a
b
b

TÜRKÇEM DERGİSİ VE KIBATEK’iN 25. KURULUŞ YILI KUTLANDI

Kıbrıs,Irak,Balkanlar,Avrasya Edebiyatlar Kurumu (KIBATEK) tarafından düzenlenen 49.uluslararası edebiyat buluşması, 23-25 Aralık günlerinde İzmir’de yapıldı.

Azerbaycan, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Çin-Uygur Özerk Bölgesi, Irak,İran, İsveç,KKTC, Kosova,Sırbistan, Türkmenistan ve Yunanistan’dan şair, yazar, akademisyen ve çevirmenin katıldığı toplantıların açılış galası, 23 Aralık akşamı İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Priştina Kent Müzesi konferans salonunda yapıldı. Toplantıların sunuculuğunu Şükrü Aydın yaptı.Kıbatek onursal başkanı Feyyaz Sağlam ve KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu’nun açılış konuşmalarının ardından Kıbatek’in İzmir ve KKTC’de gerçekleştirilen kuruluş öyküsü ve 25 yıllık çalışmalarının anlatıldığı sinevizyon gösterisi ilgiyle izlendi.Kırgızistan’dan toplantılara katılan Darika Adatovna Acar’ın “Karaçorgu” adlı Kırgız halk dansı gösterisinden sonra Kosova-Prizren’de yayınlanan TÜRKÇEM dergisinin 25.yıldönümü etkinliğine geçildi. Kıbatek onursal başkanı Feyyaz Sağlam yaptığı konuşmada Türkçem dergisinin Kosova sınırlarını  aşarak Türk Dünyası ve Türkiye’de Türk dilinin ve kültürünün örnek bir temsilcisi olduğunu vurgulayarak derginin kurucusu ve sahibi Zeynel Beksaç’ın aynı zamanda Kıbatek’in 25 yıl önce kuruluşuna katıldığını ve günümüze kadar da yakın işbirliği içinde olduklarını vurguladı. Türkçem dergisi danışma kurulu üyesi Aziz Serbest’te 25 yıl önce Kosova Prizren’de yayınlanan aylık derginin 277 sayıya ulaştığını belirterek kutlamaların Kosova’nın Prizren, Priştine kentleri Okullarında ve Kuzey Makedonya’da Üsküp’te öğrenciler ve okurların katılımıyla yapıldığını vurgulayarak Türkiye’deki 49. Uluslararası Kıbatek edebiyat toplantısına Zeynel Beksaç’ın gönderdiği yazılı mesajını okudu. Konuşmalardan sonra Türkçem dergisinin çalışmalarına yazılarıyla katkı sunan ve destek veren Kıbatek yönetim kurulu üyeleri Dr.Mevlüt Kaplan, Doç.Dr.Mehmet Yardımcı, Dr.Fadıl Ünal, Şükrü Aydın, Güzin Oralkan, Leyla Işık, Ayşe Karadan, Şükrü Aydın ve Osman Akbaşak’a takdirnameler Aziz Serbest tarafından verildi.KIBATEK onursal başkanı Feyyaz Sağlam’a Türkçem dergisine sunduğu aralıksız destek anısına sunulan teşekkür plaketi’ni KKTC Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu verdi.

İzmir’de düzenlenen açılış toplantısının gala gecesi katılımcı ülke şair ve yazarlarının şiir okumalarıyla tamamlandı.

24 aralıkta İkinci gün etkinliği İzmir Selçuk’ta devam etti.Katılımcı ülkelerin temsilcileri Şirince köyünü ziyaretten sonra İBB Selçuk kültür merkezinde düzenlenen şiir ve edebiyat etkinliğini Selçuk’tan katılan şairlerle birlikte tamamladılar.

25 Aralık günü katılımcı ülkeler İzmir Demokrası Üniversitesi ev sahipliğinde üniversite toplantı salonunda düzenlenen oturumlara katıldılar.Kıbatek kurucu başkanı Feyyaz Sağlam, yönetim kurulu üyeleri ve onbir ülkeden şair, yazar, akademisyen ve çevirmenler rektör Prof. Dr.Bedriye Tunçsiper’i makamında ziyaret ettiler.Ziyaretin ardından toplantı Rektör Prof.Dr.Bedriye Tunçsiper, üniversite bünyesinde kurulu Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Dr.Ayşegül Hüseyiniklioğlu ve Feyyaz Sağlam’ın konuşmalarıyla başladı. 11 ülke katılımcılarının sundukları  bildirilerin ardından toplu değerlendirme Dr.Mehmet Yardımcı tarafından yapıldı.Son gün oturumu şiir ve edebiyat dinletisiyle tamamlandı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BİLAL ERDOĞAN, KDTP’Yİ ZİYARET ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL