a
b
b

TÜRKÇEM DERGİSİ ARALIK SAYISI OKURLA BULUŞTU

2017’yi uğurlarken,

2018’e merhaba derken…

2017 yılının en son sayısı olan 205.sayımızdan hepinize merhaba.

Bir yıl boyunca sizlerle güzellikleri paylaşmak için uğraş verdik. Türkçem olarak her sayıyı özenle sizlerle ulaştırmaya çalıştık. 200. Sayıya ulaşmış olmamız bizi ayrıyetten mutlu etti…

2017 yılı içerisinde Kosova’da yaşanan kültür, sanat ve diğer alanlardaki etkinlikleri yakından izleme durumunda olduk. Bu etkinliklerin bir bölümüne özetli bir şekilde dergimizde yer vererek, ister baskı olarak, ister de elektronik ortamdaki okurlarımızı tanıtma çabasını verdik.

Türkçem açısından 2017 yılı aslında zengin bir yol oldu. Üsküp’ten, Kırcali’den, İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den, Edirne’den, Adana’dan, Eskişehir’den, Resne’den, Kırım Akmescit’ten, Romanya’dan, Kerkük’ten, Gümülcine’den, Sofya’dan  ve dünyanın daha birçok yerinden yazı, şiir aldık. Gençlerin eserlerine dergimizde yer vermekten büyük keyif aldık. Balkanlarda yepyeni bir edebiyatçı kuşağı yetişiyor. Balkanlarda Türkçe güçleniyor, Türk edebiyatı yeni soluklarla daha bir zenginleşiyor. Bizim ana amacımız zaten bu. Türkçe’ye çok yönlü açılardan zenginlikler kazandırmak…

Bu yıl da sayfalarımızda röportajlara bolca yer verdik. Bunların arasında ilk defa röportaj yapılan gençlerin sayısı da az değildi. Balkanlarda genç edebiyatçıların aralarındaki dostluğun daha pekişmesine bir nebze olsun katkı sunmak, bize inanılmaz bir haz veriyor.

2017 yılı, bu topraklarda gelişen Türk edebiyatına yeni kitapların kazandırılmasıyla da önemli bir yıl oldu. Leyla Şerif Emin, Seyhan Yakupi, Mehmed Arif, Emel Hamza Şerif vb. ilk kitaplarıyla okurlara ulaştılar. İlk kitapları olmasına rağmen, içerik açısından kalıcı değerlere sahip kitaplardı. Hepsini bir kez daha içtenlikle kutluyoruz. Artık eserlerle de bu edebiyat bahçesinde varlar…

ETKİNLİKLER 2017 yılı içersinde de genelde ortaklaşa olarak gerçekleşti. Kosova Türk Yazarlar Derneği, Köprü Derneği,  Prizren Başkonsolosluğu, Yunus Emre Enstitüsü, Doğru Yol TKSD Nazım Hikmet Edebiyat Kolu, Gerçek Derneği Naim Şaban Edebiyat Kolu, Priştine Elena Cika İlkokulu, Prizren’in birçok ilkokulu, Üsküp’te Tefeyyüz İlkokulu, MATUSİTEB  vb. kurum ve kuruluşlarla gerçekleşen etkinlikleri  yıl boyunca dergimiz sayfalarına haber olarak taşıdık, tarihe not düştük.

Şair, yazarlarımızın uluslararası etkinliklerdeki yer alışı, bura topraklarda yaşatılan Türk kültürü, sanatı ve edebiyatının geniş çevrede tanıtımlarına katkıları oldu. Bu çabaları da dergimize aktardık.

2018’e adım atarken, dileğimiz odur ki, her şeyden önce Barış’a daha bir adım atılsın. Savaş, çirkinlikler, göçler, açlık, ölüm haberleriyle merhaba demiyelim yeni yıla. Rengi, milli mensubiyeti, dini gözedilmeksizin her insana daha bir saygı duyulsun. Dünyada herkes insan gibi yaşayabilsin. Bir lokma ekmeğe, bir yudum suya muhtaç kalmasın…

Türkçem olarak 2018 yılında herkese sağlık, başarı ve mutluluklar diliyoruz./ Z.Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BALKAN GAZETECİLERİ İZMİR’DE BULUŞACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL