a

“TÜRKÇEM “DERGİSİ ‘NİN YILIN ÖDÜLÜ SAHİBİ MARİNA KARYAGİNA

Ocak 2015’te yayın hayatının 17’inci yılına adımlayan Türkçem Dergisi, geleneksel yılın ödülünü (2014 yılı için) bu kez Çuvaşistan’ın ve Türk dünyası edebiyatının ünlü yazar ve şairi Marina Karyagina’ya verilmesi uygun görüldü. Zeynel Beksaç, Doç.Dr. Ridvan Canım, Doç.Dr. Tahir Kahhar, Dr. Todur Zanet, Dr. Leniyara Selimova ve Dr. Taner Güçlütürk’ten oluşan Seçici Kurul’un böyle bir karar almasında, Marina Karyagina’nın Çuvaşistan’daki çok yönlü sanatsal etkinliği içerisinde özellikle çocuk edebiyatına değişik yönleriyle kalıcı eserler kazandırması yanı sıra son yıllarda Türk dünyasında da giderek adından söz ettirmesi, etkili olduğu ifade ediliyor.

İlki 1999 yılında dağıtılan ödülün sahipleri bugüne kadar şu yaratıcılar oldular: Mustafa Ruhi Şirin, Mustafa İsen, Yalvaç Ural, Ali Akbaş, Gülten Dayıoğlu, Mevlüt Kaplan, Fatih Erdoğan, Mevlana İdris Zengin, Elçin İsgenderzadeh, Fahri Kaya, İlhami Emin, Mavisel Yener ve Tursunbay Adaşbayev.

 

Marina Karyagina’nın Özgeçmişi

Çok yönlü bir sanatçı olan Marina Karyagina 16 Ekim 1969 yılında  Çuvaşistan’da (Rusya) dünyaya geldi. 1992 yılında Çuvaş Devlet Üniversitesi’nin Çuvaş Dili ve Kültürü Fakültesi’nden (Gazetecilik Bölümü) mezun oldu. Aynı yıl Çuvaş Devlet Televizyonuna giren Karyagina halen burada çalışmaktadır. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklar için Şevle (Parıltı), Şĭltĭrçĭk (Asteriks) adlı televizyon programlarını hazırlamakta, yetişkinler için de her hafta canlı olarak İrhi Tipel (Sabah Köşesi)adlı edebiyat içerikli programı sunmaktadır.  Çuvaş halkının kültür varlığı ve gönül zenginliğini yansıtan kendine özgü anlatımıyla film ve belgesellere yazmış olduğu senaryoları dünya çapında birçok sinema festivalinde ilgi toplamış, ödüle layık görülmüştür. İ. Ya. Yakovlev’in çocukluğunu konumlayan ve iki bölümden oluşan Hĩvel Şulipe (Rusça: Doroga k Solntsu) (Güneş Yolu ile)adlı sanatsal film, Çuvaş halkının bir yıllık zaman dilimindeki gelenek ve görenekleri hakkındaki çocuk eğlence dizisi Şir Şul İrtsen (Yüz Yıl Geçince), Saltak (Asker) ve ünlü sanat ustalarına ithaf edilen diğer portreler Çuvaş televizyonunun en değerli belgeselleri arasında yerini almaktadır. Çocuklar ve gençler için hazırlanan yayınların kapsama alındığı dünya çapındaki festivalde Şĭpĭrlansem (Afacanlar)(1998) filmi ve Rusya’daki ulusal radyo televizyonlar arasında gerçekleştirilen Golos Yevrazii (Avrasya’nın Sesi) festivalinde “Sto let spustya” (Yüz Yıl Sonra) (2013) filmi en büyük ödülü (Gran Pri) almıştır. Ayrıca 2008 yılında Marina Karyagina gazetecilik alanında Şemen Elger Ödülü’ne layık görülmüştür.

Çuvaş edebiyatında ilk palindrom tekniği ile şiiri o yazmıştır. Onun, şiir kitaplarının dışında: nesir, tiyatro ve  çocuk edebiyatı kitapları da bulunmaktadır. Bunların en bilinenleri şunlardır: 1996 yılında Çuvaş Cumhuriyeti Gençler Devlet Ödülü’ne layık görülen Hum Pĭşĭltatĭvĩ (Dalganın Fısıltısı) (Şiirler, 1995), Tĭvatkĭl Tĩlĩksem (Kare Rüyalar)tetralojisi (2002), palindrom tekniği ile yazdığı iki ciltlik şiirler seçkisi (Çuvaşça) Yurĭsĭr Uy (Türküsüz Kır) , (Rusça) Na reke ran (2007), ülke çapında en çok okunan kitaplar arasında giren Hura Tumlĭ Arşĭn (Siyah Kıyafetli Erkek) (Hikâyeler ile povestler, 2007) ve diğerleri. Şeşpel Mişşi’nin ismini taşıyan Çuvaş Devlet Gençler Tiyatrosu’nda sahnelenen Kimil Tumlĭ Şar [Gümüş Ordu] manzum trajedisi için 2013 yılında Çuvaş Cumhuriyeti Devlet Ödülü’ne layık görülmüştür.

Marina Karyagina’nın çocuklar için yazdığı en ünlü kitapları arasında: “Altın Elma”, “İyimser Ördek”, “Harflar Ülkesinde” ve “Kıvırcık Ayçiçegi” gibi kitapları bulunmaktadır.

Türk dünyası edebiyatında da bilinen bir isim olan Marina Karyagina: 2005 yılında Kırım’da , 2009 yılında Azerbaycan’da, 2011 yılında Kosova’da Turkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şölenlerine katıldı.

Marina Karyagina 1996 yılında Rusya Yazarlar Birliği üyesi, 1997’de de Rusya Gazeteciler Birliği üyesi (1997) olmuştur. Ayrıca 2012 yılında Çuvaş Cumhuriyeti tarafından Sanat Ödülü ile onurlandırılmıştır.

________________________________

1) Tersten okunuşu da aynı olan cümle, sözcük ve sayılara verilen ad.

2)  4 kitap.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel