a
b
b

TÜRKÇEM DERGİSİ 190. SAYIYLA OKURA MERHABA DEDİ

Değerli okurlar,

Eylül 2016 tarihli Türkçem dergisiyle 190. sayı olarak sizlere ulaşmış bulunuyoruz.

Mutluyuz elbette. Öncelikle maddi açıdan bunca olumsuzluklar yaşanmasına rağmen yayınımıza hiç ara vermedik. Tek bir sayıyı aksatmadan yola devam ettik. Bocalamadan devam ettik. Rumeli’de Türkçenin bahçesine biraz daha rengarenk çiçekleri ekmek için…

Bu topraklarda dilimizle, kimliğimizle, gelenek göreneklerimizle varız diye haykırmak için bu soylu çalışmaya sarıldık. Kardeşlik duygularını bir çığ gibi yaymak için koşumuzu sürdürdük. Barışçıl bir dünya özleminden hareket ederek, elimizden gelen çabayı esirgemedik. Sınırları sayfalarımızdan uzak tuttuk. Gücümüz yettiğince evrensel olmaya çalıştık.

Savaşlar dursun dedik. Kan akmasın, ölüm kol gezmesin dünyanın dört bir yanında. Ölmesin masum çocuklar. Bırakın çocukluklarını yaşasınlar…

Değerli okurlar, Türkçem’in her sayısı gerçek bir bayram oldu bizler için. Hep daha güzelini, hep daha güncelini vermek için çırpındık. Dedik ki çocuklarımız edebiyatı sevsin, şiire, öyküye, resime gönül versinler. Özgün edebiyatımızın her zaman yeni kana ihtiyacı var…

Dün Türkçem dergisinde ilk şiirlerini yayınlayan çocuklar bugün delikanlı çağlarında.

Onları yetişmiş, şiirden, edebiyattan haz alan, güzel eserlere imza atanları olarak görmek ve tanık olmak gerçeği bize sonsuz bir mutluluk veriyor.

Türkçem dergisi bu sayısıyla da zevkle okuyacağınız bir içeriğe sahip.

Sözkonusu bu topraklarda özgün Türk edebiyatı olunca, Üsküp’te yeni bir kuşağın yetişmesine ön ayak olan Köprü dergisini yıllarca çıkaran ve yazdığı şiir ile yazılarıyla sevilen aranan bir şair yazar olan Leyla Şerif Emin’le büyük bir keyifle okuyacağınızı umduğumuz bir bir röportajı bulabilirsiniz.

Balkanlar sevdalısı Fahri Tuna kendine özgü yaklaşımıyla portreler dizisinde ; ‘Beylerin tahtını çöpe atan adam’ başlığı altında Köroğlu’nu yazıyor.

Kuşların dilini öğrenin yazısıyla Ümit Yaşar Işıkhan, Çayın demi yazısıyla da Mustafa Uçurum Türkçem dergisinin 190.sayısına konuk oluyorlar.

Öyküleriyle:Mevlüt Kaplan, Hasan Mercan ve Arslan Bayır yer alırken; İlhami Emin, Fahri Kaya, Arif Bozacı, Alyana Osmanova, Bayram İbrahim, Mustafa Ruhi Şirin, Havva Tekin, Altay Burağan, Sabit İnce, Tito Bilopavloviç, Milazim Krasniqi, Rifat Emin, Birsen Gota, Dobriça Eriç, Sümeray Cenolari ve Edin Kude’den şiir okuma fırsatını bulacaksınız.

Balkanların en güçlü Türk roman yazarı Reşit Hanadan’ın en son romanı olan “Rumeli’den Çıktık Yaya”dan Dr. Taner Güçlütürk söz ediyor.

Yine ilgiyle okuyacağınız bir başka yazı da Rodopların Bülbülü:Kadriye Latifova’yla ilgili.

KKTC’nin ünlü ressamı Ayhan Menteş’i geçen günlerde yitirdik. Öğrencisi Hakan Yozcu hocasını anlatıyor.

Majlinda Kelmendi Kosova’ya ilk olimpiyad altın madalyayı getirdi. Bu sayımızda da kendisiyle ilgili bir habere yer verdik. Ayrıca, Macaristan’da Türk asıllı 27 millet toplandı ve 12. Uluslararası KIBATEK Yaz Edebiyat Buluşmaları da haber olarak bu sayıda yer alıyor.

Sizden Gelenler bölümünde öğrencilerimizin şiir ve düzyazılarını bulabilirsiniz. /Z.Beksaç/

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MİLLETVEKİLİ DONİKA KADAJ BUJUPİ GÖZALTINA ALINDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişcasibomcasibom giriş