a
b
b

TÜRKÇEM’İN 176. SAYISI OKURA ULAŞTI

11811578_1542258702661525_328801657093052935_nTürkçem dergisinin 176. sayısı okura ulaştı. Büyük fedakarlıklarla yayın hayatını sürdüren Türkçem dergisi, en yeni sayısında da ağırlıklı olarak Balkanlardaki çocuk edebiyatının nabzını tutmaya özen gösterdiğine tanık oluyoruz.

Dergide bu topraklarda yaşanan kültürel içerikli kimi güncel haberlere de yer verilmiş. Prizren Mehmet Paşa Hamamı’nın restorasyonu konusunda yaşanan sorunlara vurgu yapılan haber okurlara sunulmuş. Türkçe’nin resmiyeti konusunda Kosova’da elde edilen zaferi konumlayan da okurların okuyabileceği bir diğer haber. Söz haberlerdeyken, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin Gerçek, Doğru Yol Derneği, Üsküp’teki Köprü Derneği ve okullarla ortaklaşa düzenlenen edebiyat etkinliklerini konumlayan haberleri de derginin bu sayısında okuma fırsatını buluyoruz.

Mustafa Ruhi Şirin imzasını taşıyan ve kendine özgü bir yaklaşımla yazdığı Annemin İlk Mektubu ilgiyle okunacak bir öykü. Skender Zogay, Kosova Arnavut edebiyatının özellikle çocuk edebiyatının güçlü temsilcilerinden. Türkçem dergisi için özel olarak göndermiş olduğu birkaç şiiri Dr.Taner Güçlütürk’ün çevirisiyle verilmiş. Bir de özeli bir şekilde şairin özgeçmişi yer alıyor. Yaşadığımız topraklardaki kardeş edebiyatlardan bu tür girişimleri ilerde de dergimiz sayfalarında sunup tanıtmaktan büyük bir keyif almış olacağız.

T.Ulaşan, Sevgi Bir Güneş Gibidir, diyor. Daha neler mi diyor, Türkçem dergisinin Temmuz sayısında okuyabilirsiniz. Aynı sayfada Gülüşlerimizde Büyüse Sevgimiz adlı kısacık şiirle KKTC’nin ünlü şairesi Dervişe Güneyyeli Kutlu konuk oluyor.

Uzun bir aradan sonra Kosova Türk Edebiyatı’nın ünlü şairi Bayram İbrahim, bir demet şiirle okuyucu karşısına geliyor. Avni Abdullah bu sayıda bir öyküsüyle yer alıyor. Şair ve bir yandan da mimar olan Yusuf Edip, son şiir kitabının adını Tozcuk koymuş. Kitapla ilgili özlü bir tanıtım ve birkaç şiir de aktarılıyor derginin bu sayısında.

Nihan Işıker bu kez bir öyküsüyle Türkçem dergisine konuk oluyor. Yağmur Hali demiş öyküsünün adına. Yaşanmış bir olay. Nihan Işıker’in güçlü anlatımıyla. Seve seve okuyacaksınız. Bir öykü daha izliyor bunu. Üsküp’te yaşayıp yaratan Recep Bugariç’ten Küçük Oya öyküsü.

Şairimiz Zeynel Beksaç en yeni şiirinde İstanbul’la Hasbihal demiş. Uzun bir şiir. İçten yazılmış. Hani duygulara gem vurulmadan denir ya. İşte öyle bir şey…

Aziz Buş, Kosova’da İkinci Dünya Savaşı sonrası Türk tiyatrosunun en güçlü simalarından biri. Zeynel Beksaç bu unutulmaz tiyatro sanatçımızla ilgili bir şeylerin altını çizmiş. Derginin diğer sayfalarında bayramlaşmalara, Mamuşa’daki Türk Dünyası Ödüllerine, teknolojideki kimi güncel konuları içeren haberlere de rastlamak mümkün. Derginin son sayfasında müziğe aşık Prizrenli genç İsa Sırbıtsa’yla gerçekleşen röportaj yer alıyor.

Türkçem dergisi bu sayısıyla da bu topraklardaki Türkçe nöbetini yoğun bir şekilde sürdürdüğünün kanıtını doğruluyor.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİZREN SÜNNET ŞÖLENİ İLE ŞENLENDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL