Mitroviça, Priştine, Vıçıtırn, Gilan gibi Türklerin yaşadıkları belediyelerde 2007 ve 2008 yıllarında alınan kararlar üzerine Türkçe’ye resmiyet kazandırılması talep edildi.
Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi (TDK) üyesi dr. Taner Güçlütürk, geçenlerde, Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyinde başkanlığını yürüttüğü Dil Politikaları Çalışma Gurubunda almış oldukları kararın ve Prizren Belediyesi’ne gönderdikleri yazı ardından şimde de en son Mitroviça, Priştine, Vıçıtırn ve Gilan Belediyelerine gönderdikleri yazılı mektup ile, bu belediyelerde, belediye meclislerinin 2007 ve 2008 yıllarında almış oldukları kararlar üzerine “Türkçe’nin resmi kullanımı”nı uygulamaları istediklerini belirtti.
Belediyelerin çoğunda Türkçenin diğer diller ile eşit olarak uygulanmadığı, vatandaşlarımızın çok sayıda sorun yaşadığına dikkat çeken Güçlütürk, Kosovaport’a yaptığı açıklamada, “Kosova Cumhuriyeti Başbakanlık bünyesindeki Dil Komiserliği Ofisi, Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi, Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği ve AGİT işbirliğiyle çok sayıda yabancı misyon, yerel kuruluş, Kosova Belediye Başkanlarının katılımıyla Eylül ayında gerçekleştirilecek bölgesel toplantılarda, Resmi Diller Yasası onaylandıktan sonra diğerleri arasında Türkçenin de kullanımını onaylamış, fakat uygulamada sıkıntılar görülen Prizren, Mitroviça, Vıçıtırın (Vushtri), Priştine ve Gilan Belediye Meclisi başkanları ve belediye yetkililerinden Türkçenin diğer resmi dillerle birlikte eşit haklı kullanımını uygulamaya geçirmelerini isteyeceğiz. Bu yönde yaşanan sıkıntıların aşılması için kronik sorunların nedenleri tespit edip, resmi dillerin uygulanmasının çözümlerini arayacağız” şeklinde konuştu.
14.06.2007 tarihinde Gilan Belediyesi, 09.03.207 tarihinde Mitroviça Belediyesi, 23.10.2007 tarihinde Priştine Belediyesi ve 08.05.2008 tarihinde Vıçıtırın Belediye Meclislerinin, Türkçe’yi resmi kullanımdaki dil olarak hayata geçirilmesi yönünde karar aldıklarını hatırlatan dr. Taner Güçlütürk, “Konseyde gündeme gelen veya dile getirdiğimiz konular dışında, siz sivil toplum kuruluşlarımızdan gelecek yazılı, mektup, şikayet ve öneriler de değerlendirmeye alınmaktadır. O yüzden çalışmalarınız ve etkinlikleriniz sırasında toplumumuzla ilgili olası yazılı uyarımızı gerektiren durum, sorun ve konuları tespit ettiğiniz halde, lütfen sözlü ve yazılı iletişim/işbirliği içerisinde, Kosova Cumhurbaşkanlığının Topluluklar Danışma Konseyi aracılığıyla da zamanında gerekli resmi müdahelelerde bulunalım” diye belirtti. /kosovaport/
TARİHİ ÇEŞMEYE BELEDİYE ENGELİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.