Anayasasının 60. maddesi ve Topluluklar Kanununun 12. maddesine dayanarak kurulan Kosova Cumhurbaşkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Topluluklar Danışma Konseyi (TDK) , Kosova’da yaşayan toplulukların hak ve özgürlüklerinin korunması yanı sıra topluluklar ile hükümet arasında ilgili yasa önergeleri hakkında fikir alışverişinde ve tavsiyelerde bulunmak görevini üstlenmiş bir kurumdur.
15 Eylül 2008 tarihinde kurulan ve Türk, Boşnak, Goralı, Sırp, Aşkali, Rom, Mısırlı, Karadağlı ve Hırvat topluluklarının sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan Topluluklar Danışma Konseyi’nin başına ilk kez bir Türk seçildi.
spinlira
Aynı zamanda Kosova Türk Hekimler Derneği kurucu başkanı da olan Dr. Atakan Koro, TDK tarihinde ilk kez bir Türk başkan olarak görev yapıyor.
Dr. Atakan Koro ile TDK’nın çalışmaları hakkında Kosovaport ofisinde bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kosovaport: Çoğunluk olmayan toplulukların sivil toplum örgütleri tarafından seçilen temsilcilerden kurulu Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi (TDK) hakkında “yaptırım gücü olmayan, sadece öneri verebilen, sırf anayasal yükümlülüğün yerine getirilmesi için formalite olarak kurulan bir kurumdur” bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dr. Atakan Koro: Önyargılı bakış açısından başka bir şey değildir. Konsey’in yaptırım gücü olmayıp sadece öneri veren bir kurum olması o kurumun formalite olarak kurulan bir kurum olduğu anlamını taşımaz.
Birincisi; Konsey’deki temsilcilerin farklı uzmanlık alanlarından gelmesi toplulukların sorunlarına farklı açılardan bakabilme avantajını sağlıyor. Bu da var olan sorunlara çok sayıda çözüm önerisi sunma zenginliğini beraberinde getiriyor.
İkincisi; yasa taslaklarının çoğu öncelikle Konsey’e sunuluyor. Konsey üyeleri de taslağı ayrıntılı araştırarak önerilerini veriyor. Öneriler yasa taslağına usûlüne göre eklendikten sonra ilgili bölüme gönderiliyor. Örneğin, Konsey üyeliğimiz süresince gönderilen önerilerin “bu öneri olmamış” diye bize geri gönderildiğini görmedik. Bu da Konsey üyelerinin işini iyi ve doğru yaptığını gösteriyor.
Biz de buraya üye seçilmeden önce duyduğumuz söylentilerin etkisiyle “TDK acaba böyle bir yer mi” diye düşünmeden edemedik. Ancak bu yapıya dahîl olunca ve çalışmaya başlayınca bu kurumun aslında anlatıldığı gibi olmadığını farkettik. Mutlaka daha az uğraşan, çözüm önerileri sunamayan üyeler olmuş ve olacaktır ama bu, Konsey’in bütün üyelerinin pasif olduğu ve çalışmadığı anlamına gelmez.
Eğer Konsey sanıldığı gibi çalışılmayan, uğraşılmayan yani tamamen formaliteden ibaret bir kurum olsaymış, temsilci sayımızın az olmasından mütevellit “Türk topluluğundan bir temsilcinin Konsey başkanı seçilmesi imkânsıza yakındır” önyargısı kırılır mıydı? Evet, böyle bir gerçek var ama çabalarımız, katkılarımız takdir gördü ki Konsey’e seçilen ilk Türk başkan olarak tarihe geçtik.
Kosovaport: Topluluklar Danışma Konseyi’nin şimdiye kadar devlet organlarına sunduğu tavsiye hükmündeki kararlar çoğunluk olmayan toplulukların sorunlarını çözmekte yardımcı olmuş mudur?
Dr. Atakan Koro:Elbette olmuştur ve olmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, hem önceki dönemlerde hem de bizim dönemimizde çoğunluk olmayan toplulukların hakları gözetilerek sunulan önerilerin yasa haline gelip yürürlüğe girdiğini gördük ve görmeye devam edeceğiz. Hatta çok sayıda önerimiz ilgili yasaların hazırlanmasını, yürürlüğe girmesini beklemeden ister merkezî düzeyde, ister yerel düzeyde geliştirdiğimiz iyi ilişkiler ve girişimler sayesinde dikkate alınarak uygulanmıştır. Bu da çoğunluk olmayan toplulukların karşılaştığı sorunları ya çözmüş ya da çözmeye yardımcı olmuştur.
Kosovaport: Topluluklar Danışma Konseyi’nin 2024’te öncelikleri nelerdir?
Dr. Atakan Koro: Konsey’e temsilci olarak ilk seçildiğimizde dönemin Konsey başkanı gelecek yıl ülkede nüfus sayımının yapılacağını, dolayısıyla burada Konsey’e çok iş düştüğünü söylemişti. Ancak küresel salgının patlak vermesi ve teknik sebepler yüzünden nüfus sayımı bu yıla ertelendi.
Doğal olarak Konsey, var olan sorunları çözmek için yürüttüğü çalışmalarını aksatmayacak ama nüfus sayım hazırlıklarını ve uygulamalarını da yakından takip edecek. Konsey’deki temsilciler üzerinden topluluk üyelerini bilgilendirmeyi ihmâl etmeyecek. Kısacası rutin çalışmalarıyla beraber nüfus sayım sürecinde de katkı sunmaya devam edecek.
Kosovaport: Bir Türk temsilcisinin ilk defa TDK başkanı olarak seçilmesi nasıl karşılandı, nasıl tepkiler aldınız?
Dr. Atakan Koro: Konsey tarihinde ilk defa yaşanan bir gelişme olduğu için bu sorular bize daha önce de soruldu. Her defasında aynı cevabı verdik. Bu olay bireysel gurur duyulmasının yanında Kosova’daki bütün Türkler’in gururudur. Başkan olmak için yarışan güçlü adaylar ve destekçileri olmasına rağmen, biz az kalsın ikinci tura kalmadan başkan seçiliyorduk.
Hatta bu gelişme Kosova dışında da ses getirmiş olmalı ki, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde Türkçe eğitim veren özel bir üniversite, başkan seçilmemizin ardından şahsımı ve konseyin diğer Türk temsilcilerini tebrik edip üniversitelerinin mezuniyet törenine davet etti ve o törende Konsey’e seçilen ilk Türk başkan olarak konuşma da yapmış olduk.
Kosova ve bölge ülkelerindeki medyalarda haberimiz yapıldı.
Bunun dışında, hem yurtiçinden hem yurtdışındaki kurum ve kişiler tarafından tebrik edilip makamımıza kutlama ziyaretlerinde bulunuldu.
Ne mutlu bize ki Konsey’de etkin olmamız karşılığını buldu ve Konsey başkanlığıyla ödüllendirildik.
TDK’nın Başkanı olarak son derece etkin olan ve çalışmalarıyla adından söz ettiren dr. Atan Koro’ya söyleşimizin sonunda başarılarının devamını diledik. /kosovaport/
TDK
Kosova Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Topluluklar Danışma Konseyi’nin (TDK) görev alanı, topluluklar ve Kosova Hükümeti arasında fikir alışverişine yönelik mekanizmanın sağlanmasını içerir. Topluluklar için özel öneme sahip mevzuat, kamu politikaları ve programlar söz konusu olduğunda TDK kurumlara yardımcı olur ve çoğunlukta olmayan toplulukların ve temsilcilerinin tutumlarını dile getirir. Topluluklar arasında koordinasyon ve tavsiye için bir forum sağlar ve Topluluklar Danışma Konseyi tarafından onaylanan İçtüzüklere dayalı olarak toplulukları temsil eden örgütsel işleyişi sağlar.
TDK, toplulukların, Hükümet ve Meclis tarafından hazırlanan mevzuat ve politika girişimlerinin ilk aşamalarına öneri ve tavsiyeleriyle katılmalarını sağlayan bir organdır.
BORRELL GÖRÜŞMELERİN BAŞARISIZLIĞINDAN BAHSETTİ
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI