Yeni bir sayıyla daha sizlere ulaşmanın mutluluğu içindeyiz.
Kosova’dan tüm dünyaya içtenli bir çocuk gülüşüyle herkese selam ve sevgilerimizi sunuyoruz.
Türkçem dergisi olarak tek kaygımız adam gibi bir duruşla ve de dil, din, etnik kökene bakmadan güzellikler peşinden gitmek, edebiyat çalışmalarımızla bir nebze katkı sunmaktır.
Olanaklar çerçevesinde değişik adlarla siz saygıdeğer okurlara ulaşmanın yollarını arıyoruz.
Bu sayımızda da yine edebiyat ağırlıklı bir içerikle günyüzü görmenin çabası içinde olduk.
Kapaktaki resim: Gümülcineli dost ressam Fevzi Ali’nin bir çalışması. Batı Trakya Türklerinden bir iz oldu. Mutlu olduk.
Sizin de izleyebildiğiniz gibi ara sıra haberlere de yer veriyoruz. Majlinda yine Kosova’yı sevindirdi, onurlandırdı. Judo sporcusu olarak Kosova’ya ilk olimpiyad madalyasını kazandırdı. Majlinda bir tarih yazdı. Onun haberini sayfalarımıza taşıdık.
“Tarihçilerin kutbu” olarak bilinen ünlü tarihçi Halil İnalcık 100 yaşında vefat etti.
Dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda fahri doktora tevcih edilen İnalcık, 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmişti. Bu haberi de dergimizin bu sayısında okuyabilirsiniz.
Az önce dediğimiz igib bu sayımızda da edebiyat ağırlıklı çalışmalara yer verdik. Öyküleriyle: Necati Zekeriya, Enver Baki, Avni Engüllü, Çiğdem Altınöz; özgün masalla Üzeyir Gündüz; şiirleriyle: Osman Baş, A.Kerim Dinç, Galip Sertel, Şecaettin Koka, Duşka Vırhovets, Şaban M. Kalkan, Celal Laçin, Erol Tufan, Can Polat Teker, Naim Bakoğlu, Raif Buş, Aisha Khvaja Razem, Alaattin İsmail gibi şairler konuk oluyorlar Türkçem dergisinin 189. Sayısına.
Öğrenci ozanlar bu sayıda da sayfaları renklendiriyorlar. Doğrusu sizlerden şiir ve diğer türlerde eser almak bizlere inanın çok büyük mutluluk yaşatıyorsunuz. Her zaman eserlerinizi, çizimlerinizi bekleriz.
Dr. Taner Güçlütürk bu sayıda Kosova’nın dünya çapındaki şairi Fahredin Shehu’yla özel röportaj yaptı. Ayrıca gene Güçlüütürk’ün çevirisiyle şairden iki de şiirine yer verdik. İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz.
Dr. Beste Sakallı, KKTC’nin güçlü şairi. Yazdığı yazılarıyla büyük ilgi uyandırıyor. Bu kez yine bir yazısıyla dergimiz sayfalarına konuk oluyor. Raif Buş bu kez Popara demiş yazısında. Başlık bile merak uyandırıyor. Buş, dergimizin bundan sonraki sayılarında da yazılarıyla Türkçem dergisine katkı sunmaya ve güzellik katmaya devam edecek.
Prizren’i, Kosova’yı dünyaya tanıtan Dokufest Prizren’de başladı. 15. kez dünyanın dört bir yanından film ve belgesel yapımcıları Prizren’de bir araya geldi. Türkiye bu kez de festivalde hazır bulunuyor. Dokufest bu kez de kültür sanat açısından Kosova’da kendine özgü damgasını vuracağından kuşkumuz yok. Sayfalarımızda bunun da haberini getiriyoruz.
Evet, Türkçem dergisi Rumeli’de anadili mutluluğunun resmini yapmaya devam ediyor. Gelecek sayımız 190. sayı. Herkesten yazı, şiir, öykü bekliyoruz. Türkçem’i yaşatmada sizin de katkınıza her zaman ihtiyacımız var…
Eylül sayımızda buluşana dek, sağlıcakla kalın, yüzünüzden gülüş eksilmesin./Zeynel Beksaç/
RAZİYE ŞABAN VEFAT ETTİ
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI