a

TÜRKÇEM 228.SAYISIYLA OKURA MERHABA DEDİ

Merhaba,

Türkçem dergisinin 228’inci sayısı basından çıktı.

Kapaktan başlayalım. Bu kez Balkanlarda yaratılan şiire, daha doğrusu Üsküp’te yaşayıp yaratan genç şaire Leyla Şerif Emin’e Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleni’nde Nef’i büyük ödülü verildi. Onun ödül alırken fotoğrafını büyük bir mutlulukla kapak yaptık. Leyla’yı kutluyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz.

2-3 sayfalarda  Kosova’da 10 Kasım’ la  ilgili düzenlenen değişik etkinliklerden karelere yer verdik. 1o Kasım Atatürk’ü anma etkinlikleri Kosova’da bir gelenektir. Ata, her zaman Kosovalılar tarafından sevgi ve saygıyla anılmaktadır.

14 Kasım 2019 tarihinde Tiran Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonuyla Tiran Kitap Fuarı etkinlik proğramı çerçevesinde “Balkanlarda Türk Edebiyatı’nın İzleri” konulu bir panel düzenlendi. Haberin ayrıntılarını derginin bu sayısında, daha doğrusu 4. Sayfada bulabilirsiniz.

“Balkanlarda Türk edebiyatı’nın İzleri” konulu bir panelde  “Türk Edebiyatı Üzerine…” adlı sunumuyla Tiran Fan Noli Yayınevi Müdürü Rexhep Hida da yer aldı. 5. Sayfada konuyla ilgili yazıyı bulabilirsiniz.

“Balkanlarda Türk edebiyatı’nın İzleri” konulu bir panelde  bir başka konuşmacı da ünlü Albanolog ve Türkolog Prof. Lindita Xhanari Latifi’ydi. Türkçe’den Arnavutça’ya birçok eseri başarıyla çeviren Latifi’nin, Panelde “Arnavut Dilindeki Türk Edebiyatı” konulu yazısını 6.ve 7. sayfalarda bulabilirsiniz.

Devamında Mustafa Karahasan’dan “Sevim” adlı öyküyü okuyabilirsiniz. Bu sayıda ayrıca bir Nogay masalını da bulabilirsiniz.

Balkan Türk edebiyatını yakından izleyen Prof.Dr. Mustafa İsen, bu kez “Kosova Türkleri Edebiyatı” konulu yazısıyla Türkçem dergisinin bu sayısına konuk oluyor.

Aylin Domaniku, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünü birincilikle bitiren örnek bir genç. “Azimliyseniz, okumak istiyorsanız, sadece okumak ve üniversiteyi bitireyim diye değil, insanlığa yardım etmeyi düşünmelisiniz…” diyen Aylin’le, Özden Beyoğlu’nun gerçekleştirdiği röportajı seve seve okuyacağınızı umuyoruz.

Ünlü araştırmacı yazar Raif Vırmiça’nın son kitabı olan “Prizrenli Hacı Fethi Divanı” yla ilgili Aziz Serbest yazdı. İlginizi çekeceğinizi umduğumuz değiniyi 14. Ve 15. Sayfalarda okuyabilirsiniz.

Devamında Dilara Köseoğlu’nun kaleminden “atamızı eserleriyle, fikirleriyle, ilkeleriyle, inkilaplarıyla hatırlamalıyız…” adlı yazıyı 16. Sayfada, İskender Muzbeg imzalı “Kosova Türlerinin Aatürk’e Saygısı” adlı yazıyı da 17. Sayfada bulabilirsiniz.

  1. sayfada Mümin Ali “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mahur Beste Kitabı Üzerine Birkaç Kelam” yazısıyla yer alırken, Leyla Şerif Emin bu kez “Balkanlarda Sonbahar” konulu yazısıyla okura sesleniyor.

Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleni haberi de 20. Sayfada yer alıyor.

Devamında Kosova milli tenis takımının başarılı genci Semi Kito’yla gerçekleşen bir söyleşi var.

Bu sayıya konuk olan Esin Muzbeg “Sevgili Çocuklar” diyor yazısında. Bunu öğrencilerin şiirleri izliyor…

Yeni bir sayıda daha görüşene dek, her şey gönlünüzce olsun, yüzünüzden gülüş eksilmesin.Z.Beksaç/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

HAFTA İÇİ HAVA DURUMU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel