a
b

b

b
b

TÜRKÇEM DERGİSİ 200. SAYISINI KUTLADI

b

Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ev sahipliğinde 20.10.2017 tarihinde “Türkçem” Dergisi’nin 200. sayısı jübilesi ve” Uluslararası Türkçem Dergisi Yılın Ödülü” töreni düzenlendi. Ödül bu yıl Türkiyeli şair-yazar Bestami Yazgan’a verildi.

Kosova’daki Türkçe yayınlanan, Türk dili ve Türkçe özgün edebi yaratıcılığın devam ettirilmesi için yayın hayatını sürdürmeye çalışan Türkçe dergileri tanıtmayı amaçlayan Prizren Yunus Emre Enstitüsü, kütüphane sohbetleri çerçevesinde Türkçem Dergisini ele aldı. Kosova ve Balkanlarda Türkçe yayın yapan dergileri geniş kamuoyuna tanıtmak, önemli sayı ve jübilelerini kutlamak, dergi çerçevesindeki önemli etkinlikleri desteklemeyi amaçlayan Yunus Emre Enstitüsü, değişik faaliyetlerle Türkçe dergicilik ve yayın-basın hayatına da destek vermeye devam ediyor.

1999 yılından bu yana yayın hayatını aralıksız sürdüren “Türkçem” Dergisi’nin 200. sayısı nedeniyle düzenlenen törende konuşma yapan Priştine Yunus Emre Enstitüsü  Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Yunus Emre Enstitüsü’nün Kosova’da iki ülke arasında kültürel köprüleri pekiştirmek, ortak değerlerimizi tanıtmak, Kosova’daki Türk varlığını, Türkçeyi ve Türk kültürü ve sanatını yaşatan birey ve kuruluşları kucaklamak amacını güttüğünü ifade etti. Türkçem Dergisi’nin sadece Kosova’da Türkçenin ses bayraklarından biri değil aynı zamanda Türk kültürünün, Türkçenin yazılmasına, okunmasına ve anlaşılmasına da katkısı geçtiğini belirten Ülker; dergi ekibini takdir ederken, başarılarının devamını dile getirdi.

Ülker, “Amacımız Kosova’nın özgün değerlerini tanıtıp yaygınlaştırılması, etki alanının genişletilmesi, bu değerlerin yaşatılıp korunması, aynı zamanda gerekli desteğin sağlanması için dikkatleri bu değerler üzerine çekmektir. Türkçem Dergisi de Kosova’nın böyle önemli değerlerinden biridir. Bu etkinlik ile sadece Türkçem Dergisinin iki anlamlı olayını kaydetmekle kalmayacağız, aynı zamanda önemine dikkat çekip tanıtımını da gerçekleştireceğiz. Bu çerçevede kütüphane sohbetlerimiz kapsamında Kosova’nın diğer önemli değerlerini de ele almaya çalışacağız. Amacımız iki ülke arasındaki köprüleri pekiştirecek önemli değerlerle hem Kosova’daki varlığına katkıda bulunmak, hem de Türkçenin, Türk kültürü ve sanatının yaşatılmasında emek veren kurum ve bireyleri Yunus Emre Enstitüsü olarak kucaklamaktır” dedi. Ülker, bu doğrultuda desteklerini esirgemeyen Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Sayın Prof. Dr. Şeref Ateş’e, T.C. Priştine Büyükelçisi Sayın Kıvılcım Kılıç’a ve Prizren Konsolosu Sayın Selen Evcit’e teşekkürler etti.

Ardından “Türkçem” Dergisinin tarihçesi ve faaliyetlerini yansıtan sinevizyon gösterisi  sunuldu.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Şeref Başkanı İskender Muzbeg, yaptığı konuşmada, derginin rolü ve öneminin büyük olduğunu vurgularken, derginin daha nice onyıllar ve yüzyıllar yaşamasını diledi.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçltürk, Kosova’da çocuk dergilerinin tarihçesi ve çocuk dergilerinin çocuklara edebiyat sevgisinin aşılanmasındaki önemi ve rolüne değindi. Güçlütürk, “TÜRKÇEM” dergisi Kosova’da günümüzün bir nevi yazılı ‘çağdaş Göktürk abidesiyse’, geleceğe günümüzden, bizden kalcak izimiz ve sesimiz olacaktır. Geçmiş ve geleceğimizse eğer “TÜRKÇEM”iz, bundan sonra da bu doğrultuda yapılması gereken çok işimiz var bizim demektir” dedi.

“20 yıl gerçekten kolay geçmedi. Biraz diretmek, biraz sürünmek lazım oldu… Tek sözle burada Türkçeyi yaşatmak için çaba harcadık. Bütün bu mücadelemiz sürerken, büyüklerimizin deyimiyle, ‘Bizimkisi Erbain’de gül aramaktı” diyen Türkçem Dergisi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Beksaç, derginin 200. sayısına ulaşmasında katkısı geçen tüm öğrenci, öğretmen ve yazarlara teşekkürler etti.

Etkinliğin ikinci bölümünde Uluslararası Türkçem Dergisi Yılın Ödülü, Türkiyeli çocuk yazarı Bestani Yazgan’a verildi. Bestami Yazgan video-slayt gösterisi eşliğinde tiyatro sanatçısı Yunus Şimşek tarafından yazarın biyografisi ve şiirleri okundu. Zeynel Beksaç ve Dr. Mehmet Ülker tarafından Bestami Yazgan’a ödülü ve ödül berati takdim edilirken, Yazgan, gazete ve dergilerin kültürlerin birbirini tanımasındaki rolü üzerine konuştu. Yazgan, “Kosova’ya gelmeden önce Tan gazetesi ve yayınları, Türkçem Dergisi ve Zeynel Beksaç aracılığıyla buraları tanıdım” dedi. Kosova’da hiç yabancı hissetmediğini belirten Yazgan, bundan böyle Türkçenin yaşatılması doğrultusunda çalışacağına dair sözünü iki katına çıkaracağını vurguladı. Türkçem Dergisi Ödülü için teşekkürlerini ifade eden Yazgan, Türkçem Dergisi’nin yaşatılması için destek çağrısında bulundu. “Türkçem Dergisini yaşatmak milli görevimizdir” diyen Yazgan, konuşmasının devamında “Selam Olsun” ve “Dili incitme gönül…” adlı şiirleriyle Kosovalı edebiyat severlere seslendi.

Tören, dergiye katkısı geçen birey ve kuruluşlara takdirnamelerin sunulması ve çekilen aile fotoğrafıyla son buldu./T.Güçlütürk/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİ İÇİN AYRI AYRI OY KULLANABİLİRSİNİZ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişcasibom girişcasibom girişbets10 giriş