Balkanlarda anadili zevkini beraber yaşatalım sloganıyla yayın hayatına başlayan Türkçem dergisi, 25. Yayın yılı nedeniyle başlattığı Şiir Kervanı’yla bu kez Kosova’nın biricik Türk belediyesi olan Mamuşa’ya konuk oldu.
Mamuşa’da şairlerimizin ilk durağı Anadolu ilkokulu oldu. Müdür Erol Morina ve öğretmenler tarafından sıcakça karşılanan şairlerimiz, ardından şiir buluşmasının düzenleneceği okulun güzel salonunda öğrencilerin alkışlarıyla karşılandılar.
Proğramın başında Anadolu İlkokulu Müdürü Erol Morina bir açış konuşma yaparak, ad yapmış şairleri okulumuzda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz, dedi. Sonra da Türkçem Dergisi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Beksaç Türkçem dergisinin 25. Yayın yılı nedeniyle başlatmış oldukları Şiir Kervanı’yla Anadolu İlkokulunda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Beksaç, şiir buluşması için salonu dolduran öğrenci ve öğretmenlere Türkçem Dergisinin 25 yıl içinde elde etmiş olduğu başarılarını özetli bir şekilde paylaştı. Türkçem’in belli başlı amaçlarından biri öncelikle öğrencilere edebiyatı sevdirmek olduğuna vurgu yapan Beksaç, yanı sıra Balkanlardaki Türkçeyi ve Türk edebiyatını yaşatmak olduğunun altını çizdi.
Ardından kendi özgün dizeleriyle bu okulda öğrenim gören öğrenciler: Nursel Mazrek, Tuana Şala, Rabia Bayraktar, Muradiye Taç, Melek Morina, Minel Bayraktar, Elifnur Mazrek, Elif Morina, İsra Bütüç, Sema Elşan, Dudiye Mazrek, Narin Morina, Bilge Morina, Gülsever Mazrek, Zeynep Taç, Sonnur Mazrek ve İrem Şala kendi şiirlerini okudular.
Her türlü takdiri hak eden öğrencilerin ardından Mamuşa’nın Türk dünyasında adını duyuran roman yazarı Reşit Hanadan yazdığı öykü ve roman kitapları hakkında konuştu ve en yeni romanından bir bölümü öğrencilerle paylaştı.
Devamında şairlerimiz İskender Muzbeg, Aziz Serbest, Birsen Gota ve Taner Güçlütürk kendi şiirlerini okudular. Zeynel Beksaç, geçenlerde İstanbul’da bu dünyaya gözlerini yuman Suat Engüllü’ye adamış olduğu şiiri okuyarak, ad yapmış şairimizi yad etmiş oldu.
Mamuşa Anadolu ilkokulunda şiir buluşmasının zengin olarak geçmesinde öğretmenler Fikret Morina, Vedat Erden ve Mirat Eren’in de katkılarını dile getirmeyi bir borç biliriz.
Anadolu ilkokulundan ayrılan ad yapmış şairlerimiz, şiir buluşmasını gerçekleştirmek üzere bu kez Atatürk Lisesine gittiler.
Değerli öğretmenlerimiz Buyar Mazrek, Fikret Mazrek, Raif Mazrek ve Kenan Mazrek tarafından sıcakça karşılanan şairlerimiz, yeni düzenlenmiş salona geçerek, burada da kabarık sayıdaki öğrencilerle bir araya geldiler. Proğramın başında öğrenciler Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı için hazırlamış oldukları proğramdan bir bölüm sundular. Sundukları proğram gerçekten çok şahaneydi.
Öğrenciler: Selda Morina, Selma Şala, İrem Mazrek, Senar Mazrek, Amine Taç, Melisa Taç, Amine Morina, Aleyna Şala ve Necmiye Morina’yı teker teker bir daha tebrik ediyoruz.
Proğramın ikinci bölümünde sahneye yine önce roman yazarımız Reşit Hanadan çıktı. Kitapları hakkında liseli öğrencilere bilgi verdi. Son yazmış olduğu romanından da bir bölüm paylaştı. Hanadan’ın ardından sıra ad yapmış şairlerimizdeydi.
Öğrenciler burada da İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Aziz Serbest, Birsen Gota ve Taner Güçlütürk’ten şiir dinleme fırsatını buldular.
Gün içinde Şiirin adeta gülümsediği Mamuşa’dan ayrılırken, burayla, Mamuşalı öğrencilerle yeni bir buluşmanın çok uzak olmaması dileği hepimizde hakimdi…/Z. Beksaç/
AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI LEYEN, HER TÜRLÜ ŞÜPHEYE NOKTA KOYDU
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI