a

TÜRK TARİHİNE YENİ BİR IŞIK

12767357_10153225271125146_305714856_nN. Faroqhi ve Kate Fleet tarafından hazırlanan tercümesi Yunus Emre Enstitüsü Priştine Kültür Müdürü Bülent Üçpunar’a ait “Türkiye Tarihi Bir Dünya Gücü Olarak Osmanlı İmparatorluğu 1453-1603adlı eseri, Türkiye’de Kitap Yayınevi tardından yayımlandı. Dört ciltlik Cambridge Türkiye Tarihi’nin ikinci cildi, 1453’te Konstantinopolis’in fethinden 1603’te I. Ahmed’in tahta çıkışına kadar süren dönemi ele alıyor.

Osmanlı İmparatorluğu 1453’te Bizans İmparatorluğu’na son veren bir genişleme dönemine girmiş, 16. yüzyılda dünya sahnesinin başat siyasi aktörlerinden biri haline gelmişti. Akdeniz çevresinde Adriyatik Denizi’nden Fas’a, ayrıca Kafkaslar’dan Hazar Denizi’ne kadar uzanan toprakların sahibi olan Osmanlılar askeri güçlerinin doruğuna da bu dönemde erişmişlerdi. Önce birçok Osmanlı, daha da sonra tarihçiler bu dönemi devletin güçlü, sultanın kudretinin sorgulanamaz olduğu, entelektüel hayatın ve sanatın zenginleştiği bir altın çağ olarak gördüler.  Alanın önde gelen tarihçilerinin yazdığı makaleler Osmanlı gücünün bu hatırı sayılır genişlemesi ile Osmanlı entelektüel ve kültürel dünyasının edebiyat, sanat ve mimari yoluyla yükselişini inceliyor. Ayrıca, özellikle dönemin sonlarına doğru, imparatorlukta iktisadi krizler, isyanlar ve bitmek bilmeyen savaşların hüküm sürdüğü yıllarda, Osmanlı devletinin yüzleşmek zorunda kaldığı zorlukları araştırıyor. 

Cambridge Türkiye Tarihi’nin bu ikinci cildi, 1453’te Konstantinopolis’in fethinden 1603’te I. Ahmed’in tahta çıkışına kadar süren bu dönemi ele alıyor. Alanın önde gelen tarihçilerinin yazdığı makaleler Osmanlı gücünün yaşadığı büyük yayılma ile Osmanlı entelektüel ve kültürel dünyasının edebiyat, sanat ve mimari yoluyla yükselişini inceliyor. Ayrıca, özellikle dönemin sonlarına doğru, imparatorlukta iktisadi krizler, isyanlar ve bitmek bilmeyen savaşların hüküm sürdüğü yıllarda, Osmanlı devletinin yüzleşmek zorunda kaldığı zorlukları araştırıyor.

Suraiya N. Faroqhi tarafından giriş makalesiyle yer aldığı 792  sayfalık eserde diğerleri arasında, Kate Fleet / “Osmanlılar, 1451-1603: Siyasi Tarihe Bir Giriş”, Palmira Brummet / “Avrupa’da Osmanlı Genişlemesi”, Ebru Boyar / “Doğuda Osmanlı Genişlemesi”, Kate Fleet / “Akdeniz’de Osmanlı Genişlemesi”, Salih Özbaran / “Kızıldeniz’de Osmanlı Genişlemesi”, Colin Imber / “Hükümet, İdare ve Hukuk”, Murat Çizakça / “Osmanlı Devleti ve Ekonomik Hayat: Vergilendirme, Kamu Finansmanı ve Ticaret Kontrolleri”,  Géza Dávid / “Osmanlı Orduları ve Savaş, 1453-1603”, Gilles Veinstein / “Dini Kurumlar, Politikalar ve Yaşamlar”, Suraiya N. Faroqhi / “Osmanlı Nüfusu”, Gottfried Hagen / “Nizamın Bilgisi, Bilginin Nizamı: Düşünsel Hayat”, Çiğdem Kafescioğlu / “Görsel Sanatlar” ve Selim S. Kuru / “Rûm Edebiyatı: Edebi Geleneğin Oluşumu, 1450-1600”, adlı değerli makaleler eserde yer alıyorlar. /T.Güçlütürk/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MAKEDONYA’DA 24 NİSAN SEÇİMLERİNE ABD VE AB FRENİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş