a
b
b

TÜRKİYE ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI ZÜHTÜ ARSLAN KOSOVA’DA KONFERANSA KATILDI

Türkiye Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Kosova Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlenen uluslararası konferansının çalışmalarına  katıldı .

Arslan,beraberindeki heyetle Kosova Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinin 14. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Priştine’de düzenlenen uluslararası konferansa konuk oldu.

Konferansta, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin Anayasal Denetimi Yoluyla Hukuk Devleti İlkesinin Korunması Türkiye Örneği” başlıklı bir konuşma yapan Arslan, anayasanın hukuk devleti ilkesini güvence altına almayı amaçlayan temel bir belge niteliğinde olduğunu kaydetti.Hukuk devleti ilkesinin, anayasal düzenin belirleyici bir özelliğini teşkil ettiğini söyleyen Arslan, Anayasa Mahkemesinin kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin anayasaya uygunluğunun denetlenmesi amacıyla bir kıstas olarak hukuk devleti ilkesine defaatle başvurduğunu vurguladı.Yüksek Mahkemenin yetkilerinin 2010 ve 2017’deki anayasa değişiklikleriyle büyük ölçüde genişletildiğine değinen Arslan, 2010’daki değişiklik sonrası bireysel başvuru hakkının getirildiğini, 2017’deki değişiklikle de Anayasa Mahkemesine Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini denetleme yetkisi verildiğini anımsattı.Bireysel başvuru sisteminin Türk anayasa yargısında hak eksenli bir paradigma değişikliğine yol açtığına işaret eden Arslan, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin denetlenmesinde de öncelikle konu bakımından ve yetki yönünden inceleme yapıldığı bilgisini paylaştı. Arslan, kararnamelerde sınırlama hükümlerine ilişkin herhangi bir aykırılık tespit edilmemesi halinde içerik veya şekil bakımından uygunluğunun denetlediğini aktardı.Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin anayasal denetimini gerçekleştirerek hukuk devleti ilkesini muhafaza ettiğini, bu sayede kamunun hukuka ve yargıya olan güveninin artmasında, aynı zamanda kamu kurumlarının meşruiyetinin güçlendirilmesinde önemli katkılar sağladığını ifade etti./ AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN’DE “IŞILTILI HAŞERAT” TİYATRO OYUNU SAHNELENECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL