a

TÜRKÇEM DERGİSİ’NİN 173. SAYISI YAYINLANDI

Türkçem Aylık Çocuk dergisinin Nisan sayısı(173.sayı) basından çıktı. Yine dopdolu, yine özgün bir içerik. Bu kez kapakta ünlü ressamımız İsmet Bölükemini’nin bir suluboya çalışmasına yer verilmiş. Bölükemini geçenlerde Yunus Emre Enstitüsü Priştine Kültür Merkezi’nde başarılı bir kişisel resim sergisi açtı.

İkinci sayfada 19’uncu Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü’nün sahiplerinin yer aldığı habere yer verilmiş. Aynı sayfada TİKA tarafından Türkçem dergisine yapılan yardım haberi de yer alıyor.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yılı nedeniyle Türk Temsil Heyeti Tarafından Prizren’de düzenlenen Anma Töreni’nden izlenimlerin yer aldığı haber de derginin Nisan sayısında ilgiyle okunabilecek yazılardan.

Derginin devamındaki sayfalarda Nihan Işıker ve Atıf Bedir’den Türkçem dergisine özellikle gönderilen şiirler yer alırken, 85’inci yaş günü dolayısıyla Fahri Kaya’dan ve Enver Baki’den birer öykü verilmiş.

Balkan Yazarlarından Öyküler adlı sayfada, okurlar Bosna Hersek, Voyvodina, Slovenya ve Kosova’dan yazarların kısa sevimli öykülerini bulabilecekler.

Nisan ayı genç yaşta yitirdiğimiz Naim Şaban’ın bu dünyadan göç ettiği aydır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bu lirik şairimizi minnetle anıyoruz. Ölümünün 64’üncü yılı nedeniyle Gülten Nobırda amcası olan Naim Şaban’ı ilgiyle okuyacağınız bir yazıyla anıyor.

Fahri Tuna Portre adı altındaki dizi yazılarının sonuncusunda Hicabi Kırlangıç için yorgun düşler sokağı şairi demiş. Neden böyle demiş? İşte bunu öğrenmeniz için Türkçem dergisinin Nisan sayınısını okumanız gerekecek.

9. sayfada okuyacağınız Çanakkale’de Bir Şehidin Ailesine Son Mektubu adı altında duygusal, Çanakkale ruhunu en iyi bir şekilde yansıtan bir yiğidin yüreğini hissedeceksiniz.

Gün geçtikçe öğrencilerin şiir, öykü ve yazılarına rastlamak daha bir mümkün. Bu yoğun ilgi bizleri gerçek anlamda çok mutlu ediyor. Onların eserlerine tam dört sayfada yer verdik. Her zaman bu ilginin devam etmesini diliyoruz.

Ünlü yönetmenimiz Zekir Sipahi 20 yıl sonra Prizren’de yeni bir oyunu sahneye koydu. Nafiz Gürcüali Türk Tiyatrosu’nca Haldun Taner’in “Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım” adlı oyunda deneyimli ve yeni kadro bir aradaydı. Her yönüyle ayakta alkışlanmayı hak eden oyunla ilgili izlenimleri dergimizin bu sayısında bulabilirsiniz.

Devamındaki yazı III. Uluslararası İstanbulensiz Şiir Fesativalini konumluyor.

Türkçem dergisi bu kez Çocuk romanı Büyük Ödülünü kazanan Yeşil Ada’nın Çocukları’nın yazarı Havva Tekin’le gerçekleşen özel röportaja yer vermiş. “Kendi hayalini kuramayan çocuk masalsız büyümüştür” diyen Havva Tekin’le ilgili daha ayrıntılı bilgileri edinmek isterseniz bu sayıyı okumanız gerekecek.

Yahjaga Rufai Tekkesini Ziyaret Etti, Tarihi Drina Köprüsü TİKA tarafından Ayağa Kaldırılıyor, Gerçek Derneği’nin Yeni Başkanı Gülşen Bölükbaşı Görevi Törenle Devraldı gibi haberler yanı sıra 15 yıldır Blue Sky radyosunda gazeteci olarak çalışan Agnesa Globoder’le özel röportajı büyük bir zevkle okuyacaksınız.

Edin Kude yazısında Yaşatılan Gelenek:Daltulum demiş. Prizren’de bir geleneğe sözü bağlıyor. Bunu, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yılı nedeniyle düzenlenen ilkokullararası şiir yarışması birincisi Sara Çesko’yla yapılan röportaj izliyor.

Türkçem dergisi Balkanlarda Türkçe’nin vazgeçilmez limanlarından biridir.

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KDTP GİLAN-DOBIRÇAN ŞUBE SEÇİMLERİ 17 MAYIS’TA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş