a
b

b

b
b

TOPLULUKLARIN EĞİTİM SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ

b

Topluluklardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi, KDTP Milletvekili ve Multietnik Parlamento Grubu Başkanı Enis Kervan’ın girişimiyle, toplulukların eğitim sorunlarını görüşmek üzere, Türk, Boşnak, Roman, Aşkali ve Mısırlı temsilcilerle biraraya geldi.
Eğitim Bakan Yardımcısı Edona Maloku Bërdyna’nın da katıldığı toplantıda, ders kitabı sorunu, eğitim kadrosunun geliştirilmesi, devlet üniversitelerinde yeni bölümlerin açılması ve Priştine Üniversitesi’nde topluluklara ayrılan kontenjanların kötüye kullanılması gibi sorunlar görüşüldü.

Topluluklardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi, en önemli sorunların başında kitap eksikliği ve üniversitelere kayıt olmaya devam ettiğini belirtti. Redzepi, bu iki sorun için Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Yerel Yönetim Bakanı Elbert Krasniqi ise, üniversitelerde topluluklara ayrılan kontenjanların kötüye kullanılıp kullanılmadığının doğrulamasını istedi ve bu konuyu savcılığa kadar taşıyacakları konusunda uyardı.

KDTP Milletvekili ve Multietnik Parlamento Grubu Başkanı Enis Kervan ise eğitim kalitesinin düşmesi konusundaki endişelerini sürekli olarak kurumlarla paylaştıklarını ifade etti. Kosova’da Türkçe eğitim konusundaki sorunlara da değinen Kervan, yeni ders kitaplarının basımının tamamlandığını ancak tercüme hataları yaşandığını da sözlerine ekledi. Priştine Üniversitesi’nde topluluklara yarılan kontenjanların kötüye kullanılması konusunda ise Kervan, “Tıp Fakültesinde topluluklara ayrılan kontenjanların kötüye kullanıldığını tespit ettik. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor” dedi. Başkan Yardımcısı olarak Meclis Eğitim Komisyonunda eğitim kalitesinin artması için çalışmalar yürttüğünü belirten Kervan, özellikle de Prizren Üniversitesi’nde yeni bölümlerin açılması için gerekli adımların atıldığını ifade etti.
Türkçe eğitimin yapıldığı belediyelerden toplantıya katılan temsilciler ise yıllardır yaşadıkları en önemli sorunun kitap eksikliği olduğunu dile getirdiler. Diğer taraftan Mamuşa Belediyesi’ndeki okullarda spor salonu olmaması sorun olmayı sürdürüyor.
/kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BÖLGESEL KALKINMA BAKANLIĞI, 6 AYLIK ÇALIŞMA PLANINI EN YÜKSEK ORANDA TAMAMLAYAN BAKANLIK OLDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş