a
b
b

TÜRKÇEM 227.SAYISIYLA OKURA MERHABA DİYOR

Merhaba,

Türkçem dergisinin 227’inci sayısı günyüzü gördü.

Gene dopdolu bir içerikle okura merhaba diyor.

Kapaktaki 2 fotoğraf Uluslararası 21’inci Türkçem Dergisi Yılın Ödülü töreninden.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kosova coşkusu haberi derginin 2. Sayfasında yer alıyor.

Ünlü şairimiz Arif Bozacı’nın geçenlerde Kosova Yazarlar Birliği organizasyonuyla Priştine’nin Milli Kütüphanesinde Arnavutça, Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere beş dilde yayınlanan “Güneşin Çanları” adlı son şiir kitabının tanıtımını içeren haber, Kosova’da 2. Kur’an-ı Kerim Yarışması haberiyle birlikte 3. Sayfada okuyucuya sunuluyor.

Çağdaş Kosova Arnavut şiirinin önemli adlarından biri olan Musa Ramadani bir demet şiiriyle Türkçem dergisinin bu sayısına konuk oluyor. Dr.Taner Güçlütürk’ün başarılı çevirisiyle siz saygıdeğer okurların zevkle okuyacağınız şiirler bunlar.

Devamında saygıyla ve minnetle andığımız değerli yazar şairimiz Hasan Mercan’ın Ankara’da kaleme aldığı “Tuna Nehri” adlı yazısını bulabilirsiniz.

Dergimizde değerli eserleriyle sık sık yer alan Havva Tekin bu kez “Boynu Süslü Atlar” öyküsüyle okura merhaba diyor.

Romanya Türklerinden olan genç şair Ruchie Amet ilk defa iki şiiriyle deergimize konuk oluyor.

Ademel Şengöz, Cemal Karsavran ve Alim Korkmaz da şiirleriyle bu sayıda yer alan şairler oluyor.

Balkanların yaşayan Türk edebiyatı çınarı Fahri Kaya “İlk Hikaye”yle okurlar karşısına geliyor.

Edebiyatımızda, daha doğrusu özgün şiirimizde kendine özgü bir yeri olan Arif Bozacı da bir demet şiiriyle okurla buluşuyor.

Şiir nedir? Diye hep yazılır durulur. Üsküp’lü başarılı genç şairimiz Mehmed Arif “Şiir Şairin Nefesi” diyor yazısında. Ayrıntılar Türkçem dergisinin 227’inci sayısında..

Türkçem Dergisi Yılın Ödülü 21 yıllık bir gelenek. Bu prestijli ödül bu kez bu yıl 80’inci yaşını kutlayan Türk dünyasının değerli Türkologu, değerli şair , araştırmacı yazar, bilim adamı, dergici Prof.Dr. Nimetullah Hafız ve dede Korkut hikayelerinin üçüncü el yazmasını bulan İranlı kütüphaneci Veli Muhammed Hoca’ya layık görüldü. Ayrıntılar 12-13-14. Sayfalarda yer alan haberimizde.

Prof.Dr. Nimetullah Hafız’a bu yıl ayrıca İstanbul’da Türk Edebiyat Vakfı tarafından “Yaşayan Dede Korkut” ödülü verildi. Görkemli bir törenle verilen ödülün haberini de Türkçem dergisinin bu sayısında bulabilirsiniz.

Kuzey Makedonya’da Türk edebiyatı dendiğinde ve söz genç şair yazarlara bağlandığında Leyla Şerif Emin’in kendine özgü bir yeri olduğu yadsınılmaz bir gerçektir. Leyla, geçen günlerde “Bir Üsküp Masalı” adlı ilk şiir kitabıyla okurlarıyla buluştu. Kitapta yer alan “Umutlarımıza hep menekşe yağsın Leyla Şerif Emin” adlı yazımızı bu sayıda sizlerle paylaşıyoruz. Ve tabii ki Leyla’yı bir kez daha ilk şiir kitabı nedeniyle kutluyoruz.

KKTC’nden dostumuz Gökhan Güler, “22. TÜRKSOY Opera Günleri KKTC Konseri muhteşem geçti” adlı yazısıyla derginin 20.sayfasında yer alırken, 21. Sayfada Makedonya Türklüğünün ulu çınarı sayılan Tefeyyüz ilköğretim okulunun 135. Yılı nedeniyle bir yazıyı bulabilirsiniz. Bunun hemen yanı başında da bizleri hepimizi çok mutlu eden “Gilan’da İlk Kez Türkçe Anasıf Açıldı” konulu haberi okuyabilirsiniz.

Çocukların şiir ve resimleri 23.sayfada yer alırken, arka kapakta da değerli şair yazar ve öğretim görevlisi olan Bahtiyar Aslan’ın “Türkçenin nöbetini tutmak-Zeynel Beksaç ve Şiiri” adlı  en son kitabının duyurusu yer alıyor.

İyi okumalar./Z.Beksaç/

 

 

 

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

FENERBAHÇE’NİN GOL MAKİNESİ VEDAT MURİQİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişbaywingrandpashabet giriş