N. Faroqhi ve Kate Fleet tarafından hazırlanan tercümesi Yunus Emre Enstitüsü Priştine Kültür Müdürü Bülent Üçpunar’a ait “Türkiye Tarihi Bir Dünya Gücü Olarak Osmanlı İmparatorluğu 1453-1603” adlı eseri, Türkiye’de Kitap Yayınevi tardından yayımlandı. Dört ciltlik Cambridge Türkiye Tarihi’nin ikinci cildi, 1453’te Konstantinopolis’in fethinden 1603’te I. Ahmed’in tahta çıkışına kadar süren dönemi ele alıyor.
Osmanlı İmparatorluğu 1453’te Bizans İmparatorluğu’na son veren bir genişleme dönemine girmiş, 16. yüzyılda dünya sahnesinin başat siyasi aktörlerinden biri haline gelmişti. Akdeniz çevresinde Adriyatik Denizi’nden Fas’a, ayrıca Kafkaslar’dan Hazar Denizi’ne kadar uzanan toprakların sahibi olan Osmanlılar askeri güçlerinin doruğuna da bu dönemde erişmişlerdi. Önce birçok Osmanlı, daha da sonra tarihçiler bu dönemi devletin güçlü, sultanın kudretinin sorgulanamaz olduğu, entelektüel hayatın ve sanatın zenginleştiği bir altın çağ olarak gördüler. Alanın önde gelen tarihçilerinin yazdığı makaleler Osmanlı gücünün bu hatırı sayılır genişlemesi ile Osmanlı entelektüel ve kültürel dünyasının edebiyat, sanat ve mimari yoluyla yükselişini inceliyor. Ayrıca, özellikle dönemin sonlarına doğru, imparatorlukta iktisadi krizler, isyanlar ve bitmek bilmeyen savaşların hüküm sürdüğü yıllarda, Osmanlı devletinin yüzleşmek zorunda kaldığı zorlukları araştırıyor.
Cambridge Türkiye Tarihi’nin bu ikinci cildi, 1453’te Konstantinopolis’in fethinden 1603’te I. Ahmed’in tahta çıkışına kadar süren bu dönemi ele alıyor. Alanın önde gelen tarihçilerinin yazdığı makaleler Osmanlı gücünün yaşadığı büyük yayılma ile Osmanlı entelektüel ve kültürel dünyasının edebiyat, sanat ve mimari yoluyla yükselişini inceliyor. Ayrıca, özellikle dönemin sonlarına doğru, imparatorlukta iktisadi krizler, isyanlar ve bitmek bilmeyen savaşların hüküm sürdüğü yıllarda, Osmanlı devletinin yüzleşmek zorunda kaldığı zorlukları araştırıyor.
Suraiya N. Faroqhi tarafından giriş makalesiyle yer aldığı 792 sayfalık eserde diğerleri arasında, Kate Fleet / “Osmanlılar, 1451-1603: Siyasi Tarihe Bir Giriş”, Palmira Brummet / “Avrupa’da Osmanlı Genişlemesi”, Ebru Boyar / “Doğuda Osmanlı Genişlemesi”, Kate Fleet / “Akdeniz’de Osmanlı Genişlemesi”, Salih Özbaran / “Kızıldeniz’de Osmanlı Genişlemesi”, Colin Imber / “Hükümet, İdare ve Hukuk”, Murat Çizakça / “Osmanlı Devleti ve Ekonomik Hayat: Vergilendirme, Kamu Finansmanı ve Ticaret Kontrolleri”, Géza Dávid / “Osmanlı Orduları ve Savaş, 1453-1603”, Gilles Veinstein / “Dini Kurumlar, Politikalar ve Yaşamlar”, Suraiya N. Faroqhi / “Osmanlı Nüfusu”, Gottfried Hagen / “Nizamın Bilgisi, Bilginin Nizamı: Düşünsel Hayat”, Çiğdem Kafescioğlu / “Görsel Sanatlar” ve Selim S. Kuru / “Rûm Edebiyatı: Edebi Geleneğin Oluşumu, 1450-1600”, adlı değerli makaleler eserde yer alıyorlar. /T.Güçlütürk/
MAKEDONYA’DA 24 NİSAN SEÇİMLERİNE ABD VE AB FRENİ
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI