a

TÜRKÇEM 239.SAYISIYLA OKURA MERHABA DİYOR

Merhaba,

Zor günler yaşansa da büyük bir sevinçle Türkçem olarak Kosova’dan 239. kez okura ulaştığımız haberini sizlerle paylaşıyoruz.

Balkanların yaşayan en büyük şairlerinden biri olan Nusret Dişo Ülkü’yü Üsküp’teki evinde ziyaret ederek, 2020 ULUSLARARASI TÜRKÇEM DERGİSİ YILIN ÖDÜLÜ’nü verdik.

Özgün bir şiiri var Nusret’in. Bu topraklarda Türk kültürünün ve Türk kimliğinin yaşatılmasında çok özel bir katkısı var. 83 yaşında ve hala doludizgin şiirin, yazının peşinde. Gıpta etmemek elde değil. Kendisine bu ödülü vermekten çok mutlu olduğumuzu özellikle vurgulamak isteriz. Sağlıklı, mutlu ve şiir dolu daha nice yıllar diliyoruz kendisine.

Öte yandan 24 Ekim 2020 Cumartesi tarihinde Doğru Yol TKSD, Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Türkçem dergisinin ortak girişimiyle, ünlü şair Arif Bozacı’nın son yayınlanan beş dildeki “Güneşin Çanları” adlı kitanın tanıtımı Doğru Yol derneği salonunda yapıldı.

Elektriklerin kesik olduğu bir ortamda mumlar ışığında gerçekleşen tanıtıma ne yazık ki bu kez de mazeret göstererek, Bayram İbrahim katılmadı. Haberin ayrıntıları dergi sayfalarında. Ayrıca, bu haberin devamında Arif Bozacı’nın en yeni şiirleriyle de sizleri buluşturuyoruz.

Şükriye Zekeriya Okcan, Mitrovıçalı. Aydın bir Türk ailesinin mensubu. Edebiyat düşkünü. Yerli edebiyatımızı sıralı bir şekilde izleyenlerden biri. Bu kez Güzide adlı öyküsüyle sizlere merhaba diyor.

Çağdaş Kosova Arnavut şiiri temsilcilerinden biri olan Musa Ramadani’den bir demet şiir getiriyoruz bu sayıda. Dr.Taner Güçlütürk’ün çevirisiyle ve akıcı Türkçesiyle bu şiirleri beğeneceğinizi umuyoruz.

Mustafa Uçurum dostumuz bu kez Haydi Çocuklar Okula adlı yazısıyla Türkçem dergisinin bu sayısına konuk oluyor.

Kadim dostumuz, ünlü Türkolog, bilim adamı Prof.Dr. Mustafa İsen 1980’li yılların başında okutmanlık yaptığı ve daha sonraları birkaç kez ziyaret ettiği Belgrad’la ilgili  röportajıyla okurlara merhaba diyor.

2006 yılında genç yaşta yitirdiğimiz değerli şair yazar Hasan Mercan’ın Makedonya yörükleriyle ilgili röportajları çok var. Onları döne döne şiirlerinde de konumladı. Uzak bir kış günü(1965) Sarıgöl’ü de ziyaret etmişti. İşte o röportajı bu sayımızda paylaşmayı uygun gördük.

15,yy.Divan edebiyatının önemli şair ve kültür adamları arasında yer alan Suzi Çelebi, 1455’ li yıllarda Prizren’ de doğmuştur.Kendisinin yaptırdığı cami külliyesi haziresi içinde yer alan kabir kitabesinden, 1524 yılında Prizren de öldüğü anlaşılmaktadır. Üstü açık türbesinde kendisi gibi divan edebiyatı şairi olarak bilinen kardeşi Nehari ile mezarları yan yanadır.15 yy divan edebiyatı içinde Rumeli Şairleri olarak bilinen grubun içinde, mezarı günümüz kadar gelen ve bilinen tek şair olan Suzi Çelebi,Osmanlıların Balkanlarda yaptığı savaşları anlatan mesnevi tarzında yazılmış en eski manzum eser olan Gazavatname’nin de yazarıdır.

Aziz Serbest dostumuz, Prizren doğumlu olan ve  15. yy. Divan edebiyatının önemli şair ve kültür adamları arasında yer alan Suzi Çelebi’nin Prizren’ deki mezarı, bakımsızlık, ilgisizlık ve terk edilmişlik sonucunda günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır, diyor.  Bu duruma dikkat çekmek için kolları sıvayıp çok değerli bir yazı yazdı. İçeriğini merak ediyorsanız Aziz Serbst’in bu  sayıdaki yazısını mutlaka okuyun.

Devamında Fahri Tuna’nın Bar röportajı, ilginizi çekebilecek kimi  kültürel haberler, çocukların şiirleri ve gene arka kapakta Nusret Dişo Ülkü’nün “Kütük” adlı şiirini okuyabilirsiniz.

Bir sonraki sayıda buluşana dek, hoşça kalın, sağlıklı kalın.

Zeynel Beksaç

 

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

THAÇİ, TUTUKLU YARGILANACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş