınacak.

Kosova’da Türkiye Bursları  hakkında  bugün başlayan bilgilendirme toplantıları çerçevesinde Priştine’de ünüveriste öğrenci adayları ile Yurdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı uzmanlarıyla bir araya geldi.

Priştine “Yunus Emre”  Türk Kültür Merkezi’nin evsahipliği yaptığı bilginlendirme toplantısına yoğun ilgi vardı. Öğrenci, ebeveyn ve öğretmenlerden oluşan katılımcılara bilgi veren  Yurdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı uzmanı Adem Günaydın, Türkiye üniversitelerine başvuru konusunda bu yıldan itibaren uygulanacak yeni sistemin  ayrıntılarıyla tanıttı.

Günaydın, “Türkiye Bursları “ sisteminde mezunların, Türk Dili , Tıp, İlahiyat, 2 yıllık Ahilik ve  Balkan  gibi 5 ayrı burs programına müracat yapabileceklerini belirtti. Her ülkenin kendi sınavlarını esas alacaklarını, bu kapsamda Kosova’da mezuniyet  sınavının ortalama notunun esas alınacağını, aslında diploma notunun belirleyici olacağını kaydeden Günaydın, “ önceliğimiz öğrencinin sunacağı diploma notu olacak. Mülakat notu daha düşük tutulacak” şeklinde konuştu.

Başvuru şartları üzerinde de duran Günaydın,  başvuru yapılabilmesi için diploma notu’nun yüzde 60 oranında yani 2.80’nin üzerinde olmasının esas şart olduğunu belirtti. Günaydın, bu şartın yerine getirilmesi  ve tercihlerin belirlenmesinin ardından mülakatın yapılacağını kaydetti.  Kosova’da yapılacak mülakatlara kaç kişinin davet edileceğinin belli olmadığına dikkat çeken Günaydın, mükatlarda, niçin Türkiye, niçin belli fakülte gibi standart soruların sorulacağını, üniversitelerde eğitim görecek Kosovalıların, eğitimlerinin sonunda mutlaka ülkelerine döneceklerine dair kontrat imzalamalarının zorunlu olacağının altını çizdi. Türk vatandaşı veyahut çifte vatandaşlığı olan öğrencilerin başvuru yapamayacaklarını kaydeden konuşmacı, 5 ayrı burs programı için mutlaka 12 tercih yapılması gerektiğini kaydetti. 5 programdan birini seçecek olan öğrencinin 12 tercih yapmasının şart olduğunu, 5 programda ise toplam 60 tercihin yer aldığını kaydetti.

Mülaklatların Haziran ayı içinde gerçekleşmesi, kesin sonuçların da Ağustos ayının sonlarında açıklanması bekleniyor.

Öğrenci  ve ebevynlerin çok sayıdı sarusunu  yanıtlayan  Yurdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı uzmanı Adem Günaydın, toplantının sonunda Kosovaport’a yaptığı açıklamada,  yeni sisteme geçişin amaçlarını açıkladı. Günaydın, “Türkiye Bursları programı, öncelikle Türkiye’ye gelen  yabancı öğrenciler sayısının,  kapasitesinin ve kalitesinin  artmasını arzuluyor.Bu anlamda,   Türkiye artan gücünün nispetinde daha büyük sayıda uluslararası öğrenciyi ağırlamak istiyor ve Türkiye Üniveristelerinde özellikle son 10 yıl içinde  giderek artan kalite grafiği var. Bu anlamda uluslararası öğrencilerin bunlardan faydalanmasını sağlamaktır amacımız.  Yabancı öğrncilere daha büyük sayıda evsahipliği yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrenci adayları, başvurular ve diğer ayrıntılar konusunda adresi: www. Turkiyeburslari.gov.tr  olan  web sayfasına girerek, bilgi edenibilecekler.

Türkiye Bursları hakkında bilgilendirme toplantıları, 5 Mayıs tarihine kadar, Prizren, Mamuşa  ve Gilan’da devam edecek./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

RAUÇA’DAN TURGUTLU’YA ZİYARET

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL