a

TOPLUMSAL DEPRESYONA GİRMEDEN ÖNCE….

Cuma 15 Şubat… Kosova Cumhuriyet’nin bağımsızlığının 5’inci yıldönümü arifesi…Kutlamalar başlamış.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin desteği olmasaydı,  tiyatronun en zor türlerinden tek kişilik oyununun tekrarını sunmak imkansız olacaktı.

Priştine Uğur Böceği  tiyatrosu tarafından  sahnelenen “Çocuklara Vurmayın” isimli bu güzel ve başarılı oyunu  daha önce seyretmeyenler, bu etkileyici ve sürükleyici monodramın bu kadar ustalıkla sahneye uygulanıp, oyunun  kahramanı Ceyda Safçı’nın profesyonellere taş çıkartacak performansını göremeyecekti.

Yunus Emre, TİKA , Priştine Belediyesi Kültür Müdürlüğü  yada her hangi başka bir kurum ya da kuruluşun maddi desteği olmasaydı,  6 yıldır birbirinden  güzel oyunlar hazırlayan Priştine Uğur Böceği tiyatrosu  büyük bir ihtimalle çalışmalarına son verecekti.

Tıpkı Bahar Kültür Merkezi gibi, Bahar Çocuk dergisi gibi… Biraz geriye dönelim.  Tan gazetesi ve bünyesindeki kültür sanat  edebiyat ve bilim dergileri Çığ ile Çevren, Kuş çocuk dergisi, Yeni dönem gazetesi , Yeni Dönem  radyo ve televizyonu gibi…

Halbuki, hepsi kendi çapında Kosova’da Türk halkına hizmet vermiş, kültür, sanat, medya gibi alanlarda önemli misyonlarını yerine getirmiş ya da getirmeye çalışıyordu.

15 yıllık Türkçem çocuk dergisi de yayın hayatını sürdüremeyecek duruma düştüğünü  duyurdu. Çocukların sevilen dergisi “Türkçem “ de  bu gidişatla kapısına kilit vuracak!

Paradigma dergisi yine parasızlıktan sanal ortama  geçti.

Parasızlıktan ötürü faaliyet gösteremeyen nice Türk derneği var. Bu dernekleri  de aynı kader bekliyor.

Görünen o ki  Kosova’da Türk halkının yaratıcılığı büyük yara aldı. Yara kapanacak yerde büyüyor.

Kalıcı, en azından sürdürülebilir çözüm bulunması şart.

Aksi takdirde, Kosovalı Türkler, edebiyatı, kültürü, sanatı, medyası olmayan Kosova toplumunda figüran topluluk haline gelecektir.

Kosova kurumları bu durumu göz ardı etmeye devam ederse, çok kültürlü Kosova’dan eser kalacağı soru işareti.

Kosova’da 50’den fazla Türk derneği  var. Bunlardan bir çoğu sürekli, faaliyet gösteriyor,bazılarının zaman zaman aktivitleri oluyor.

Faaliyetlerin yoğunluğu yine temin edilen maddi desteğe bağlı.

Bu yüzden azınlık topluluklarına ayrı ayrı  fonlar oluşturulmalı.

Şimdiye kadar söz gelimi Kosova Hükümeti bünyesindeki topluluklar Ofisi’nin her yıl duyuru ile farklı farklı projeleri finans etmesi, pek isabetli görünmedi. Çünkü  sözün gelişi belli miktarda para sağlanan 10 projeden 7’si  Sırplara, diğer  kalan 3’ü diğer azınlık topluluklarına gidiyordu.

 

Durum böyle olunca Türk sivil toplum kuruluşları sağda solda projelerine destek arayışından  bıkmış oldu.

Devlet desteği olmadan , kültürden sanata, eğitimden medyaya kadar   farklı alanlarda  yaratıcılığını sergilemek, aktiviteleriyle halka hizmet etmek  isteyen sivil toplum kuruluşlarının ayakta kalması mümkün değil.

Devlet desteği de azınlık topluluklara yıllık bazda  havuz sistemi uyarınca kaynak sağlanan bir fon şeklinde olmalı.

Bu 100 bin euro da olur, 300 bin Euro’da olur. Havuzdan,  etkin olan, toplum içinde varlık gösteren, eğitim, kültür, sanat,  yardım, medya ve diğer  dernek ile kuruluşlar  rahat rahat yararlanabilir. Finans desteğinin  usulü ve kuralları  da, oturulur  ve belirlenir.

Basit bir deyişle Kosova Hükümeti, her bir azınlık topluluk için daha doğrusu azınlık topluluklarının sivil toplum kuruluşları için fon kurmalıdır.

Çünkü bu haliyle gerek merkez gerek ise yerel düzeyde topluluklara ayrılan kaynağın yüzde 80’ni Sırplara gidiyor.

Ayrı fon kurulması  fikrinin  Meclis gündemine getirilmesinde yarar var.  Fon önerisine yasal dayanak sağlamak  şart.

Çünkü korkarım para bulunur, Türk halkının kültür, sanat, edebiyat, eğitim ve medyada  uğraşı ve emek verecek  insan bulunamayacaktır.

Yaratıcıklarını sergilemeye hazır olan insanlarımız , sıkıntılar aşılmayınca bıkkınlıktan aynı işlere tekrar başlamaktan  vazgeçiyor.

Ben unumu eledim, eleğimi duvara astım, diyenler çok olacaktır.

Değerli insanlarımızı yavaş yavaş kaybediyor,  değerlerimizi de…

Bu yüzden  parasızlıktan dolayı   kültür merkezleri, çocuk dergileri, eğitim dernekleri,  gazetelerin tek tek kapanması eğilimine  son vermek lazım.

Türk topluluğu  olarak toplumsal depresyona girmeden…

Zira, diğer azınlık topluluklara bakıldığında Kosova Türkleri  en örgütlü , en etkin , en yaratıcı topluluktu.  Artık bu unvan elimizde mi bilinmez!

 

ERCAN KASAP

18.02.2013

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

İZMİR’DE KOSOVA’NIN BAĞIMSIZLIK KUTLAMALARI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel