a

TÜRK MÜZİĞİ HAVASI BALKANLARDA ESECEK

Türk dünyası gençlerinden oluşan TÜRKSOY’un Gençlik Oda Orkestrası, TÜRKSOY’un 25. kuruluş yıl dönümünde Türk müziğini Balkanlar’da dinletmek için hazırlık yapıyor.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Gençlik Oda Orkestrası’nda Türk dünyasının farklı yerlerinden gelen genç müzisyenler, TÜRKSOY’un 25. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Türk klasik müziğini Balkanlar’a dinletmek için ikinci kez turneye çıkıyor.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkelerden gelen TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın genç sanatçıları, Yunus Emre Enstitüsü desteğiyle 25 Temmuz’da başlayacakları Balkanlar turnesine çıkmadan önce Ankara’da bir araya gelip hazırlık süreci ve programlarını AA muhabirine anlattı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un girişimiyle 2010’da kurulan gençlik oda orkestrasının şefi Azerbaycanlı Mustafa Mehmandarov, orkestranın Türk cumhuriyetlerinden gelen ve Türk dili konuşan müzisyenlerden oluştuğunu söyledi.
Mehmandarov, orkestraya başta keman sanatçısı olarak katıldığını, daha sonra orkestra şefliği görevini üstlendiğini belirterek, “Programımız ikiye bölünüyor. Birinci bölümde dünyadan klasik bestecilerin eserlerini çalıyoruz. İkinci bölümde ise Türk dili konuşan memleketlerden tanınmış bestecilerinin eserlerini icra ediyoruz.” dedi.
Tarihi hadiseydi”
Geçen yıl ilk kez Balkan turu düzenlediklerini dile getiren Mehmandarov, şunları kaydetti:
“2016 yılında da çok önemli ve büyük bir turnemiz vardı. İngiltere’nin Londra, Oxford, Glasgow, Edinburgh şehirlerinde 5 konser vermiştik. Sonra İtalya’da iki konserimiz oldu. Turumuz çok büyük bir hadiseye çevrildi çünkü programımızda olan Türk bestecilerin eserleri ilk defa ünlü Oxford üniversitesinin salonunda ifa olundu. Bu bir tarihi hadiseydi.”
Şef Mehmandarov, TÜRKSOY’un 25. kuruluş yıl dönümünün de bu sene kutlandığını hatırlatarak, “TÜRKSOY, kültürü birleştiren uluslararası bir teşkilattır. Bu teşkilatın çerçevesinde tek bir oda orkestrası yok. Burada ressamlar da var, fotoğrafçılar da var. En önemli şey de bu kültürleri dünyada tanıtan teşkilat olmasıdır. Türk dünyası için önemli bir teşkilattır.” dedi.
Müzik tüm kültürleri birleştiriyor”
Orkestranın Balkan turnesine ilk kez katılan keman sanatçısı Azerbaycanlı Hüseyinali Hüseyinaliyev, yeni yerlerde konser vermenin heyecan verici olduğunu ve gittikleri yerlerde sıcak karşılandıklarını anlattı.
Müzik hayatına profesyonel şekilde devam etmek için Bilkent Üniversitesinde eğitim gören Hüseyinaliyev, şöyle devam etti:
“8 yaşımdan beri müzikle uğraşıyorum, keman çalıyorum ama ülkedeki ve ailedeki şartlar gereği mesleğimi değiştirme gibi bir durum oldu. Üniversitede iktisat fakültesinin muhasebe bölümünü okudum ama müziğin benim için ayrılmaz bir parça olduğunu fark ettim. Yani üniversite okurken bile müziği bırakmadım. Aslında ‘müzik tüm kültürleri birleştiriyor’ cümlesi gerçekten de doğru çünkü dünyanın herhangi bir yerine gidip hiç dil bilmezseniz bile müziğinizle kendinizi sevdirebilirsiniz.”
Türk dünyasını tanıtmış oluyoruz”
Ünlü Kırgız yönetmen Tölömüş Okeyev’in torunu kemancı Aliya Okeyeva da farklı yerlerde konser vermenin kendisine büyük tecrübe kazandırdığını söyledi.
TÜRKSOY’un önemini vurgulayan Okeyeva, “Bu kurum sayesinde Türk dünyasını tanıtmış oluyoruz. Hem de müziğimizle kendimizi bildirmiş oluyoruz.” diye konuştu.
İkinci Balkan turu
TÜRKSOY’un 25. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle ikinci kez Balkanlar turnesine çıkacak olan orkestra, Kosova’da Sanatla Uyanmak Festivali’nin kapanışını yaparak, Karadağ’da Espressivo Müzik Festivali’nde dünyaca ünlü Rus Kemancı Victor Tretiakov ile beraber sahne alacak.
Gençlik Oda Orkestrası, Mostar’da Mostar Yaz Festivali’ne katıldıktan sonra Bosna Hersek’in Zenica şehrinde Zenica Oda Orkestrası ile beraber sahnede olacak.
İlk konserini 26 Temmuz’da Priştine’de verecek orkestra, turne kapsamında 27 Temmuz’da Prizren’de, 30 Temmuz’da Cetinje’de, 1 Ağustos’ta Mostar’da, 3 Ağustos’ta Saraybosna’da ve Zenica’da dinleyiciyle buluşacak.
Türk coğrafyasından genç müzisyenleri bir araya getirmeyi başarmış Gençlik Oda Orkestrası, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un girişimiyle 2010’da kuruldu./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE ÜNİVERSİTESİ’NE 11 BİN BAŞVURU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş