a
b
b

TUNUS’TAN İZLENİMLERİM…

İbni Haldun:

COĞRAFYA KADERDİR…

İbni Haldun’un ilk eseri Mukaddime (Giriş) gibi, önce kısa bir giriş.

Tunus, Fransa’dan 1956’da  bağımsızlığını kazanan, Habib Burgiba olan bir kuzey Afrika Akdeniz ülkesi.

Nüfusu 12 milyona yakın, kişi başı milli gelir 3.600 ABD Doları.

Tunus’un tarihteki asıl sahipleri Berberilerin  (M.Ö.3000)  sayısı ancak yüzde 1, yüzde 98’i Arap ve yüzde 1’i de Yahudi.

Yüzde 98’i Müslüman, Suni olan Tunus’taki camilerde, tamamen Avrupa mimarisinin etkisi görülüyor.

Tunus’un, yaklaşık 350 yıl Osmanlı idaresinde bulunmuş olmasına rağmen Türkçe bilen, yok denecek kadar.

Fakat, 75 yıl Fransa’nın sömürgesi olan Tunus’ta, Fransızlar Tunuslulara Fransızca’yı anadilleri gibi öğretmişler.

Bana, Türkiye’nin 70’li yıllarını andırır gibi, oldu buraları.

Fakat, Tunus’un geleceği, altın plajları ve güneşli havası ile turizimdir.

Bir tarihçi olarak, Tunus gezimde en mutlu anım, dünya boyutunda ünlü Müslüman-Arap tarihçi İbni Haldun’un doğum yerinde olmaktı.

Başkent Tunus’un merkezinde dikili heykeli, bilgeliğni yansıtır gibi. Bakıştık, ruhen merhabalaştık, sanki.

Adını tarihe geçiren 7 ciltlik dünya tarihi Kitâbu’l-İber ve Mukaddime’yi – Prolegomena (Giriş) yazdı. Özellikle Batılı düşünürlerin etkileşimi oldu.

Arnold Joseph Toynbee (1889-1975),  İngiliz tarihçi, İbni Haldun için “Bugüne kadar en büyük tarih felsefesinin sahibidir” demişti.

Antik çağda tarihin babası Herodot ise, 14. yüzyılın düşünürü İbni Haldun ise eserlerinin etkileşimi ile orta çağdan günümüze kadar devam eden dönemin, tarih babası olarak kabul edilir.

İbni Haldun, coğrafyanın insan üzerindeki etkilerini felsefi ve fiziki açıdan ele aldığı kitabında, insan için yaşadığı coğrafyanın kaderi olduğu görüşünü savunur.

Bana göre de Coğrafya Kaderdir. Fakat, dünyaya gözümüzü açtığımız aile de bir kaderdir.

İşte bu yüzden, kaderimize küsmek, son pişmanlık gibi fayda getirmiyor.

Fakat, Filistin’de Yahudi hükümetinin insanlık kıyımı, soykıyımı bir  kader olmamalı…

Sevgiyle kalın…

İbrahim Arslan KS,

20.10.2024, Tunus

0 0 1 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

VIÇITIRIN SEYİRCİSİNE MUHTEŞEM KONSER

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL