a

TÜRKÇEM’İN 178. SAYISI OKURLA BULUŞTU

Kosova’da yayınlanan biricik çocuk dergisi Türkçem’in 178’inci sayısı okurla buluştu. Bu kez derginin kapağını aslen Prizrenli olan Ankaralı ünlü ressam Gültekin Serbest’in bir tablosu süslüyor.

Zeynel Beksaç imzalı editör yazısından birkaç alıntı yapmayı uygun görüyoruz. Beksaç diyor ki:”…Balkanlardaki edebiyatları kucaklamaya çalışıyoruz. Edebiyatlar arasındaki köprüleri daha bir kuralım, daha bir tanıyalım birbirimizi. Tanıdıkça, dostluk köprüleri daha bir perçinleşecek. Dünya zaten barışa, dostluğa, kardeşliğe aç. Gönlümüz huzur dolu ortam, insanın insana sevgi beslediği, saygı duyduğu, hoşgörünün baskın çıktığı bir dünyanın olmasından yana…”

Şiirin tadında, öykünün tadında, güzelliğin tadında bir dünyada yaşamak arzusunu yineler editör ve “Irk, renk, dil ayrımının  yapılmadığı, sevginin baş tacı kesildiği günlere tanık olmak istiyoruz. Kardeşlik türkülerinin yakıldığı, şairlerin barıştan yama şiirlerini ördüğü, ressamların mutluluk peşinde eserlerini yarattığı günleri görmek istiyoruz…”şeklinde ifadeler kullanır. Ve yazısının sonunda da şu görüşlere yer verir: “Türkçem dergisinin kaygısı dün de buydu, bugün de bu, yarınlarda da hep bu olacak. Çünkü her şeyin paylaşıldıkça anlam kazandığını, barış koşusunda hiç kimsenin yorgun düşmeyeceği bilinci içinde olduk. Gelin, gerçek zafer, birini sevmekten geçtiği gerçeğiyle yüzleşelim. Günlere, aylara, yıllara sevgiyle uyanalım. Sevginin yarınlarda mutlak galibiyetine inanalım. İnanalım ki, dünyamızda güzellik evlerinin mimarları tümümüz olalım.”

2015 yılı Üsküp’te yaşayıp yaratan Balkanların yaşayan en güçlü Türk yazarı ve aydınlarından olan Fahri Kaya’nın 85’inci yaş günü.  Türkçem dergisi, bu sayısında Kaya’nın, edebiyat ve bir Türk aydını olarak Balkanlarda kalmanın beraberinde getirdiği zorluklar üzerine kimi görüşlerine yer vermiş.

Devamında iki sayfada  Balkan şairlerinden  şiirler yer alıyor.

Bunu genç yaşında bu dünyaya gözlerini yuman Gostivarlı yazar Sabit Yusuf’tan bir öykü, yine Kosovalı olan ve bugün Ankara’da yaşayıp yaratan Şecaettin Koka’dan bir demet şiir izliyor.

Çamil Batali ve Aleksandar popovski öyküleriyle konuk oluyor Türkçem’in bu sayısına.

KKTC’nin ünlü şairi Dr. Beste Sakallı bu kez yazısına ‘Kiilitli Günlük ve Kilitsiz Hayaller’Öyküsü, demiş.

Dergi öteden beri sayfalarında yer vermekten geri kalmadığı Balkanlarda yayınlanan özgün Türkçe kitaplara sözü bağlamayı bu kez de sürdürmüş. Bu sayıda 60 yıl önce yayınlanan Enver Tuzcu’nun ‘Bahar ve Çocuk’ adlı kitabına değiniyor ve kitaptan bir demet şiiri aktarıyor.

Gülşen Bölükbaşı, Kosova Türk gençleri arasında başarıyı göğüslemiş ve ilerde daha nice başarılara imza atacak özellikleri olan bir yetenek . Kosova Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan ve aynı zamanda Gerçek Derneği’nin başkan görevinde bulunan Bölükbaşı’yla gerçekleşen ve ilgiyle okunacak bir röportajı bu sayıda bulabilirsiniz.

14 ve 15. sayfalarda  ilköğretim okulu çocuklarının yazmış oldukları şiirler yer alıyor. Bunu değişik alanlarda olagelen haberler izliyor.

Cengiz Eroğlu, Irak’ta Türklerin Tarihi’ne eğiliyor. Ayrıca, Peru’daki dünyanın yedi harikasından biri olan Machu Picchu antik kenti ve Uydular Yeryüzünün Sırlarını Nasıl Keşfediyor? gibi yazıları da Türkçem Dergisi’nin 178’inci sayısında okumak mümkün.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

15 EYLÜL 2015 SALI GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş