a

TÜRKÇEM’İN KASIM SAYISI ÇIKTI

Alabildiğine renk cümbüşünün hakim olduğu Kasım ayına adımladık.Merhabalar hepinize. Türkçe’nin Rumeli yakasında Türkçem dergisinin Kasım sayısıyla sizlere ulaşmanın mutluluğü içindeyiz. Sizlere ulaşabildiğimiz için de inanılmaz mutluyuz. Evet, Türkçem dergisinin Rumeli’deki Türkçe nöbeti doludizgin devam ediyor.

Bu sayımızda da zengin bir içerik, güz yaprakları gibi rengarenk olma özelliğini yakalayabilmek için çaba harcadık. Umarız bu sayımızda sizlere ilginizi çekebilecek güzellikler verebilmişizdir.

Kapak nostaljik bir hava estiriyor. Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yıldönümü Kosova başkenti Priştine’de görkemli bir resepsiyonla kutlandı. Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve eşi tarafından verilen resepsiyona yoğun katılım vardı.Görkemli törenden yazı ve fotoğrafları derginin 3. Sayfasında yer verdik.

4’üncü sayfada Balkanların Şiir Limanlarında adı altında: Suat Engüllü, Dr.Hasan Ahmet, Lyubivoje Rşumoviç ve Ayla Leskovçalı şiirleriyle yer alıyorlar.

Adına pek seyrek rastladığınız Enver İlyas, Olsam Olsam öyküsüyle dergimizin bu sayısına konuk oluyor.

Küçücük bir tavşan tarafından Aslan’ın nasıl aldatıldığını öğrenmek ya da anımsamak istiyorsanız,Tavşan’ın Oyunu adlı masalı okumanız gerekecek. Bu sayımızda ayrıca Çağdaş Kosova Arnavut Öyküsünden bir örneği Türkçeye Hasan Mercan’ın çevirdiği Tayyar Hatipi’nin Dayının Çantası’nı sayfalara taşıdık.

Aynı zamanda Pedagog Rejisör ve Çocuk Tiyatrosu Araştırmaları Laboratuvarı Koordinatörü ve R.A. OYUN Çocuk Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni olan Rasim Aşın, ilgi ile okuyacağınız Türkçem’e özel olarak Azerbaycan’dan gönderdiği “Çocuk Tiyatrosu Çalışmalarının Felsefi Boyutu!” konulu yazısıyla konuk oluyor.

Ali Akbaş, ad yapmış bir şair ve aynı zamanda Kardeş Kalemler Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni. Bu sayımızda ana çizgileriyle özgeçmişinden bilgiler veriyoruz, ayrıca da iki şiirini yayınlıyoruz.

10’uncu sayfada 50’inci sanat yılı nedeniyle Şair Ataol Behramoğlu adına düzenlenen etkinliklerden bir haberi ve Prizren’de düzenlenen 10’uncu Uluslararası Çizgi Roman ve Karikatür Festivali’nden bilgi aktarıyoruz.

11’inci sayfada vefatının 110. Yılında Şemsettin Sami’ye Priştine’de düzenlenen Bilgi Şöleni’nden özetli bir şekilde izlenimler yer alıyor.

12’inci ve 13’üncü sayfalarda çocukların çizmiş oldukları resimlere yer verilmiş.

Derginin diğer sayfalarında yer alan konular şöyle:Çiğdem Altınöz’den “Çocuk ve Oyun”, Ahmet S. İğciler’den Prizren Mustafa Paşa Camii, Eğitimcilerimiz Kıbrıs Sempozyumunda, Prizren Kalesi Restore Ediliyor, Çanakkale 2015 Ulusal Fotoğraf Yarışması, Kosovahaber’e Türk Dünyası Haber Sitesi Ödülü, İbn-i Sina’nın Eseri Türkçe’ye Çevriliyor gibi yazılar. Ülkeleri Tanıyoruz dizi yazımızda bu kez söz Hindistan’a bağlanıyor. Devamında Kosova’da Yeni Müfredat ile ilgili bir yazı ve gene ilgi ile okunacak Çanakkalle’de “2 bin yıllık ayak izi” bulundu adlı yazı da derginin bu sayısında bulabileceğiniz yazılar. 2 sayfada da gene geleneksel olarak çocukların şiirleri dergiye ayrı bir renk katıyor. Arka kapağı da Türkçem’e özel olarak İzmir’den gönderilen ad yapmış şair ve bilim adamı Mehmet Yardımcı’nın Muharip Gazi olan babası için yazmış olduğu Cumhuriyet Davulu adlı şiir süslüyor.  /Z. Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MAJLİNDA ALTIN MADALYAYA DOYMUYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel